Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Fem vanliga fällor som förstör din relation

Är du osäker på om ditt förhållande är så bra som du vill att det ska vara? Känner du att ni fastnat i samma hjulspår, och att det inte känns lika spännande längre?

Psykolog Maria Farm listar här fem vanliga fällor som kan förstöra relationen – och hur ni kan ta er ur dessa.

1 av 5

1. Ältar och drar upp gamla gräl

Ni har fastnat i samma hjulspår, och grälar alltid om samma saker. Det är vanligt både hos par och hos indiver; att man återvänder till gamla händelser utan att tillföra något nytt.

Maria Farm:

– Det kan handla om att det faktiskt har hänt något i det förflutna (till exempel otrohet) eller andra saker som att man inte känner sig bekräftad av sin partner. Ofta så handlar det om att man söker bekräftelse på sin känsla. Det är en kommunikationsfråga, och man måste bekräfta sin partners känslor. Om man uttrycker sig i stil med "Jag är ledsen för det som hänt, jag ser att det fortfarande påverkar dig" så brukar ältandet hos den andra minska, säger Maria Farm. 

– För att kunna ta sig ur detta måste man ha en konstruktiv diskussion kring det som det ältas kring och båda måste vilja lösa problemet. Ett sätt att ta sig ut ältandet är att man ser på problemet ur ett "oss"-perspektiv, och ställa öppna frågor till varandra. Att man tillsammans ska lösa problemet är viktigt.

1 av 5