Mentalisten Henrik Fexeus och författaren Camilla Läckberg skriver boken ”Box” tillsammans.
Mentalisten Henrik Fexeus och författaren Camilla Läckberg skriver boken ”Box” tillsammans. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Henrik Fexeus: ”Camillas hjärna är sjukt snabb”

Första mötet var på en flygplats för länge sedan. Henrik Fexeus såg Camilla Läckberg som var klädd i en grå tröja med luva och tänkte direkt att detta måste också vara en nörd. Det visade sig stämma, och nu i höst kommer vännernas första bok som de skrivit tillsammans, trots att ingen av dem är någon lagspelare.

– Folk tycker att vi är en udda kombination, säger Camilla.

Här svarar duon på 10 snabba frågor.

Åsa Görnerup

1. Ingen av er gillar grupparbeten. Hur gick det till när ni skrev ”Box” ihop?

Camilla: 

– Idén till boken ”Box” kom sommaren 2019, när Henrik hälsade på mig och Simon på landet. Vi är vänner och drack kaffe i utemöbeln på mitt förra lantställe i Spillersboda. Henrik hade en idé till en roman, jag la till lite mord och en polisutredning och till slut hade vi idéer till tre böcker. Då frågade jag: Ska vi inte göra det här ihop?

– Att göra det tillsammans skrämde skiten ur oss bägge två. Ingen av oss gillar riktigt att jobba ihop. Jag är väldigt kontrollerande i mitt arbete. Det låter hemskt, men jag hatar att kompromissa och ge efter för sämre idéer för att vara en bra lagspelare. Redan från början sa jag till Henrik att jag inte trodde jag skulle klara det. Jag ville inte riskera vår vänskap.

– Största överraskningen är att vi har samarbetat löjligt bra. Henrik och jag har en enormt hög uppfattning om varandra. Det har varit mycket lovebombing. Vi har suttit i soffhörnet i vardagsrummet och ibland har vi glömt bort att Simon sitter vid matsalsbordet och jobbar. Vi kan bli ganska odrägliga och säga saker som: ”Gud, vi är så briljanta!” Då hör man en liten harkling till slut: ”Vill ni vara själva en stund? Jag börjar känna mig lite smutsig här”. Då skäms vi lite, men en timme senare är vi där igen.

– Däremot har jag uppfostrat Henrik när jag gör lunch i köket. I början frågade han: ”Vill du ha hjälp?” ”Nej, det vill jag inte”. Bara tanken gör mig provocerad. Då sätter jag på ett mordprogram, står och hackar och ger hjärnan semester i 20 minuter. Till slut sa jag att jag behöver pausen, men hatar att ta disken.

Henrik: 

– Jag känner mig obekväm i det, men är jättebra på att packa deras diskmaskin. Camillas hjärna är sjukt snabb och hon behöver stimuli från flera håll på en gång. Samtidigt som hon sitter i soffan och skriver, ser hon på ett true crime-program och barnen kommer och går. Hon kan inte jobba när det är tyst.

– Vi har ungefär likadana tankeprocesser, känner oss nästan överhettade och behöver stimuli utifrån. 

Camilla:

– Vi avslutar varandras meningar och hoppar över flera led. Min man blir tokig på mig. Simon och jag kan tala om någonting, som får mig att tänka på colaburken, som får mig att tänka på vasen bredvid och blommor. Då undrar Simon: ”Hur hamnade vi på de där blommorna?”

– Henrik fattar det. Folk tycker att vi är en udda kombination, men den här sidan syns inte lika tydligt på mig i sättet jag kommunicerar utåt. Förra födelsedagen bakade Henrik en Rubiks kub-tårta till mig. I år fick jag en trälåda där det står ”Camilla Läckbergs obduktionsredskap”. Inuti låg ett obduktionskit. Jag blev så lycklig!

– Vi fortsätter att vårda vår vänskap. Henrik och Simon har spelkvällar med brädspel, medan jag och hans fru tar ett glas vin. Vi är nästan som en storfamilj.

Henrik Fexeus

Ålder: 50.

Gör: Mentalist, författare.

Bor: Bostadsrätt i Hammarby sjöstad i Stockholm.

Familj: Fru Linda Ingelman, 46. Barnen Sebastian, 20, Nemo, 18, Milo, 10.

