Fem vanliga fällor som förstör din relation
Är du osäker på om ditt förhållande är så bra som du vill att det ska vara? Känner du att ni fastnat i samma hjulspår, och att det inte känns lika spännande längre?
Psykolog Maria Farm listar här fem vanliga fällor som kan förstöra relationen – och hur ni kan ta er ur dessa.
1. Ältar och drar upp gamla gräl
Ni har fastnat i samma hjulspår, och grälar alltid om samma saker. Det är vanligt både hos par och hos indiver; att man återvänder till gamla händelser utan att tillföra något nytt.
Maria Farm:
– Det kan handla om att det faktiskt har hänt något i det förflutna (till exempel otrohet) eller andra saker som att man inte känner sig bekräftad av sin partner. Ofta så handlar det om att man söker bekräftelse på sin känsla. Det är en kommunikationsfråga, och man måste bekräfta sin partners känslor. Om man uttrycker sig i stil med "Jag är ledsen för det som hänt, jag ser att det fortfarande påverkar dig" så brukar ältandet hos den andra minska, säger Maria Farm.
– För att kunna ta sig ur detta måste man ha en konstruktiv diskussion kring det som det ältas kring och båda måste vilja lösa problemet. Ett sätt att ta sig ut ältandet är att man ser på problemet ur ett "oss"-perspektiv, och ställa öppna frågor till varandra. Att man tillsammans ska lösa problemet är viktigt.
2. Slutar att mysa och vara fysiska med varandra
Myskvällarna tätt omslingrade framför en film har ersatts av att ni sitter i varsitt hörn av soffan, och ni har blivit allt mindre fysiska med varandra.
Maria Farm:
– Detta är vanligt i längre relationer. Det är ett laddat ämne och plågsamt för många; det finns mycket tankar och värderingar i det. Om man upplever att ens partner inte är lika intresserad av en fysiskt längre så kan man uppfatta sig själv som oattraktiv och det väcker funderingar, säger Maria Farm.
– För att ta sig ur detta så tror jag att man måste trigga i gång den känslan av fysisk intimitet igen. Man får sätta lite lägre krav, och ta tid för varandra för att närma sig varandra igen. Börja bli fysiska igen (till exempel med kyssar) och ta det steg för steg.
LÄS OCKSÅ: 7 vanliga fel vi gör när vi väljer partner
3. Börjar bli svartsjuk – särskilt på partnerns ex
Du har tappat förtroendet för din partner, och börjar snoka runt på hens sociala medier för att hitta något tecken på att hen fortfarande har kontakt med sitt ex, eller chattar lite för mycket med kollegan.
Maria Farm:
– Detta tror jag är ett vanligt problem i början av en relation när det är mycket osäkerhet och man inte vet var man har varandra. Oftast handlar det om ens egen osäkerhet och ens tankar om sig själv mer än partnern. Man känner sig inte bekräftad och man får inte det man vill ha, säger Maria Farm.
– Om man märker att man börjar bli svartsjuk i ett senare stadium i ett förhållande så kan det ju vara så att det faktiskt finns något som partnern inte berättar för dig. Då behöver man prata om det, men i stället för att attackerar och anklaga någon för sina misstankar är det bra att man förklarar hur man själv känner och använder öppna, mjuka frågor. "Jag upplever att du har känts lite frånvarande, är det något som hänt eller som du går och tänker på", kan vara en bra öppningsfråga.
4. Stör sig på allt som ens partner gör eller säger
Du märker att du helt plötsligt börjar störa dig oerhört mycket på din partner. Allt hen säger eller gör driver dig till vansinne.
Maria Farm:
– Här måste man lära sig att skilja på saker man inte kan påverka, saker man faktiskt kan påverka och saker som man får beteckna som bagateller. Är det värt att starta en diskussion om var han lägger tidningen? Vad vill jag med det och vad förmedlar jag? Är det viktigt eller ska jag släppa sådana småsaker?
– Sedan kan det ju vara så att det i förhållandet är en obalans mellan exempelvis hushållssysslorna. Då är det något vi kan påverka och det är viktigt att man tar upp det, och berättar hur man känner och tänker, säger Maria Farm.
LÄS OCKSÅ: 13 varningssignaler på att din relation inte mår bra
5. Slutar att prata med varandra
Kommunikationen blir allt sämre, och ni slutar helt enkelt att prata med varandra.
Maria Farm:
– Detta kan vara ett väldigt stort och jobbigt problem i ett förhållande. Om man känner att man inte vill prata med sin partner, att ens partners åsikter blir oviktiga för en eller att man upplever att man kommit långt ifrån varandra så kan det leda till att man går skilda vägar, säger Maria Farm.
Men ibland kan man känna att man inte pratar med varandra för att vardagen kommer emellan, och att man inte har tid för varandra. Om man då hittar tillbaka till varandra när man är ledig eller liknande är det ju bra.
– Vill man satsa på relationen så gäller det att satsa rejält. Ett exempel kan vara att gå och prata med någon professionell, så man får ett forum där man kan prata med varandra och återupptäcka varandra igen.