Helena Bergström.
Helena Bergström. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Helena Bergström: ”Jag vill omfamna mitt åldrande”

Helena Bergström, 55, blev vald till århundradets svenska skådespelare. En omröstning som förföljt henne genom hela karriären.

Först nu inser hon hur omtyckt hon var.

För Söndag berättar hon om djurens betydelse och vad hon tycker om att bli äldre.

I många av soffprogrammen som Helena Bergström varit med i de senaste 20 åren lyder presentationen: ”Hon röstades fram till århundradets svenska skådespelare”. Inte förrän nu inser Helena hur hedrande utnämningen faktiskt är.

– Det är ju fantastiskt att jag var så poppis! säger hon och skrattar.

– Allt som har med den där omröstningen att göra har varit lätt traumatiskt under åren. Den har liksom förföljt mig, säger hon.

Helena Bergström berättar samtidigt som hon blir sminkad inför fotograferingen.

LÄS OCKSÅ: Helena Bergström, 54, om sin mammaångest

Utnämndes till århundradets skådis

Januari 1995 var Helena höggravid med Molly, som skulle födas i mars. Den andra Änglagårdsfilmen rullade för fullsatta salonger, men recensenterna hade varit tuffa.

– Jag var väldigt känslig överhuvudtaget. Därför hade jag väl tagit åt mig extra mycket av kritikernas kalla hand. Julen hade varit stressig med filmpremiär, mycket släkt, fixande med julmat och maginfluensa på det. Då ringer de från TV4 och berättar att det är slutspurten av tittarnas telefonröstning inför Guldbaggegalan.

Helena Bergström

Ålder: 55.

Gör: Regissör och skådespelare.

Bor: Lägenhet på Kungsholmen och hus på Lovön.

Familj: Maken Colin Nutley, 75, barnen Molly, 24, och Tim, 22.

Aktuell: ”Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet”. Ny säsong av ”Bröllop, begravning och dop” kommer på C More och TV4 under 2020.

Århundradets skådespelare skulle utses och Helena var med bland de sista tre.

– Greta Garbo, Ingrid Bergman och jag! Först skrattade jag rakt ut. Det lät som titeln på en film. När de bad mig att komma tackade jag nej. Jag var ju så höggravid.

Bad om ursäkt till sina kolleger

”Risken finns att jag kissar på mig och jag får alltid halvångest av den där galan”, sa Helena. Till slut lät hon sig övertalas. Helena ville visa uppskattning till alla som röstat. Att hon skulle upp på scenen var inte aktuellt, tänkte hon.

– Det här priset tillhör Greta eller Ingrid. Trodde jag! Precis innan priset ska annonseras smugglas jag in bakvägen i salongen. Då uppenbarar sig Nils-Petter Sundgren med en stor vas för att dela ut priset.

Helena Bergström tillsammans med maken Colin Nutley under premiären av filmen ”Angel” 2008. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Paniken sköljer genom Helenas kropp.

– Greta Garbo eller Ingrid Bergman kan ju inte hämta den där vasen! Nils-Petter hade uttryckt i en recension att jag var en nutida Sickan Carlsson som lättar upp det medelmåttiga. Nu basunerar han ut: ”Århundradets skådespelare är... Helena Bergström!” En kollega jag känner väl skriker rakt ut: ”Men vad fan är det här!”

Det hånskrattas och sedan blir allt pinsamt tyst när de upptäcker att jag är där. På darriga ben stapplar jag upp på scenen och ber om ursäkt till mina kolleger som sitter i salongen. Jag uppfattar deras ansiktsuttryck som arga och anklagande. ” Vem tror du att du är?” Jag vill ropa ut att jag inte hade bett om det här.

Innanför dörren faller jag ihop som en blöt fläck på golvet. Jag gråter hejdlöst

Helena tackar publiken som har röstat. Efteråt springer hon ut och tar en taxi hem. Där väntar Colin och Rikard Wolff som följt allt på tv.

– Innanför dörren faller jag ihop som en blöt fläck på golvet. Jag gråter hejdlöst. Dagen efter är det en ny omröstning i tidningarna om vem som egentligen är bäst! Usch och fy vad knäppt det kan bli när allting egentligen handlade om något fint. Att publiken gillade mig och hade bemödat sig att rösta.

Hur var det att möta dina kolleger sedan?

– Äh, det släpade med i många år. Jag fick liksom fortsätta att be om ursäkt. Men så här i efterhand är det ett pris som jag är stolt över. Vasen har en fin plats i bokhyllan.

Under åren har Helena pendlat mellan teater och film, skådespeleri och regi. Hon jobbar mycket med sin man Colin Nutley.

– Vi har aldrig gett upp och tycker fortfarande att det är lika roligt att jobba ihop.

LÄS OCKSÅ: Måns Zelmerlöw om livet i bonusfamiljen

Tackade nej till Hollywood

Helena har även medverkat i många filmer, tv-serier och gjort många klassiska teaterroller, som ”Hamlet” och Nora i ”Ett dockhem”. Senast regisserade hon Mia Skäringers ”No more fucks to give”.

