ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Forskare: Det här är värsta sättet att bli dumpad på

Forskare har kommit fram till att det finns en sorts break up som är värre än alla andra.

Forskare har kommit fram till att det finns en sorts break up som är värre än alla andra.

1/2

Foto: Shutterstock

Att bli dumpad för någon annan känns som ett dubbelt svek.

Att bli dumpad för någon annan känns som ett dubbelt svek.

2/2

Foto: Fotolia

Forskare: Det här är värsta sättet att bli dumpad på

Blivit dumpad? Det finns sällan någon smärtfritt sätt att göra slut på, men nu har forskare kommit fram till att det finns en sorts break up som är värre än alla andra.

Olika mål i livet, för många uppslitande gräl, en flytt, otrohet. Det finns otaliga anledningar till att man blir lämnad och ska man tro den erkände musikern Paul Simon finns det åtminstone "50 ways to leave your lover". 

Vi kan väl konstatera följande: Att bli dumpad är aldrig kul. Men visste du att forskare vid Cornell University i New York har kommit fram till att en av de här sakerna faktiskt är värre än de andra? Att gå skilda vägar för att personen man varit ihop med har blivit kär i någon annan är det absolut värsta sättet att bli lämnad.

LÄS MER: Det vetenskapliga sättet att komma över ett ex 

Att bli avvisad för någon bättre är värst

För att ta reda på vilken typ av avvisning som gör mest ont lät forskarna utföra fyra olika experiment med 600 deltagare. 

I det första experimentet delades manliga deltagare in i en grupp med två kvinnor som i hemlighet jobbade ihop med forskarguppen. En av kvinnorna fick i uppgift att lösa ett pussel och fick möjlighet att välja en partner som kunde hjälpa henne. Ibland valde hon den andra kvinnan och ibland valde hon att arbete ensam. I de tre andra försöken undersöktes hur deltagarna reagerade i större grupper, när de fick påminna sig själva om tillfällen de blivit avvisade, samt föreställa sig olika scenarion där de blev avvisade.

Efter varje experiment upplevde deltagarna att de mådde sämre när de blev avvisade för att någon annan valdes framför dem, än när de bara blev avvisade. Forskarna tror att det beror på att det känns som ett dubbelt svek när någon annan är med i bilden.

– Det här kan bero på att den typen av avvisningar leder till en ökad känsla av exkludering och en minskad känsla av gemenskap, skriver studiens artikelförfattare enligt Time Health.  

Viktigt att notera är att de här var genomgående oavsett om det handlade om att bli avvisad i en kärleksrelation, när man sökte jobb eller i andra sammanhang.

LÄS MER: 6 saker den som blivit dumpad inte vill höra

Tips till den som gör slut

Som sagt, Paul Simon kunde komma på 50 sätt att lämna sin älskare. Forskarna vid Cornell University har inte listat fullt lika många, men gott och väl två tips på hur man dumpar på ett schyst sätt. 

1. FINNS DET INGEN ANNAN? LÅT PERSONEN VETA DET

Om du valt bort en partner, men inte för att det fanns någon annan med i bilden – var tydlig med det. Studien visade nämligen att när deltagarna inte visste om de blivit bortvalda för någon annan tenderade de ändå att utgå från det, och reagerade därefter. De började även gräva efter mer information om varför de blivit avvisade, även om de visste att det kunde bli smärtsamt. Om de däremot fick fram information som tydde på att de inte blivit ersatta mådde de bättre.

2. KAN DU SÄGA NÅGOT FÖR ATT FÅ DEN AVVISADE ATT MÅ BÄTTRE? SÄG DET

Som sagt: Att bli avvisad lämnar en eftersmak av att inte höra hemma. Det här är kanske inte möjligt i alla fall, men om kan säga några väl valda ord till personen du dumpat, som får personen att känna mer gemenskap – gör det. Berätta att du fortfarande värdesätter egenskaper som personen värdesätter, att du fortfarande tycker om hen. 

Det går inte att undvika att åsamka den man dumpar en känsla av att bli avvisad, men man kan lindra.