”Henrik är min bästa kärlek i den här delen av mitt liv. Men jag kan ju inte förminska mina andra kärlekar i livet, som varit väldigt bra kärlekar”, säger Görel Crona.
1 av 2: ”Henrik är min bästa kärlek i den här delen av mitt liv. Men jag kan ju inte förminska mina andra kärlekar i livet, som varit väldigt bra kärlekar”, säger Görel Crona. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
I uppskattade tv-serien ”Älska mig” spelar Görel Crona mot Johan Ulveson. Hon känner igen sig själv i den bohemiska karaktären.
2 av 2: I uppskattade tv-serien ”Älska mig” spelar Görel Crona mot Johan Ulveson. Hon känner igen sig själv i den bohemiska karaktären. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Görel Crona, 61: ”Henrik är min bästa kärlek”

Görel Crona gör succé som den okonventionella levnadskonstnären ”Anita” i serien ”Älska mig”. De har många likheter. 

Vid 60 år fyllda äger skådespelaren för första gången ett eget hem. Tillsammans med maken och hans kusiner har hon skaffat ett kollektivhus. 

Hon och Henrik von Koch träffades när han stod utanför hennes grind.

Görel Cronas bästa...

…söndag:

– Då går maken och jag ned i morgonrock och tar morgondopp. Jag badar så länge det går och alltid på nyårsafton. Vi tar med oss hunden. Det skönaste är att äta en långfrukost på bryggan efter badet. Det är en solig morgon och efteråt tar vi en ännu längre frukost när vi kommer upp till huset. Sedan tar vi en jättelång promenad. Vi går över till Ulriksdal i Solna, hälsar på mina föräldrars grav och går längs Edsviken. 

– När vi kommer hem har vi en brunch med några kompisar. Knytisbrunchen går över i kväll och alla går innan klockan 20. Efteråt ser vi en bra film. 

…roll som ”Anita” i ”Älska mig”:

– ”Anita” var ju min roll. Det var lite för många saker som överensstämde med mitt eget liv: Hon pratar många språk, har rest mycket och är väldigt avslappnad i förhållande till konventionerna i livet. Hon har ingen ordning på sina papper, tar stunden som den kommer och är orädd. 

– Även om jag är tvungen att vara mer kontrollerad i mitt yrke som frilansande skådespelerska, är jag inte kontrollerad i min personlighet. Jag har försörjt mig själv i hela mitt liv och är inte en lika skön brud som ”Anita”. Som skådespelare jobbar man stenhårt och ska alltid vara tillgänglig. ”Anita” har inget yrke. Var hon får pengarna ifrån har jag ingen aning om, men jag har en idé. Dels har hon förlorat en man tidigare. Hon har rest och tagit jobb på olika ställen, har arbetat i restaurangbranschen och haft en inredningsbutik. 

…kollektivhus:

– Jag har levt ett enormt privilegierat liv, men jag har heller aldrig haft behov av att äga eller ha saker. Sedan jag blev 60 äger jag för första gången i mitt liv ett hem. Det är helt bakvänt.

– När jag var 16 fick jag en lägenhet av min pappa, men jag sålde den efter ett år för att betala mina studier i USA. Sedan dess har jag inte behövt någonting. Jag behöver ingen bil, jag kan cykla. Jag behöver inte äga ett hem eller lantställe, jag kan hyra. Jag behöver inte åka utomlands, jag kan semestra hemma. 

– Så har jag alltid tänkt och sagt till mig själv och mina vänner: Vill man leva som konstnär, då ska man inte skaffa sig höga månadskostnader. Man ska vara fri. Tidigare hyrde jag ett fantastiskt hus vid Brunnsviken. Så kom ett gammalt hus till salu alldeles bredvid. Vi hade inte råd att köpa huset själva, så det är ett kollektivhus. Vi äger huset tillsammans med två av Henriks kusiner och så har vi några hyresgäster också. Det är ett stort kollektiv, fast alla har sina egna lägenheter. Det fungerar fantastiskt och är väldigt familjärt. Man ropar genom fönstret att nu är min mjölk slut. Vi knackar på och har gemensamma fester. Det är härligt.

GÖREL CRONA

Ålder: 61 år.

Familj: Maken Henrik von Koch, 63. Sonen Gabriel, 21, från sin relation med Rafael Edholm. Dansk-svenska gårdshunden Richert, 12. 

Bor: I kollektivhus i gammal villa i Brunnsviken på gränsen mellan Solna och Stockholm.

Gör: Skådespelerska, regissör, manusförfattare.

Aktuell: Romantiska dramakomedin ”Älska mig” på Viaplay. Ger återkommande föreställningar med monologerna ”Selmas samlade vrede” och ”Shakespears dotter”.

…kärlek:

”Henrik och jag träffades när vi var vuxna och mogna, kanske på gränsen till övermogna”, säger Görel Crona. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

– Henrik är min bästa kärlek i den här delen av mitt liv. Men jag kan ju inte förminska mina andra kärlekar i livet, som varit väldigt bra kärlekar. Jag är ju inte samma människa i dag som jag var när jag gifte mig vid 21 första gången. När jag gifte mig med Rafael var jag 37 och med Henrik 53. 

– Henrik och jag träffades när vi var vuxna och mogna, kanske på gränsen till övermogna. Vi blev ihop på hans 50-årsdag och då var jag 48. 

– Jag behövde inte gå mer än utanför min tomtgräns, så fanns han där. Jag var precis redo att börja spana lite, trots att jag sagt att jag aldrig mer skulle leva ihop med någon när mitt andra äktenskap tog slut. Henrik bara stod där utanför min grind. Han talade om mig för mig hur jag skulle göra när jag bytte däck på min bil. Då kände jag att den här killen vill jag ju gärna lära känna.

…andlighet:

– Jag har alltid varit fascinerad av den andliga världen, det man inte kan se, det som det inte finns svar på. Kalla det en gud, en kraft, ett ljus. Jag har kommit fram till att jag tror att Gud finns här hos oss. Att han bor i oss och i tingen, att Gud finns i allting som är liv. Det gudomliga är det som är levande. Det är där vi måste lägga vårt fokus. Vi har ägnat oss alldeles för mycket åt att ta kål på det som är liv, jordens resurser, allt som spirat, djuren, naturen och illusionen om det andliga. 

…loppisfynd.

– Sedan jag träffade Henrik för 13 år sedan har vi gått på loppisar som galningar. Nu har hans och mina föräldrar gått bort. Vi sitter själva med en loppmarknad, som är större än Skärholmens. Det mesta skänker vi bort. 

Ur arkivet: Snygg vardagssminkning på fem minuter

LÄS OCKSÅ: Lili & Susie: ”Vi umgås inte så mycket”
LÄS OCKSÅ: Stenmarck: ”Skulle vilja vara en bad guy”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!