Hon har även tackat nej till möjligheten att göra karriär i Hollywood. I samband med att ”Under solen” blev Oscarsnominerad blev Colin och hon bland annat erbjudna att göra en remake med internationella stjärnor.

– Vi sa nej, vi hade ju gjort den redan med Rolf Lassgård och Johan Widerberg. Men så här i efterhand sa jag nog nej också för att rädda Helena versus Helena. Ett slags självbevarelsedrift. Jag skulle aldrig ha blivit lycklig av att gå in i spelet som branschen kräver.

Trots att hon älskar sitt jobb, har det alltid varit viktigast att vara förankrad i det riktiga livet. Med familjen, djuren och vännerna.

– Jag är otroligt tacksam och glad att jag har hittat mina andningshål. Jag kan träna med min ettåriga labradoodle Harry och nörda in mig totalt. Då glömmer jag om någon skrivit något elakt. Jag blir fri i skallen.

Hästarna gav trygghet under skilsmässan

Samma effekt har ett rejält träningspass med halvblodet Jojje. På helgerna rider de ut i skogen och galopperar längs stora skogsvägar och ängar på Ekerö. Två gånger i veckan är det hoppträning.

– Hoppar jag över hinder med min häst, blir jag fri från pyset i hjärnan. Hästhoppning är något extremt konkret i den här tyckarvärlden.

Närheten till djuren har följt Helena ända sedan storasyster tog med henne till stallet som femåring. I början var hon för liten för att vara skötare på en häst och fick vara skötare på en bagge i stället. Under föräldrarnas skilsmässa gav hästarna henne trygghet.

– Då stod jag där i stallet och snusade och kramade på en häst, berättar hon.

I dag bor Helena till största delen på landet på Ekerö. Här trivs Harry, dvärgtaxen Elvis och franska bulldoggen Fred.

Helt plötsligt tycker jag om hur jag ser ut nu

Djuren får henne att flytta fokus.

– När barnen bodde hemma var det full fokus på dem. Det är det i och för sig fortfarande nu, till båda mina barns förtret. Jag ringer väl lite väl ofta.

Framöver vill Helena fortsätta att finnas på film och tv.

– Jag vill omfamna mitt åldrande. I ”Bröllop och begravning” kan jag känna oj, ser jag ut så där. Helt plötsligt tycker jag om hur jag ser ut nu. Marie Göranzon är det vackraste som finns, tycker jag.

Hela hösten har Helena filmat en ny säsong av ”Bröllop, begravning och dop”. Både dramaserien och Helena Bergström var nominerade i Kristallen.

I serien medverkar flera generationer kvinnor. Molly Nutley och Angelica Prick är 20 plus, Helena af Sandeberg strax under 50 och Maria Lundqvist och Helena runt 55. Och så Marie Göranzon på 77.

– Alla vi lever, spelar och värderar vår ålder. Som skådespelare har jag en ryggsäck att ösa ur.

LÄS OCKSÅ: Anne Lundberg: ”Jag har träffat mannen i mitt liv” 

Syns i Ture Sventon

För ett tag sedan upptäckte Helena att hon representerade 90-talet på en affisch på Nordiska museet.

– Det var jag och Nelson Mandela, ett extremt gott sällskap. Nu är man museal liksom.

Helena skrattar högt vid tanken.

Nyligen fick hon också syn på sig själv på ett tjockt nostalgikryss om 90-talet på Ica. I tidningen fanns tre Helena-kryss. Att förknippas med nostalgi är fint, tycker hon.

Just nu kan man se Helena som fröken Jansson i TV4:s ”Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet”. Sekreteraren har blivit en tekniskt skicklig detektiv, jämbördig med Robert Gustafssons Ture Sventon.

Helena trivs med att bli äldre och har inga planer på att sluta synas. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

På en bild i Helenas mobil syns detektiven förklädd till en dam från Skatteverket i kort praktisk frisyr. Bredvid syns Ture Sventon, maskerad till tant. Helena får ett skrattanfall och piper fram att scenen är filmad på ett bageri i Åby.

– Jag satt i byxor som gick upp till armhålorna och tänkte inte på hur jag såg ut.

Då kommer bageriets ägare och hela familj och ställer sig i en ring runt mig med autografblock. Jag undrade vad det var med dem, men de var så klart tokbesvikna. De ville säkert se Poppis-Helena framför sig. De trodde att det är så här jag ser ut nu för tiden.

Fröken Jansson, som dyker upp i avsnitt fyra, har egen drivkraft.

– I slutet sitter de på den flygande mattan och äter semlor på lika villkor. Hon är inte bara hans sekreterare. Det lockade mig. Jag gör sådana där val. Jag var med i ”Tårtgeneralen” för att jag älskade namnet ”Dyr-Gunilla”.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + produkter från The Body Shop Olive. Köp nu!