Hur regelbundet borde man som par ha sex för att vara lyckliga?
1 av 2: Hur regelbundet borde man som par ha sex för att vara lyckliga? Foto: Adobe Stock
Någon given manual finns inte, det är helt enkelt upp till dig och din partner.
2 av 2: Någon given manual finns inte, det är helt enkelt upp till dig och din partner. Foto: Adobe Stock

Experter: Så ofta har lyckliga par sex

Ett fungerande sexliv är en grundpelare i de allra flesta relationer.

Men vad innebär det? Och hur ofta har egentligen lyckliga par sex?

Hälsoliv benar ut.

Övertygad om att gräset är grönare på andra sidan?

Oavsett hur nöjd du är med ditt eget sexliv ligger det i den mänskliga naturen att vilja jämföra. Hur ofta har dina vänner sex? Grannarna? Kollegorna? Experimenterar de mer?

– En sanning som många gifta par delar är att de tror att alla andra har mycket mer sex än vad de har, säger äktenskaps- och familjeterapeuten Paul Hokemeyer till sajten Prevention.

Så är det med allra största sannolikhet inte och problemet med den typen av perspektiv är att det kan vara väldigt individuellt vad som är ”normalt” och inte.

LÄS OCKSÅ: 6 tecken på att det är dags för parterapi 

Hur ofta är det normalt att ha sex?

Det finns liksom ingen gömd regelbok som förklarar hur ofta vi borde ha sex för att leva så lyckligt som möjligt. Vad som är normalt för er beror helt enkelt på er själva. Hur stark er respektive sexdrift är och hur duktiga ni är på att förmedla det, menar psykologen David Ley.

Det går så klart att titta väldigt generellt. Yngre par tenderar exempelvis att ha mer sex än äldre. Men personer i långa förhållanden utvecklar å andra sidan alternativa former av intimitet som håller lågan vid liv eller så satsar de på kvalitet före kvantitet.

LÄS OCKSÅ: 6 saker lyckliga par gör före läggdags 

Hälsoliv har tidigare rapporterat om två olika studier som tittat på hur ofta vi har sex i genomsnitt. Enligt forskning från 2015 verkar par som har sex en gång i veckan också vara lyckligast, åtminstone i heterosexuella relationer. Men det betyder inte att du automatiskt blir lyckligare ju mer sex du har. Personer som hade sex flera gånger i veckan rapporterade inte högre lyckonivåer än de som nöjde sig med en.

Återigen, detta är ingen manual. Det viktiga är att ni kommunicerar med varandra om vad ni förväntar er, behöver och vill ha.

Och det behöver inte bara handla om penetrationssex.

– Att hålla händer, kyssas och röra vid varandra är också väldigt viktigt, säger sexutbildaren Logan Levkoff till Prevention.

När borde jag bli orolig?

Att sexlivet går på sparlåga i perioder är oerhört vanligt och kan ha många orsaker.

Stress, hälsoproblem, sömnbrist, depression och vissa typer av läkemedel är bara några exempel som kan påverka sexdriften.

LÄS OCKSÅ: 6 vanliga skäl till att sexlivet kraschar i relationer 

I andra fall kanske livet bara kommer emellan. När vi uppfostrar barn eller har mycket att göra på jobbet kan tvingas prioritera andra saker än sex. Men det innebär inte att det är permanent.

Ibland kan det emellertid vara skäl till oro. Om du inte minns senaste gången du och din partner var intima och saknar det måste ni börja kommunicera. Kom ihåg att du och din partner bestämmer själva vad som är ett hälsosamt sexliv och inte. En siffra ur en statistisk databas säger ingenting. Om ni har svårigheter att formulera era tankar och känslor kan ni ta extern hjälp från exempelvis en terapeut.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!