Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX & RELATIONER

Publicerad 26 jun 2019 14:30

Flyttat ihop? 5 knep för att relationen ska hålla

Att flytta ihop kan vara en utmaning.

Att flytta ihop kan vara en utmaning.

Foto: Shutterstock

Att flytta ihop är en omvälvande händelse i mångas liv.

De flesta är uppspelta och tänker ”kärlek övervinner allt”

BOOM! Säg hej till vardagen!

– I verkligheten kan det vara svårt att leva med någon annan och det innebär många utmaningar, säger relationsproffset David Bennet till sajten Bustle.

Här är experternas bästa råd.

1. Glöm inte egentiden

Alla är olika, på ett eller annat sätt. Det kan gälla allt från intressen och värderingar till hur vi vill tillbringa vår chill-tid.

Vissa kanske älskar att krypa ner i soffan jämte sin sambo och slötitta på tv:n och snicksnacka om dagen som gått – medan andra behöver egentid.

Enligt relationscoachen David Bennet är det viktigt att ha respekt för den här typen av olikheter. Hitta en kompromiss som passar er båda.

LÄS OCKSÅ: 5 tecken på att du lever i en kärlekslös relation 

2. Var ärlig om din ekonomi

En mindre kul aspekt av många relationer är ekonomin. Det kommer ni sannolikt bli varse om när ni flyttar ihop, om inte annat.

Är du en spara eller slösa? Delar ni på kostnaderna rakt av? Vem betalar vad? Har ni olika ekonomiska muskler?

För att inte det ska komma som en chock är det viktigt att prata igenom den här typen av praktiska saker redan innan flyttlasset går. Ni kan exempelvis göra en gemensam budget och på ett rakt och ärligt sätt komma fram till hur ni ska lägga upp ert liv - både på lång sikt och kort sikt.

Foto: Shutterstock

3. Kommunicera!

Öppen och ärlig kommunikation är livsgnistan i ett förhållande – i synnerhet vid den här typen av stora förändringar.

– Det första året kommer kretsa mycket kring att vänja sig vid situationen och komma fram till om det kommer funka eller inte. Ärlig kommunikation är det enda sättet att hantera det här, säger Bennett.

Din livsstil kommer sannolikt förändras, detsamma gäller sättet du kommunicerar på. Kompromisser kommer vara viktiga, men försök att vara så ärlig som möjligt.

LÄS OCKSÅ: 6 vanligaste grälen som förstör din relation 

4. Häng inte upp dig på småsaker

Oavsett hur mycket du älskar en person kommer det alltid finnas småsaker du stör dig på. Och det kommer bli extra tydligt när ni flyttar ihop. Hen kanske alltid lämnar toalocket uppe? Sitter fastklistrad i mobilen när ni har filmkväll eller smackar högt när hen äter?

Återigen är ärlighet och kommunikation livsviktigt. I stället för att gömma undan alla småsaker i väntan på en ofrånkomlig explosion – säg vad du tycker och känner!

Allt kräver inte långa och djuplodande diskussioner. Men det är helt okej att påpeka vissa saker, så länge det görs med god ton.

5. Sätt gränser

Är det okej att vänner kommer förbi sent på kvällen? Hur ska ni agera om den ena är på dåligt humör? Vem handlar mat? Att sätta gränser och bygga rutiner för ett fungerande vardagsliv är viktigt – ju tidigare desto bättre.

5. Håll gnistan vid liv

Från att ha varit blixtförälskad delar ni plötsligt vardag. De där fjärilarna som dansade samba i magen är som bortblåsta och det kan vara rejält utmanande för många.

Men det finns massor med saker ni kan göra för att hålla gnistan vid liv. Som att diskutera framtida äventyr, fortsätta dejta och aldrig, aldrig sluta kramas. Att ge varandra utrymme och tid att utvecklas på egen hand är också viktigt, menar relationsexperten Anita P. Stoudmire.

Första året i en gemensam bostad kan vara utmanande, men lägger också grunden för en djupare relation i framtiden.