Akutell: Boken ”Box”, första delen i en trilogi, tillsammans med Camilla Läckberg. Showen ”Henrik Fexeus är att lita på” har premiär i Stockholm i december och sedan på turné 2022.

2. Hur lika är ni era karaktärer, mentalisten Vincent Waldner och polisen Mina Dabri?

Camilla:

– Jag är halvlik Mina. En stor skillnad är hennes bakterieskräck. Innan Corona hade jag ett partytrick – ge mig en fjärrkontroll på ett hotellrum och jag kan slicka på den. I dag tycker ingen att det är roligt längre. Vi började skissa på Mina innan Corona, men nu framstår varken alcogel eller handskar som konstigt.

– Likheter mellan oss är tjurskalligheten, envisheten och tunnelseendet.

Henrik:

– Det mentalisten Vincent gör på scenen har jag plockat direkt från min värld, men han är lite trasigare, har lite mer tics. Skillnaden är att jag döljer min sociala inkompetens bättre. I bok två gör Vincent saker som inte kommer från mig. Och min familj är inte alls lika konstig som hans.

Camilla Läckberg

Ålder: 47.

Gör: Deckarförfattare.

Bor: Våning på Södermalm, Stockholm. Villa Lumos på Tyresö.

Familj: Maken Simon Sköld, 34. Gemensamma dottern Polly, 5. Sonen Charlie, 12, med exmaken Martin Melin. Barnen Meja, 17, och Wille, 19, från äktenskapet med Micke Eriksson.

Aktuell: Boken ”Box”, första delen i en trilogi, tillsammans med Henrik. Realityserien ”Svenska Powerkvinnor” på TV3 och Viaplay, senare i höst säsong tre av dramaserien

3. Hur lärde ni känna varandra från början?

Camilla:

– Bromma flygplats för 13 år sedan. Vi var båda inbjudna till Bokens dag i Falkenberg.

Henrik:

– När jag kommer in på Bromma, ser jag tjejen från förlaget och några personer till. En av dem är en tjej i grå hoodie. Jag tänker direkt att det är något med henne. Jag kände igen en annan nörd och känslan var att hon äger nog också en Rubiks kub. Jag förstod inte att det var den stora Camilla Läckberg.

LÄS OCKSÅ: Henrik Fexeus: ”Mitt trick var att försöka gömma mig” 

4. Tror du på andlighet?

Henrik:

– Jag tror inte på andlighet och tycker det är en härlig fantasi och en rolig illusion.

Camilla:

– Jag älskar allt sådant där. Jag har en kristall som jag frågar saker. Om du bara visste hur många beslut kristallen har fattat åt mig. Det är en härlig tanke att det finns mer än det vi ser. Mia Törnblom och jag går på tarotläsning tillsammans, då vi hjälper varandra med frågor och ger input. Efteråt käkar vi lunch och pratar om svaren. Var står jag i livet just nu? Hur ska jag hantera den här situationen? Vi kör också astrologi hos Maggan i Gamla stan.

– Ibland träffar vi ett medium samtidigt som vi har tjejmiddag. En gång har pappa kommit. Mediet skrattade till lite och sa: ”Det här är en väldigt trevlig man att ha här. Han är här för dig, men han vänder sig och tar in hela gruppen.” Det var ett så typiskt drag hos min pappa. I slutet av den seansen säger mediet: ”Du brukar fråga om han är där. Han vill bara säga att ja, det är han.” Det drabbade mig verkligen. Jag var mycket pappas flicka och var otroligt nära honom. Han gick bort när jag var 19 och genom alla år har jag haft en vana att fråga rakt ut i luften: ”Är du här?” Efteråt har jag känt mig skitlöjlig.

– Jag har gjort ett aktivt val att tro. Det är en jättefin tanke att pappa fortfarande finns kvar och kommer. Det skulle vara skillnad ifall pappa kom med råd om att jag ska köpa bitcoins. Ett medium sa en väldigt rolig sak inför en seans. ”När de nu kommer, gillar de att ge råd. Ha i åtanke att man inte blir smartare bara för att man gått över till andra sidan.”

Har du egna upplevelser av att vara intuitiv eller känna av saker?

– Väldigt ofta har jag läskiga sammanträffanden. Att jag pratar om en person och några sekunder senare ringer personen. Ett slags ”law of attraction”. Den energi man skickar ut kommer tillbaka.

