Forskare: Många par separerar i onödan

En ny studie pekar på att par ofta skiljer sig för lättvindigt.

Många svåra relationsproblem GÅR att lösa – om man bara har tålamod och vilja.

I tre specifika fall har olyckliga partners goda förutsättningar att bli lyckliga igen, med hjälp av en tydlig strategi.

Psykologen Maria Farm redogör för vilka – och hur man räddar situationen.

Maria Farm. Foto: Cornelia Nordström

Parterapi eller skilsmässa – vad är bäst?

 

En ny brittisk studie genomförd av stiftelsen Marriage Foundation visar alltså att det kan löna sig att stanna i ett olyckligt äktenskap. Missnöjeskänslor är sällan permanenta – och problem förknippade med specifika stadier av relationen passerar ofta. OBS! Det här gäller inte förhållanden där det förekommer fysisk eller psykisk misshandel: där finns det tvärtom starka skäl att gå så fort man kan. Men i fall där tillståndet beror på svårigheter att kommunicera eller få till livspusslet kan man i regel hitta fram till en lösning.

Psykologen och kbt-terapeuten Maria Farm möter många partners som vill ge sin relation en chans innan de ger upp. Hon uppfattar att parterapi, liksom psykologbesök i stort, blivit allt vanligare i takt med att professionell hjälp är mer accepterat i dag: man pratar om det mer, både privat och i media.

LÄS OCKSÅ: 6 vanligaste grälen som förstör din relation

Psykologen: "Man kan ha nått vägs ände"

De flesta par som söker sig till terapi är i 25-50-årsåldern: mitt i livet, med allt vad det innebär av småbarn, ansträngd ekonomi, sömnbrist, lämnings- och hämtningsissues.

– Långtifrån alla vet nog om det, men samtliga kommuner är faktiskt skyldiga att erbjuda parrådgivning, det finns en lag på det. Man satsar på den här typen av behandling för att det många gånger berör barn och kan hindra processer där folk blir ekonomiskt utsatta, hamnar i missbruk eller destruktiva konflikter, säger Maria Farm.

Men ibland kan väl skilsmässa vara att föredra?

– Ja, det är väldigt tråkigt om människor går kvar i relationer där ingen mår bra och där man bara blir bitter. Man kan ha nått vägs ände, man älskar inte varandra på det sättet längre. 

– Man kan också få tillbaka delar av sina positiva känslor för sin partner efter att tag, när man kan se hen frikopplad från alla konflikter och det som har varit jobbigt. "Just det ja, han är ju en riktigt bra pappa. Jag är inte kär i honom längre, men jag gillar honom som person."

 

Foto: GETTY IMAGES

Man bara bråkar

 

Problem: Ständig konflikt. Kommunikationsstilarna krockar och man bråkar ofta. Det kan vara kring vitt skilda teman: städningen, sexlivet eller att den ena är för flirtig.

Istället för skilsmässa: Berätta i lugn och ro för varandra om era respektive behov, utan att falla in i en anklagande ton. Träna på att kommunicera på andra sätt.

Enligt psykologen Maria Farm är det här den äktenskaps-/förhållandekris som är enklast att lösa. Det är också den vanligaste orsaken till att folk söker hjälp i parterapi.

– Man kan med förhållandevis enkla medel lära ett par att kommunicera annorlunda. Konflikten i sig behöver inte vara dålig, det viktiga är snarare hur man hanterar konflikten och går vidare efter den.

– Det mönster som paret utvecklat brukar ofta bara öka polariseringen: för varje rejält bråk kommer de längre och längre bort från varandra, de upplever att de inte når varandra. Tendensen är densamma oavsett om det är stora bråk eller smågnabb: man hittar inte ett bra sätt att lösa sina konflikter på.

LÄS OCKSÅ: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra

"Man får en ny syn på sin partner"

Tillvägagångssättet här, oavsett om det sker i samarbete med psykolog eller hemma, är att man i lugn och ro tydliggör för varandra vad det är man är missnöjd med och hur man skulle vilja ha det i stället.

– Respektive part får berätta om sina behov och vad man önskar av relationen, liksom vad man vill bidra med. Båda två får tala till punkt, medan den andra lyssnar lyhört.

