1 av 2: Hälsoliv har listat några punkter som aldrig är okej i en relation
Anledningen till att man inte söker hjälp är ofta skam. Särskilt om man är kvinna, tror psykologen Katarina Görts Öberg.
2 av 2: Anledningen till att man inte söker hjälp är ofta skam. Särskilt om man är kvinna, tror psykologen Katarina Görts Öberg. Foto: Shutterstock

Gillar du sex eller är du sexmissbrukare? Så vet du skillnaden

Att ha ett aktivt sexliv är helt normalt, oavsett om man är i en relation eller lever singelliv.

Men var går gränsen mellan hög sexdrift och ett så kallat sexberoende?

Hälsoliv reder ut skillnaderna.

Det kan tyckas vara svårt att skilja på stor aptit på sex och sexmissbruk, trots att det är två väldigt olika saker. Medan sexdriften i sig är naturlig är ett missbruk förenat med risk för både den fysiska och psykiska hälsan. Men hur vet man om man är så kallat ”sexberoende”?

– Att ha sex, onanera eller titta på porr behöver inte nödvändigtvis vara problematiskt, förklarar Katarina Görts Öberg, psykolog och tillförordnad verksamhetschef vid Karolinska universitetssjukhuset klinik Anova.

Sexualiteten ser olika ut hos alla, och det i sig är helt normalt. Det är när det sexuella beteendet skadar en själv eller andra som det blir ett problem.

– Det är omfattningen och att det kännetecknas av kontrollförlust. Man gör det mycket mer och i högre utsträckning och det får negativa konsekvenser för andra saker i livet, och trots att man vill sluta kan man inte det, säger Katarina Görts Öberg.

Ett av huvudsymtomen är att man har väldigt svårt eller helt enkelt inte kan kontrollera sexuella impulser. Detta oavsett om det handlar om att titta på porr, sexchatta med främlingar, onanera, ha sex med sin partner eller bara fantisera om sex. 

Symtom på sexmissbruk – vanliga tecken

Du har återkommande intensiva sexuella fantasier, behov eller beteenden som känns bortom din kontroll.

De här tankarna och beteenden upptar mycket av din tid.

Du upplever lättnad när du utfört de specifika sexuella ritualerna, men också känslor av skuld, skam och ånger.

Du har försökt minska eller på annat sätt kontrollera tankar och beteenden utan att lyckas.

Du använder dig av tvångsmässiga sexuella handlingar som ett sätt att fly från andra problem, som ensamhet, depression, ångest eller stress.

Du fortsätter med sexuella beteenden trots att de kan få allvarliga konsekvenser, som att föra vidare eller få könssjukdomar, relationsproblem, problem på jobbet eller juridiska och ekonomiska följder.

Du har svårt att etablera och upprätthålla hälsosamma och stabila relationer.

Källa: Mayo Clinic

Hypersexualitet eller sexberoende – vad kallas det?

Sexberoende, hypersexuell störning eller sexmissbruk. Det florerar många namn för att beskriva samma sak, och fram tills nyligen fanns det ingen godkänd diagnos, men sedan hösten 2018 ingår något som kallas Compulsive sexual behavior disorder i Världshälsoorganisationens, WHO:s internationella lista över diagnoser. 

– Det har haft olika namn, vi har kallat det för hypersexuell störning och nu föreslår man ett nytt namn: kompulsiv sexuell beteendestörning. Så länge vi inte vet vad det beror på så finns det inget bra namn. Men de som kommer till oss brukar själva säga att de är sexmissbrukare, säger Katarina Görts Öberg.

Katarina Görts Öberg menar att kriterierna i huvudsak är de samma: Det är lidandet och kontrollförlusten som ligger till grund för diagnos.

Det pågår också en debatt om huruvida man kan kalla det för ett beroende, även om sexberoendet har mycket gemensamt med andra beroendesjukdomar – exempelvis alkoholism eller drogmissbruk – sker inte samma förändring i hjärnan som vid substansberoenden.

LÄS MER: Ifrågasätter du ditt förhållande? Det kan vara relations-OCD

Varför blir man beroende av sex?

Forskare har inte hittat någon specifik biologisk orsak som gör att man utvecklar sexberoende, men enligt Katarina Görts Öberg är det vanligt att det ligger andra problem i grunden, som ångestproblematik eller depression.

Katarina Görts Öberg, psykolog. Foto: Privat

– Det finns olika anledningar till att man blir beroende, men det är vanligt att man dämpar andra olustkänslor med att använda porr till exempel. Att man känner sig orolig, frustrerad eller ledsen för någonting. Det kan också vara drivet av att man skjuter upp saker i livet som är jobbiga eller problematiska, så får man en kick, spänning, kontroll eller makt över sitt sexuella beteende, och så klart sexuell njutning som man kan styra över själv.

– Kortsiktigt fungerar det men långsiktigt tappar man kontrollen: Man förstör relationer, det kan kosta mycket pengar, man kanske till och med är i gränslandet för att göra något olagligt: Som att skicka dick pics till någon som inte är med på det eller köpa sexuella tjänster.

LÄS OCKSÅ: Monica, 48, blev sexmissbrukare efter skilsmässan

Hjälp vid sexberoende

De som kommer till Anova för att få hjälp gör det ofta för att något hänt: Man kan ha blivit påkommen med att porrsurfa på jobbet, varit otrogen eller gjort något olagligt. Men ofta har sexberoendet börjat långt tidigare.

– De flesta söker hjälp för att det har hänt någonting som gjort att man fått ett uppvaknande, och då har man ofta haft de här problemen ganska länge, konstaterar Katarina Görts Öberg.

Anledningen till att man inte söker vård är ofta skam. Särskilt om man är kvinna, tror Katarina Görts Öberg, och menar att det finns ett stort mörkertal. 

– Statistiken visar att de flesta som söker hjälp är män, men vi tror att det är ett större problem hos kvinnor än vi sett, att de kanske känner sig ännu mer skamfyllda och därför inte söker hjälp.

LÄS OCKSÅ: Kommer din partner vara otrogen? 7 faktorer som påverkar

Går det att bli frisk från hypersexuell störning? Det finns många möjligheter att få hjälp med sitt sexmissbruk. På Anova erbjuds kognitiv beteendeterapi både som individuell behandling, i grupp och på nätet.

– Alla behandlingarna har visat sig funka, om man vill ha en förändring så får det effekt. Syftet är att minska på upptagenheten och riktningen på sexualiteten så att man kan vara stolt över sin sexualitet, säger Katarina Görts Öberg.

Misstänker du att du är sexberoende?

Preventell är Anovas hjälplinje för dig som upplever att du inte har kontroll över din sexualitet, oroar dig för tankar och handlingar eller är rädd att du ska skada dig själv eller andra. Du får vara anonym.

Tell: 020-66 77 88

Telefontid: Kl. 12-15 på vardagar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!