5. Hur känns det att ha fått ett förskott på över 100 miljoner för boken?

Camilla:

– Häftigt. Det är ett kvitto på att vi har någonting spektakulärt och fick förskottet efter att vi skrivit 150 sidor.

– För mig är pengarna abstrakta. Tidigt ställde jag Henrik en fråga: ”Vad vill du unna dig som är totalt onödigt?” Han tyckte frågan var skitsvår. Efter ett tag kom han på att han alltid velat ha ett familjen Addams-flipperspel från 1994. Jag kunde knappt säga att jag ägt två. 

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Henrik:

– Det hemska var att hon sa att de stått nedpackade i källaren och sedan gav hon bort dem. Fast jag har inte plats för det hemma och tanken att flytta till en stor fin lägenhet finns inte. Precis som Camilla säger är pengarna abstrakta, men de har förändrat mitt liv litegrann och jag okynnesköper mer onödiga filmsaker på e-bay nu.

LÄS OCKSÅ: Camilla Läckberg: ”Att jag ens pratar om vikt tycker jag är idiotiskt”

6. Vad är bästa avkopplingen?

Camilla:

– Mordprogram och matlagning. Att få göra någonting med händerna.

Henrik:

– Amerikanska 80-talsskräckfilmer och musik som jag jobbar med på fritiden.

7. Hur tar ni hand om er?

Camilla:

– De senaste åren har jag varit i vrakskick rent fysiskt, men i somras tog jag tag i det. Då började jag röra mig, la jag om kosten totalt, tog bort alla kolhydrater och minskade alla excesser av vin och socker. Jag har också gått på en hälsoundersökning och tagit en massa prover. Mina värden var usla och jag hade typ det lägsta d-vitaminvärdet de någonsin sett. Nu är de bra igen.

Henrik:

– Jag tränar hyfsat regelbundet och promenerar. Det kompenserar jag genom att dricka vin i min ensamhet till de där 80-talsfilmerna.

– I boken ”Reload” skriver jag och Catharina Enblad om hur man kan jobba med mindfulness i bara några sekunder. Att landa i en bra låt eller tycka att kaffet är gott ger microlycka.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

8. Vad har ni för hemmaprojekt i höst?

Camilla:

Huvudhuset på Villa Lumos är klart, men det ska byggas sjöstuga, garage och anläggas trädgård. Det är mitt happy place. Det är så tyst och lugnt och jag älskar, älskar att vara där ute. Vi kan inte pendla till Tyresö varje dag, så då blir det på helger som vi kan vara där just nu. Villa Lumos har bidragit till att jag har stressat ner. Vägen dit känns som pyspunka och axlarna trillar ner rejält så fort jag kommer ut.

Henrik:

– Lägenheten är i princip omfixad. Jag har precis byggt ett bibliotek, men i fall sonen kommer hem måste han ha ett rum igen.

9. Hur vårdar du din kärleksrelation?

Camilla:

– Simon och jag är bra på att ta tid med varandra under ett barnfritt dygn eller en kväll. Då äter vi gott, sitter i soffan med raggsockor och ser film. Vi är bra på att mysa.

Henrik:

– Min fru vill gärna fly hemmet. Som tur är har jag äldre barn som kan vara barnvakt åt det yngre, när vi bor på hotell i Stockholm. På hotellrummet finns ingen annan som vill något. Det enda man behöver göra är att tömma flaskan med bubbel som man beställde.

10. Om du fick ändra något hos dig själv – en egenskap eller något i ditt utseende, vad skulle det vara?

Camilla:

– De senaste två åren har jag kämpat mycket med vikten, men börjar få ordning på den nu. Jag är också en uppskjutare av rang och gör allt i sista sekund. När vi delar upp scener kommer mina en minut i midnatt. Det ger mig en enorm stress, men är väl bara att acceptera att jag funkar så.

Henrik:

– Jag har en tendens att utgå från mig själv lite för mycket ibland. Jag glömmer bort att alla lever i olika verkligheter. Orsaken till att någon vänder ryggen mot mig när personen går förbi handlar inte nödvändigtvis om mig. I stället tänker jag: ”Aj fan, nu gjorde jag något dumt”.

– När det händer tränar jag på att tänka: ”Finns det en annan förklaring till det här?” Där hjälper Camilla mig att tolka. 

Ur arkivet: