Foto: Doug Pensinger

Forskning: Nytt hopp för män i cykeldräkt

En memil (medelålders man i cykeldräkt av lycra) kan visst vara sexig. Det beror helt på hur fort han trampar. Ju snabbare, desto sexigare. Såvida kvinnan i fråga inte äter p-piller, vill säga.

En ny studie sätter alla dessa män i cykeldräkter i ett nytt perspektiv. Kvinnor uppfattar de cyklister, låt vara professionella, med störst uthållighet som mer attraktiva, jämfört med de män som inte orkar lika mycket. Och detta bara genom att titta på deras ansikten.

– Vi vet inte vad det är som signalerar uthållighet, säger evolutionsbiologen Erik Postma till BBC News.

Erik Postma, verksam vid universitetet i Zürich i Schweiz, lät 800 kvinnor rangordna ansiktsbilder av deltagarna i 2012 års Tour de France efter hur attraktiva de var.

Det visade sig att den tiondel av de cyklister som fick bäst placering i cykelloppet rankades som 25 procent snyggare än den tiondel som fick sämst placering.

Bra partner

Detta är inte första gången en studie visar på en tydlig koppling mellan idrottande mäns attraktionskraft hos det motsatta könet, jämfört med män som föredrar att ta det lite lugnare hemmavid. Kvinnorna snappar upp skillnaden, bara genom att titta på deras ansikten.

Biologerna tror att det handlar om en nedärvd förmåga att hitta en bra framtida partner med friska gener.

Dessa studier har dock oftast handlat om mer hårdföra sporter, som ishockey, som kräver starka muskler. Men tydligen avslöjas även en sådan subtil sak som uthållighet i mäns ansikten.

P-piller förstör effekt

Erik Postma, som publicerar sitt fynd i Biology Letters, en tidskrift från den brittiska vetenskapsakademin, säger att sambandet var starkt. Detta trots att samtliga cyklister till synes var lika vältränade, lika solbrända och ungefär i samma ålder.

För kvinnor som åt p-piller, däremot, var sambandet inte lika starkt, något som också har observerats i andra studier.

– Kvinnor som äter p-piller har inte samma preferenser för snabba cyklister.