– Det är viktigt att man inte faller in i anklagande toner, utan pratar utifrån ett jag- eller vi-perspektiv. Aldrig "DU är så dum som inte förstår det här".

Sansade och tydliga samtal kan alltså vara tillräckligt?

– Ja, det kan göra mycket. Man får en ny syn på sin partner och aggressionerna minskar.

 

Foto: GETTY IMAGES

Någon har varit otrogen

 

Problem: Det har inträffat en kris. Vanligt är att det uppdagats att den ena parten har varit otrogen.

Istället för skilsmässa: Man väljer varandra igen. Den som varit med någon annan får anstränga sig extra mycket för att bygga upp tilliten hos sin partner, samt ha tålamod med dennes ältande.

Grundvillkoret för att kunna lösa en otrohetskris är att den part som varit otrogen bestämt sig för vad hen vill: den andra relationen kan INTE pågå fortfarande och personen kan inte vara ambivalent till vad hen ska göra.

– Här gäller att vara ärlig med vad som är vad: vad är min nya förälskelse och vad var det jag var missnöjd med i min tidigare relation? Det är jättelätt att vi lägger på vår "gamla" partner att det är fel på henne eller honom medan allt är rätt med den nya, för att det KÄNNS så.

– Men då ser man inte vad man själv har bidragit till, vilket blir svårt att jobba med. Man måste vara tydlig för partnern som man vill gå vidare med att den andra relationen är avslutad, säger Maria Farm.

 LÄS OCKSÅ: 9 skäl att skiljas – eller börja kämpa!

"Måste få älta, vara ledsen och reagera"

Lösningen efter en otrohet handlar till stor del om att hitta tillbaka till tilliten.

– Det är tufft. Den som blivit förd bakom ljuset har fog för sina svåra och negativa känslor, det tar tid att bygga upp igen. Hen måste få älta, vara ledsen och reagera. Och det kan ta ett tag innan det sexuella livet kommer i gång igen.

– Den partner som varit med någon annan behöver i sin tur anstränga sig lite extra för den andra, för att hen ska känna att det är mig du vill vara med.

Men tar man sig igenom krisen tillsammans kan det faktiskt stärka relationen, säger Maria Farm:

– Den kan bli en utveckling på sikt: man kommer varandra närmare, man tvingas vara ärliga, man får på något sätt välj varandra igen. Den som varit otrogen inser också vad hen varit på väg att förlora och förstår att relationen är värd att kämpa för.

 

Foto: Ipopba / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

En är mer missnöjd med relationen än den andra

 

Problem: Relationen har gått i stå. Den ena parten är mer missnöjd än den andra med vad hen får ut av relationen.

Istället för skilsmässa: Börja se varandra som ett par och inte som ett familjeföretag. Gör saker tillsammans, planera in "vi-tid" som inte handlar om praktiska saker.

Den här situationen är något mindre hoppfull än de tidigare två, säger psykologen Maria Farm. Ofta har missnöjet pågått länge och vuxit över tid. Den som inte är nöjd har hanterat saken genom att tillfredsställa sina behov på andra håll: genom att utveckla egna intressen, vara med sina vänner, ägna sig åt sina barn och skaffa sig ett separat liv. Man konstaterar att relationen inte ger så mycket, men orkar inte göra något åt saken nu.

Ofta briserar allting vid någon yttre förändring, som när barnen blir större och man inte behövs lika mycket där. Om man inte investerat i relationen på länge blir det som återstår liksom "ihåligt".

 LÄS OCKSÅ: 7 vanliga vanor som förgiftar din relation

"Se till att avsätta tid för varandra"

Men det går att mötas innan det är försent: genom att synliggöra sina mönster och medvetet börja pytsa in positiv energi i relationen, så att man kittas ihop.

– Man behöver titta på varandra på ett nytt sätt, som ett par och inte som ett familjeföretag. Se till att avsätta tid för varandra.

Som att gå på regelbundna dejter en gång i månaden?

– Ja precis, så kallad "vi-tid". Men det måste inte vara att åka i väg på romantisk weekend, sådant skapar bara prestationskrav. Det kan räcka att läsa samma bok och prata om den. Eller fixa barnvakt och vara hemma och baka kladdkaka i pyjamasbrallor.

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Topphälsa här!