Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 3
Många har narcissistiska drag utan att hade en narcissistisk personlighetsstörning. Här är tecken att hålla utkik efter.
2 AV 3
Foto: Shutterstock
3 AV 3

5 fraser som används för att manipulera dig

Tvivlar du på ditt eget omdöme och tvekar inför dina egna minnen? Då kan du vara utsatt för gaslighting.

Här är fem olika fraser som är vanliga när någon försöker manipulera dig.

Gaslighting är en taktik som ofta används vid psykisk misshandel. För utövaren är målet kontroll och makt medan offret tvivlar på hela sin verklighet.

Gaslighting kan också vara ett sätt att dölja eller vägra ta ansvar för sitt eget dåliga beteende.

– Det kan exempelvis vara att anklaga dig för att flörta eller vara otrogen när det egentligen är han som gör de här sakerna, säger psykoterapeuten Beverly Engel till Huffington Post.

Nedan några vanliga fraser som används av gaslighters.

1. ”Det där har inte hänt”

Förövaren säger eller gör något otrevligt för att i nästa andetag förneka att det hänt. Enligt traumaspecialisten Lisa Ferentz får detta offret att tvivla på sina egna instinkter. I stället tar denna nya ”verklighet” över, som skapats och manipulerats av förövaren. Detta ökar också offrets beroende gentemot sin förövare.

LÄS OCKSÅ: 9 tecken som kan genomskåda en narcissist

2. ”Du är så himla känslig!”

Det är inte hen det är fel på, det är dig. Om du försöker uttrycka din besvikelse över något som din partner sagt blir dina känslor snart förminskade. Du är helt enkelt för känslig och gör hönor av fjädrar.

När du väl blivit nedbruten tillräckligt länge slutar du ifrågasätta och sannolikheten för att du kommer fortsätta stå ut med denna psykiska misshandel ökar.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som aldrig är okej i en relation

3. ”Du är galen och det tycker andra också!”

Ju längre tid det går, desto mer kommer du ifrågasätta din egen mentala hälsa. Då står förövaren redo att bekräfta det du är mest rädd för: ”Du är galen!”.

Förövaren kan också komma att sprida den bilden bland dina nära och kära. Målet är att underminera dig och isolera dig från din familj och vänner.

Det är ytterligare ett steg för förövaren att göra offret beroende av hen.

LÄS OCKSÅ: 20 tecken på att du känner en psykopat

4. ”Jag är ledsen om du tycker att jag sårade dig”

Det låter som en ursäkt, men är i själva verket ett sätt att avleda ansvar tillbaka till dig. Det måste vara du som har misstolkat situationen eller överreagerat.

– Det kan leda till att en partner slutar lita på sitt eget omdöme och sina egna reaktioner, säger psykologen B Nilaja Green.

Du börjar köpa in dig på att du faktiskt är för känslig och för irrationell.

LÄS OCKSÅ: Psykologen: Så gör du slut på ett bra sätt

5. ”Du borde ha förstått hur jag skulle reagera”

Återigen flyttas fokus från förövaren själv till offret. Gaslighting går ut på att förvrida fakta för att slippa ta ansvar för sitt beteende.

– Genom att berätta för offret att hen borde ha vetat bättre, så placerar gaslightern skulden på offret, säger terapeuten Shannon Thomas.

Varför heter det gaslighting?

Termen har sitt ursprung i pjäsen ”Gaslight” eller ”Gasljus” från 1938. Berättelsen kretsar kring den systematiska manipulation som Jack Manningham utsätter sin hustru Bella för (en roll som Ingrid Bergman för övrigt vann en Oscar för i filmatiseringen från 1944).

Jack gör små, små förändringar i parets gemensamma hem, bland annat dämpar han husets belysning och insisterar på att inget har hänt. Syftet är att Bella ska tvivla på sin egen verklighetsuppfattning.

Så bryter du den onda spiralen

Har du varit fast i den här typen av pardynamik under en längre tid kan det vara väldigt svårt att bryta sig loss.

I många fall krävs det en tredje part, någon du litar på och vågar anförtro dig till. Många som faller offer för psykisk misshandel har svårt att dela med sig även till sina nära och kära, de upplever att de är illojala mot sin partner. Men i det här fallet är det livsviktigt, menar Beverly Engel.

Det finns en hög sannolikhet att de inte kommer bryta sitt beteende, även om det avslöjas.