Förklaringen: Därför är vissa kärlekspar så lika

Vänner-skådespelerskan Courteney Cox och pojkvännen Johnny McDaid. Lika som bär?

Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

Vänner-skådespelerskan Courteney Cox och pojkvännen Johnny McDaid. Lika som bär?

Lika barn leka bäst, men gäller detta även utseendet?

Vad är det som gör att vissa kärlekspar är så lika att man misstar dem för syskon, fast att de inte är släkt? Och varför blir vissa par mer lika med åren?

Här är svaren.

Andra har också läst

Har du någonsin ställt dig frågan om två personer är ihop eller syskon? Du är inte ensam. Det här med att vissa kärlekspar har så kallat giftastycke är ett vida känt fenomen, som det till och med forskats på!

1987 gjordes en studie vid universitetet i Michigan på gifta par för att undersöka om de med åren börjat likna varandra. 

I studien, tidigare om skriven i New York Times,  fick deltagarna para ihop bilder på olika personer med varandra, utifrån vilka man trodde var gifta. En del av av fotografierna var tagna när paren var nygifta, medan den andra delen var tagna efter 25 års äktenskap. Deltagarna hade mycket lättare att matcha makarna på de nytagna fotona, eftersom de helt enkelt upplevdes som mer lika. 

Även de par som inte var lika från tycktes utveckla liknande drag med tiden. Baserat på tidigare mimikforskning av den svenske psykologen Olaf Dimberg drog forskarna slutsatsen att par med tiden tar efter varandras mimik och att det påverkar ansiktets åldrande, till exempel mimikrynkor.

Narcissistiska tendenser? 

Men att par blir mer lika med tiden förklarar inte varför vissa tycks välja partners som lika gärna skulle kunna vara ett syskon.

– Du är bekant med ditt eget utseende, så att se andra som har liknande drag som du gör att du gillar dem mer, säger psykologen Justin Lehmiller, forskare vid Kinsey Institute, till Time.

Han menar att vi undermedvetet dras till personer som liknar oss själva, personlighetsmässigt men också utseendemässigt, eftersom det känns tryggt. 

LÄS OCKSÅ: Ta reda på om du hittat rätt partner – med hjälp av 9 frågor

Det har gjorts flera studier som bekräftar den här teorin. 2013 kom en norsk studie där 20 heterosexuella par. Varje deltagare fick rangordna sju bilder av sin partner utifrån attraktionsgrad. Fotona var i grunden samma porträtt, men samtliga var manipulerade. Primärt använde man sig av en manlig och en kvinnlig prototyp för att manipulera fotona, men i ett av fallen hade man photoshoppat in drag från partnern. Det var just fotona där deras egna ansiktsdrag blandats in som deltagarna rankade som mest attraktiva.

Det verkar också ligga något i att vi dras till personer som påminner om våra föräldrar. 2010 kom en studie där deltagarna bedömde foton av andra som mer attraktiva om en bild av deras förälder, av motsatt kön, blixtrade förbi i bildspelet precis innan. 2018 publicerades en studie där man testade om personer med föräldrar av olika etnicitet också tenderar att attraheras av personer som liknar föräldern av motsatt kön. Forskarna såg att könet inte spelade roll, men att deltagarna drogs till personer som påminde om föräldrarna.

Partners delar samma gener

De här likheterna syns på cellnivå. Tidigare forskning har slagit fast att många partners har liknande genuppsättningar. Samma sak tycks gälla för vänner. Men vad beror det här på?

Enligt Ben Domingue, som är lektor vid Stanford Graduate School of Education och har forskat i ämnet, säger så här till Time:

– Antingen få genetiska likheter folk att vistas i samma miljöer, eller så korrelerar de med andra saker som får folk att vistas på samma platser. När du väl befinner dig i den här miljön – låt säga ett lärosäte eller ett bostadsområde – är det också där du hittar din partner.

LÄS OCKSÅ: Därför är chansen stor att du och dina kompisar har samma gener

Till exempel: Gillar du att spela tennis och lär känna din partner i tennishallen, som ni båda besöker fyra dagar i veckan, är chansen stor att ni har liknande kroppsbyggnad. Om man växt upp i samma område kan det också göra att man är mer lika. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer