Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Forskare: Många par separerar i onödan

En ny studie pekar på att par ofta skiljer sig för lättvindigt.

Många svåra relationsproblem GÅR att lösa – om man bara har tålamod och vilja.

I tre specifika fall har olyckliga partners goda förutsättningar att bli lyckliga igen, med hjälp av en tydlig strategi.

Psykologen Maria Farm redogör för vilka – och hur man räddar situationen.

Foto: GETTY IMAGES

1 av 4

1. Man bara bråkar

Problem: Ständig konflikt. Kommunikationsstilarna krockar och man bråkar ofta. Det kan vara kring vitt skilda teman: städningen, sexlivet eller att den ena är för flirtig.

Istället för skilsmässa: Berätta i lugn och ro för varandra om era respektive behov, utan att falla in i en anklagande ton. Träna på att kommunicera på andra sätt.

Enligt psykologen Maria Farm är det här den äktenskaps-/förhållandekris som är enklast att lösa. Det är också den vanligaste orsaken till att folk söker hjälp i parterapi.

– Man kan med förhållandevis enkla medel lära ett par att kommunicera annorlunda. Konflikten i sig behöver inte vara dålig, det viktiga är snarare hur man hanterar konflikten och går vidare efter den.

– Det mönster som paret utvecklat brukar ofta bara öka polariseringen: för varje rejält bråk kommer de längre och längre bort från varandra, de upplever att de inte når varandra. Tendensen är densamma oavsett om det är stora bråk eller smågnabb: man hittar inte ett bra sätt att lösa sina konflikter på.

LÄS OCKSÅ: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra

"Man får en ny syn på sin partner"

Tillvägagångssättet här, oavsett om det sker i samarbete med psykolog eller hemma, är att man i lugn och ro tydliggör för varandra vad det är man är missnöjd med och hur man skulle vilja ha det i stället.

– Respektive part får berätta om sina behov och vad man önskar av relationen, liksom vad man vill bidra med. Båda två får tala till punkt, medan den andra lyssnar lyhört.

– Det är viktigt att man inte faller in i anklagande toner, utan pratar utifrån ett jag- eller vi-perspektiv. Aldrig "DU är så dum som inte förstår det här".

Sansade och tydliga samtal kan alltså vara tillräckligt?

– Ja, det kan göra mycket. Man får en ny syn på sin partner och aggressionerna minskar.

1 av 4