"Hur kan jag veta när jag har ägglossning?"

"Säkra perioder" är inget tillförlitligt preventivmedel. Man bör komplettera med kondom om man inte önskar bli gravid.

Foto: Zoonar Rf

1 av 2: "Säkra perioder" är inget tillförlitligt preventivmedel. Man bör komplettera med kondom om man inte önskar bli gravid.

Vll du ställa en fråga till Suzanne Lindström? Skicka till sex@expressen.se.

Foto: Stefan Lindblom / Helsingborgs-Bild

2 av 2: Vll du ställa en fråga till Suzanne Lindström? Skicka till sex@expressen.se.

Hej! Har du några bra tips på hur jag ska lära mig det här med säkra perioder? Hur vet jag när jag har ägglossning?

Jag har provat p-piller, både minipiller och vanliga och de funkar inte för mig.

/Therese

Suzanne Lindström, sexualrådgivare svarar:

Hej!

Först vill jag betona att säkra perioder inte är ett säkert preventivmedel. Om du inte vill bli gravid rekommenderar jag dig att prova hormonspiral. Jag tycker att det är det bästa preventivmedlet man kan ha just nu. Hormonerna utlöses lokalt i livmodern och i så små doser, så att de flesta påverkas inte i övrigt. Tvärtom, ofta blir humöret jämnare och blödningarna lite sparsammare vilket kan vara skönt. Många kvinnor jag möter tycker också att lusten ökat.

Ägglossning - så vet du när du har den

För alla kvinnor är det bra att ha koll på sin menscykel och hur kroppen funkar.

Så här: Kontrollera din egen cykel genom att anteckna mensens första dag i almanackan. De flesta har 28 dagar mellan menstruationernas första dag. Fjorton dagar efter mensens första dag inträffar ägglossningen. Då är du fertil i 24 timmar, det vill säga den tid det tar för ägget att vandra från äggstockarna, via äggledarna och ner i livmodern där slemhinnan byggts upp, redo att ta emot ett befruktat ägg.

Fäster inget befruktat ägg i slemhinnan stöts den senare bort - det är det som är mensblödningen. Under ägglossningen ökar kroppstemperaturen en halv grad, så om du tar tempen vid samma tidpunkt varje morgon, och inte är sjuk i övrigt, så vet du. Det kan ta några månader att lära sig. De finns även ägglossningsstickor att köpa på apotek, man kissar på dem och ser om de ändrar färg.

Håll koll på flytningarna

Flytningen, sekretet, i slidan blir annorlunda under ägglossningen. Ofta är den mer trögflytande, trådig och lite svår att torka bort. Många tycker att sekretet påminner mer om rinnigt snor. Övriga månaden har flytningen en mer vitaktig karaktär. Många upplever ett tryck i nedre delen av magen, lite samma känsla som när man ska ha mens.

Chansen att bli gravid störst runt ägglossning

Observera! Spermier kan överleva upp till några dygn i slidan och livmodern. Det betyder att dagarna före, omkring och efter ägglossning bör man komplettera med kondom om man inte vill bli gravid.

Och vill du bli gravid så vet du när chanserna är som störst!

Läs också: P-pillers effekt ska granskas i studie

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här