Fredrika var hårt hållen av församlingen innan hon bröt sig fri.
Fredrika var hårt hållen av församlingen innan hon bröt sig fri. Foto: Shutterstock

Fredrika, 37, bröt med församlingen

37-åriga Fredrika kände länge att något var fel. När hon blev gammal nog lämnade hon församlingen som styrt över hela livet.

Då öppnades en helt ny värld.

Här är hennes historia.

Åsa Görnerup

Jag växte upp i en strikt frireligiös miljö där vår vardag var hårt styrd. Jag fick inte gå ut och dansa och vi fick bara lyssna på kristen musik

När jag gick på gymnasiet började jag ifrågasätta hela mitt liv och mina åsikter – som egentligen inte var mina, utan serverade av församlingen. Jag mötte människor som inte var kristna, människor som levde sitt eget liv utan att bli styrda av en religion. Jag började mer och mer gå emot det liv som församlingen skapat åt mig. När jag äntligen blev myndig gick jag ur församlingen och upptäckte en helt ny värld utanför.

Jag började träffa killar och hade några halvseriösa förhållanden, men det stämde inte med någon.

Tankarna började snurra i huvudet

Jag kunde inte sätta fingret på vad det var. I varje relation hoppades jag att det äntligen skulle kännas rätt, men det gjorde det aldrig. Jag tänkte varje gång att det säkert skulle bli bra nästa gång. Eller nästa.

När jag var runt 20 år började vaga tankar om att jag kanske var homosexuell att ta form. Men jag slog bort tankarna varje gång. Den religiösa uppväxt jag hade fått stämde inte överens med de växande känslorna.

När jag bröt upp från det sista förhållandet upplevde jag en stark lättnad och jag kände mig fri. Samtidigt insåg jag, djupt inom mig, att jag inte drogs till män. Men synd, skam och tankar på helvetet tog alltid över och jag skämdes djupt över mina känslor som ju alltid varit förbjudna under min uppväxt. Steg för steg blev det ändå tydligare för mig vem jag är, och en dag kunde jag inte längre förtränga att jag drogs till kvinnor. Det var en insikt som just då var väldigt jobbig. Jag tänkte på min familj och min uppväxt och det bara snurrade i skallen.

Jag var skräckslagen. Mina första 18 år i församlingen hade präglat mig så starkt

Det var också en stor lättnad och befrielse att inse att jag inte behövde hitta en ny kille för att se om det skulle fungera bättre nästa gång. Och plötsligt mötte jag kärleken. Hon fanns nästan runt husknuten. En kvinna som jag hade känt i några år blev plötsligt väldigt intressant. Vad var det jag kände? Jag var helt yr i huvudet. Och så skräcken: tänk om hon inte känner nåt för mig. Jag var skräckslagen. Mina första 18 år i församlingen hade präglat mig så starkt.

Från första kvällen vi kysstes var vi ett par. Vi hittade rätt direkt och vi kunde ha gift oss samma vecka, men vi ville ha ett stort bröllop och just så hade vi inte råd. För första gången i mitt liv kände jag hur det var att verkligen älska någon och att bli älskad tillbaka. Det gav mig harmoni och jag förstod så tydligt nu att jag i hela mitt liv tryckt ner mig själv och aldrig tillåtit mig att känna någonting. Jag var i ett löjligt lyckorus.

Men det var inte lätt, för vardagen fanns ju där oavsett om man ville det eller inte. Ingen av oss hade kommit ut som homosexuell och vi var jätteoroliga för vad våra föräldrar skulle tycka. Jag var tokkär och hela världen var i färg och så fick man inte säga det till någon. Jag gruvade mig för det stora avslöjandet. Tänk om mina föräldrar skulle frysa ut mig.

Vågade berätta för sina föräldrar

Så var det dags. En kväll satt mina föräldrar uppe och väntade på mig. Jag visste på något sätt att det var nu frågorna skulle komma, så jag stålsatte mig inför förhöret och hoppades innerligt att de skulle förstå. De tog det förvånansvärt lugnt och accepterade mitt val, men de kände nog stark oro för vad de andra i församlingen skulle tänka. Själv var jag bara glad över att mina föräldrar accepterade mig som jag var, inget annat betydde något.

Det värsta var över och äntligen fick vår kärlek blomma ut öppet. Jag var lycklig!

Vi flyttade ihop några månader senare, förlovade oss och började planera för vårt stora bröllop. Jag var så glad att mina föräldrar var engagerade i våra planer. Mina föräldrar utvecklades otroligt mycket under den här tiden. Jag tror att de genom sitt engagemang ville visa att de förstod. De hade också lämnat församlingen och gått över till pingstkyrkan. De levde ett kristet liv men inte alls lika styrt som tidigare.

Drömmer om barn

Skratt och tårar, sång och tal. Bröllopsfesten innehöll allt vi kunde önska oss. Det tog ett tag efteråt att smälta allting. Förhållandet känns annorlunda nu när vi är gifta. Mer på riktigt. Att lova varandra evig trohet är på allvar. 

Dela med dig av din historia

Varje människa bär på en historia. Det är ett känt uttryck och det tänker vi ta fasta på.

Vi vill höra din historia.

Du kan berätta om vad som helst, om ett förhållande som inte riktigt blivit som du hoppats, om hur sjukdomen förändrat livet, om dina möten med det övernaturliga, om dagen du hade änglavakt, om kärlek och otrohet, kanske om den bästa dagen i ditt liv när det där speciella hände.

Och det behöver heller inte vara så där väldigt speciellt, kanske bara en liten solskenshistoria om hur ni möttes en gång eller om den där härliga semestern, eller mötet ni aldrig glömmer.

Du får naturligtvis vara helt anonym. Men vi behöver ändå ditt namn och ett telefonnummer för att kunna nå dig. Det kommer dock aldrig att visas för någon annan.

Skriv till oss på adressen:

Läsarberättelser Söndag,

Expressen

105 16 STOCKHOLM

Vill du skicka ett mejl så går det också bra. Du kan skriva till: lasarberattelser @expressen.se

Vår kärlek är stark och vi ska göra allt för att vårda den. I framtiden hoppas vi på att få barn, flera barn. Jag är så glad att jag lämnade församlingen och vågade lita på min inre röst och följa hjärtat. Jag vågar inte ens tänka tanken på hur mitt liv skulle ha blivit om jag stannat kvar.

Fredrika, 37, berättat för Åsa Görnerup