Förklaringen: Därför går en del tillbaka till sina ex

Blir ihop igen eller klippa helt? Det är dilemmat en del hamnar i efter att ha gjort slut.

Foto: Shutterstock

Blir ihop igen eller klippa helt? Det är dilemmat en del hamnar i efter att ha gjort slut.

Är det verkligen en bra idé att ta tillbaka ett ex?

Och vad är det som gör att man väljer att ge varandra en andra chans?

Hälsoliv har samlat de vetenskapliga svaren.

Andra har också läst

Är det slut så är det slut. Så brukar ett av de vanligaste råden lyda efter ett uppbrott. Men i verkligheten är det inte alltid så lätt att klippa alla band, och många väljer att gå tillbaka till varandra både en och två gånger.

Vad beror det här på? 

Ett svar, enligt en studie från 2017, är att de som lever i stormiga av- och på-relationer ofta är ambivalenta i sin anknytning, och har svårt att bestämma sig för om de verkligen vill göra slut.

Otrohet en vanlig orsak till att göra slut

Studien fann också att anledningarna till att man ville bli tillsammans igen varierade. En del gick tillbaka med tillförsikt om att saker och ting skulle bli bättre, andra för att de investerat känslomässigt i varandra, ville hålla ihop familjen eller på grund av rädsla inför en osäker framtid. Två tredjedelar av de svarande uppgav att det var på grund av den intimiteten och det band de utvecklat till varandra genom åren.

Bland de deltagare som ville att förhållandet skulle vara över för gott angav mer än en tredjedel att otrohet var skälet. Andra orsaker var att man inte passade ihop, bråkade ofta, hade tillitsproblem eller kände sig emotionellt nära. Men trots detta hade hälften av de här personerna blandade känslor för sitt ex.

LÄS OCKSÅ: Frågorna du ska ställa dig själv innan du går tillbaka till ditt ex

Är det dåligt att bli ihop med ett ex?

Är det en bra idé att gå tillbaka till en före detta, eller är en återförening dömd att misslyckas?

Det finns studier som pekar på att personer som ofta gör slut och blir tillsammans igen mår sämre psykiskt än de som inte går tillbaka till sina ex. Men det är inte nödvändigtvis förhållandets fel. En möjlig förklaring är att personer med psykisk ohälsa, som ångest och depression, generellt har mer turbulenta förhållanden, något som Hälsoliv tidigare skrivit om.

Sajten The Healthy har publicerat en intervju med Noelle Nelson, en amerikansk psykolog och författare av självhjälpsböcker, menar att det inte alls behöver vara dåligt med en andra chans.

– Så länge ni inte har allvarliga problem i förhållandet, som kränkande beteende, och alla parter verkligen bryr sig om varandra kan en andra chans lyckas, säger hon.

Men innan man gör något förhastat kan det vara bra att fundera igenom varför man vill bli ihop igen. Till exempel kan man ställa sig de här frågorna.

LÄS OCKSÅ: Så kommer du över ett ex snabbast – enligt vetenskapen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här