När var senast du skrev en gullig lapp till din älskling? Enligt psykologen Eli Finkel får man en bättre relation om man visar sin partner tacksamhet lite då och då.
1 av 3: När var senast du skrev en gullig lapp till din älskling? Enligt psykologen Eli Finkel får man en bättre relation om man visar sin partner tacksamhet lite då och då. Foto: Fotolia
Fira goda nyheter tillsammans och få en starkare relation.
2 av 3: Fira goda nyheter tillsammans och få en starkare relation. Foto: Fotolia
Låt relationen växa genom att bråka smart.
3 av 3: Låt relationen växa genom att bråka smart. Foto: Fotolia

Fem enkla knep för en lyckligare relation

En kärleksrelation är inte alltid en dans på rosor, det har vi hört många gånger förut. Men det finns faktiskt några enkla knep som kan hjälpa till att hålla kärleken vid liv.

Time Magazine har, med hjälp av psykologen Eli Finkels bok ”The All-or-Nothing Marriage”, listat fem tips som ska hjälpa par att få äktenskapet att blomstra – och det bästa av allt: De är simpla och man kan använda sig av dem varje dag. 

1. Övertyga dig själv om att din partner är god

Om din partner gör ett misstag så finns det flera olika sätt att hantera situationen, menar Finkel. 

"Om jag börjar känna mig frustrerad eller arg på något min partner gjort (eller inte gjort), så ska jag ta några sekunder för att se om det finns några andra förklaringar för hans eller hennes beteende."

Om det är så att din käresta till exempel glömmer av att laga middag, så kanske det inte är för att hen är självisk eller gjorde det för att vara trotsig mot dig. Innan du exploderar ska du i stället ta reda på om det finns en annan anledning. Kanske hade din partner en hektisk dag på jobbet eller hade en urusel dag eftersom en släkting blivit allvarligt sjuk?

LÄS OCKSÅ: Vill du bli en bättre människa – gift dig! 

2. Sug i dig komplimangerna som du får

Om man har dålig självkänsla kan det ibland vara svårt att förstå varför någon skulle vilja vara gift med en. Man har också svårt att ta emot en komplimang, men det här kan man bli bättre på, menar Finkel. 

I en studie som gjordes 2008 bad man folk med låg självkänsla att beskriva komplimanger som de fått av sin partner på tre olika sätt. 

Första gruppen fick beskriva upplevelsen, så som tid och plats. Den andra gruppen skulle återberätta ordagrant vad partnern hade sagt och den tredje gruppen blev ombedd att beskriva komplimangen från lite olika håll: Vad det var som ens partner tyckte om hos en och hur det fick en att känna. 

Två veckor efter uppgiften kände sig deltagarna i grupp ett och två sig mindre trygga i sin relation, medan deltagarna i grupp tre kände att banden i deras relationer hade stärkts.

Så ta en kort stund efter varje gång du får en komplimang av din partner och sug åt dig den ordentligt. Och fundera lite på vad den säger om er relation och varför din partner gav dig den just där och då. 

LÄS OCKSÅ: Bästa åldern att gifta sig – om du vill undvika skilsmässa

3. Se konflikter på ett nytt sätt

I stället för att se bråk som ett tecken på en dålig relation så kan du försöka omfamna dessa tillfällen och förbättra relationen.

De som har en stark tro på ”ödet” är mer benägna att ge upp på relationen i stället för att jobba på den. De som har stark tro på utveckling ser konflikterna som en chans att växa tillsammans, så med rätt inställning kan man komma närmare varandra, menar Finkel. 

LÄS OCKSÅ: 6 vanligaste grälen som förstör din relation 

4. Visa tacksamhet

”Människor som i en högre grad känner tacksamhet upplever också ett starkare engagemang i relationen och är mindre benägna att göra slut”, skriver Finkel.

Så visa din partner lite oftare att du är tacksam över det hen gör för dig, ert hem och er familj. Små gester som en liten tack-för-att-du-finns-present någon gång ibland kan få kärleksgnistan att glittra lite extra. 

5. Dela glädjen med varandra

Om din partner kommer hem och berättar att hen har fått löneförhöjning eller någon annan positiv nyheter så ska ni försöka fira och glädjas åt den tillsammans.

Att dela positiva händelser tillsammans bygger tillit, ökar intimiteten och tillfredställelsen i relationen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande