Hedda Stiernstedt ger allt när det gäller karriären. ”Jag har svårt att göra saker halvhjärtat, men jag är också arbetsnarkoman.”
Hedda Stiernstedt ger allt när det gäller karriären. ”Jag har svårt att göra saker halvhjärtat, men jag är också arbetsnarkoman.” Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

”Jag vägrar låta mina kompisar glida ifrån”

Skådespelerskan Hedda Stiernstedt, 31, uppskattar det bitterljuva och mångbottnade. Hon fungerar som bäst när hon får arbeta.

– Då känner jag att jag är rätt person på rätt plats. Det gör jag aldrig annars, säger hon.

Hedda Stiernstedts bästa…

…söndag:

– Jag bjuder hem alla mina vänner på brunch. Gästerna brukar få hjälpa till. Det blir väldigt kul plus att mina vänner vet att jag lagar så äcklig mat att de lika gärna kan laga den själva.

…middag:

– Jag tycker det där är svårt för jag har haft otroliga smakupplevelser, till exempel när jag fick i födelsedagspresent av mina vänner att gå och äta på Oaxen i Stockholm. Jag älskar att äta god mat, men det handlar så otro­ligt mycket om vem man gör det med. I filmen ”Tillsammans” säger de ”hellre gröt tillsammans än oxfilé ensam” och jag tycker det stämmer. Du kan äta den godaste maten i världen men det är helt ointressant att göra det själv. Jag äter mackor och fil när jag är ensam hemma, mycket också för att jag är så dålig på att laga mat.

Hedda Stiernstedt

Ålder: 31.

Gör: Skådespelerska.

Bor: Stockholm. 

Familj: Pojkvännen Alexis Almström, 34. 

Aktuell: Med en ny säsong av ”Vår tid är nu”, premiär i SVT den 28 oktober.

…resa:

– Ett år åkte jag och många av mina kompisar till Italien. Vi hyrde ett hus i Toscana och det var magiskt. Det är helt sjukt att vi ens kunde åka på semester ihop så många. Det var väldigt oproblematiskt då, men jag har förstått nu när vi försökt göra det igen att det knappt går att få ihop folks scheman. Allt var bara helt otroligt – maten, huset. Den lilla byn hade en fantastisk å som vi badade i. Det bästa som finns är när man inte planerar men saker ändå blir rätt, när spontaniteten vinner.

LÄS OCKSÅ: Hedda Stiernstedt tänkte ge upp skådisdrömmen

…filmupplevelse:

– Jag hade en helt otrolig upplevelse när jag såg ”Lalaland” första gången. Det var omständigheterna som var så bra, samtidigt som den berör mitt ämne med skådespeleri. Jag hade en helt magisk kväll där jag och min kille gick på en promenad och gled in på biograf Victoria i Stockholm. Vi fick jättebra biljetter och hamnade i mitten av salongen. Efter bion slank vi in på en restaurang i närheten som vi tycker väldigt mycket om och som ofta är fullbokad. Precis då hade de fått en avbokning så det blev liksom spontant. När vi gick vidare och tog en drink satt alla våra bästa kompisar där av en slump. Jag tycker mycket om att hålla det oplanerat, och att det då lyckas bli en helt fantastisk upplevelse är så härligt.

…karriärtips:

– För mig har det varit att ge allt jag har. Jag har svårt att göra saker halvhjärtat, men jag är också arbetsnarkoman så jag vet inte om jag ska ge karriärtips. Jag älskar mitt jobb med hull och hår och jag vill säga att det beror på att jag är besatt av historieberättande. Innan jag började med skådespeleri pluggade jag litteraturvetenskap och jag har alltid läst mycket. Jag fungerar bättre när jag skådespelar än när jag inte gör det. När jag jobbar känner jag att jag är rätt person på rätt plats, och det gör jag aldrig annars.

Hedda Stiernstedt spelar mot Charlie Gustafsson i ”Vår tid är nu” Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

…avkoppling:

– Jag lyssnar bara på brittiska ljudböcker för det gör mig lugn. Jag har ingen aning om varför. Jag läser in ljudböcker själv, och det finns många begåvade som gör det, men personligen orkar jag inte lyssna på svenska. Jag själv har läst in en salig blandning, mycket barn- och ungdomsböcker.

LÄS OCKSÅ: Charlie Gustafsson: ”Jag var väldigt blyg som barn”

…boost:

– Att umgås med mina vänner och vara med folk som tycker om mig för den jag är. Jag upplever ändå inte att det har blivit någon skillnad i hur människor runtomkring beter sig sedan jag blev offentlig. Jag har många vänner som är musiker och har sett folk i min närhet nå olika typer av framgång. Jag har sett hur de påverkas av det och hur människor runtomkring beter sig annorlunda. Att vara offentlig som skådis kommer i en beigare skala än om du är artist, så jag har nog inte blivit mer vaksam. Jag var tillräckligt gammal när jag blev offentlig så jag hade redan gjort den där utrensningen i min bekantskapskrets. Jag har förmånen att ha vänner som är helt fantastiska.

…egenskap:

– Jag tycker att lojalitet är en av de viktigaste sakerna som finns. Jag strävar efter att vara så lojal det bara går. Och jag vägrar låta mina bästa kompisar glida ifrån. Då ställer jag till med bråk tills jag får en förklaring. Jag tror det handlar om att jag är väldigt frånvarande i mitt yrke. För mig är det tillräckligt svårt att hålla liv i mina relationer eftersom jag nästan aldrig är hemma. Det skapar en rädsla för att vännerna ska glida ifrån mig. Jag har inte jobbat i Stockholm på fem år och saknar verkligen vardagslivet. Det är en uppoffring jag tvingats göra, och jag blir så otroligt rörd över att mina kompisar går med på att jag inte är där.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!