Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Relationer

Publicerad 20 okt 2017 13:21

Här är den verkliga anledningen till att män dissar kondomen

Storleken har betydelse när det kommer till kondomanvändning

Storleken har betydelse när det kommer till kondomanvändning

1/2

Foto: Fotolia

En standardkondom cirka 17 centimeter, det kan ställa till det för vissa.

En standardkondom cirka 17 centimeter, det kan ställa till det för vissa.

2/2

Foto: Fotolia

Män klagar ofta på att kondomer är osköna, har en dålig passform eller att de gör så att ”det känns mindre” under sexakten. Men är det verkligen hela sanningen?

Kondomer har faktiskt en väldigt lång historia, enligt RFSU användes fodral av djurhudar och tarmar redan på 1300-talet f.Kr. och på 1500-talet användes kondomer tillverkade av fiskblåsor, linne och blindtarmar från svin som ”gummi”. 

Men trots att kådisarna på den tiden var handgjorda och superdyra så var de nog inte jättebekväma. Man skulle ju förstå en kommentar som ”Jag tycker det är obekvämt att ha sex med kondom” eller ”kondomer gör så att det känns mindre”. Men sedan 1500-talet har ju kondomutvecklingen gått framåt, så varför skippar vissa gummit?

LÄS OCKSÅ: RFSU: Allt fler unga väljer bort kondom 

Genomsnittspenisen – kortare än standardkondomen

Nyligen publicerade New York Times artikeln A Condom-Maker’s Discovery: Size Matters” där man menar att storleken på penisen spelar roll när det kommer till att använda kondom eller inte.  

Enligt en studie som tas upp i artikeln är genomsnittspenisen några centimeter kortare än en standardkondom på 17 centimeter och det här verkar ställa till det för vissa. 

När Debby Herbenick, som är expert på sex och hälsa vid Indiana University, studerade  1 661 amerikanska män uppgav 83 procent av dem att deras penisar var kortare än de flesta kondomerna. En genomsnittspenis är ungefär 5.57 inches, vilket är lite över 14 centimeter, alltså två centimeter kortare än standardkondomen. 

LÄS OCKSÅ: 10 misstag många gör med kondomer 

Kondomen glider av

Andra studier har visat att män klagar på att ”kondomen tenderar att glida av”, skriver New York Times, och Ron Frezieres, från research and evaluation at Essential Access Health tillägger att en större kondom faktiskt ibland känns tajtare eftersom ”de med kort penis hade en stor rulle av latex vid roten av penisen.”

Men som sagt, i dag finns det ju faktiskt kondomer i en mängd olika storlekar, olika material och tunnhet. Har du problem med standardkondomen - testa dig fram och hitta en som passar bättre. Det måste kvinnor göra med p-piller hela tiden. 

Kondomen är en livräddare och det bästa skyddet mot otäcka könssjukdomar och oönskade graviditeter.