Livrädd för kallprat?
1 av 2: Livrädd för kallprat? Foto: Shutterstock
Här är tipsen som gör dig till ett proffs.
2 av 2: Här är tipsen som gör dig till ett proffs. Foto: Shutterstock

Inget gemensamt? Så lär du dig kallprata med alla

För vissa av oss finns inget värre än att tvingas prata med en främling. Särskilt om vi upplever att vi har noll gemensamt med den personen.

Här ger experterna sina bästa tips för att bli proffs på att hantera situationen.

1. Alla är intressanta

Det första du bör göra är du går in i en ny konversation är att lämna alla fördomar bakom dig.

– Gå in i samtalet med attityden att alla är intressanta och att det är upp till dig att avslöja på vilket sätt, säger livscoachen Georgie Nightingall, till Huffington Post.

Enligt henne kan den typen av öppenhet vara livsavgörande. Du behöver med andra ord inte ha något gemensamt med personen du pratar med för att få ut något av konversationen. Det räcker med nyfikenhet.

LÄS OCKSÅ: Så vet du om du lider av social ångest

2. Bli en god lyssnare

Du behöver inte leva ett superspännande liv för att bidra till en konversation. Ibland räcker det bara med att vara en bra lyssnare. Rätt följdfrågor är ett utmärkt vapen i kriget vi kallar kallprat – något som bland annat styrks av en Harvardstudie från 2017.

– De flesta älskar att prata om sig själva – låt dem göra det, säger entreprenören Dianna Booher som skrivit boken ”Communicate with confidence”.

LÄS OCKSÅ: Linda, 37, om sin talängslan: ”Kände mig mindre värd”

3. Förbered frågor

Det kan vara svårt att komma på något att prata om i stunden – särskilt när det inte finns några gemensamma nämnare. Då skadar det inte att fuska lite i förväg.

Debra Fine, författaren bakom ”The Fine art of small talk”, tipsar om att memorera ett frågeformulär som du alltid har redo för nya konversationer.

Det kan vara väldigt generiskt, exempelvis:

”Vad gör du helst när du inte jobbar eller pluggar?”

Och glöm inte bort följdfrågor och uppmuntrande ord som:

”Jag förstår vad du menar”

”Det låter kul!”

”Vad hände sen?”

”Ge mig ett exempel”

4. Våga öppna upp dig

Om du inte är ett fan av ytligt kallprat måste du också våga dela med dig.

– Genom att berätta om något som är meningsfullt för dig – vem du verkligen är, vad du har för tankar, känslor och upplevelser, kan du bjuda in andra att visa upp sitt autentiska jag, säger Nightingall.

Det finns gott om forskning som visar att sårbarhet är ett framgångskoncept när det kommer till att skapa anknytning mellan två människor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!