Expertens tips: Så hittar du kärleken – efter 60

Ann Olsson, 68, ser på dejtandet som en rolig och avslappnad del av livet.

Foto: Privat

1 av 2: Ann Olsson, 68, ser på dejtandet som en rolig och avslappnad del av livet.

Det är aldrig för sent att hitta kärleken, menar samtalsterapeuten Daniella Gordon.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

2 av 2: Det är aldrig för sent att hitta kärleken, menar samtalsterapeuten Daniella Gordon.

Att söka en ny relation efter 60 kan kännas svårt.

Men för Ann Olsson, 68, är dejtandet grädden på moset – som också kommit med flera bra insikter.

– Det är så många som inte törs! Och det är så synd om man inte vågar börja, säger hon.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Tanken på att börja dejta efter 60 kan kännas som att stå framför ett stup. Dejtingsajter, en ny start och krav på både sig själv och andra. Nerverna kan göra det svårt.

Men för Ann Olsson, 68, har dejtandet varit ett nöje. Sedan skilsmässan 1995 har hon njutit av både längre relationer och enskilda möten över middagsborden.

– Det är inte så att jag söker mannen i mitt liv som 60-plussare. Jag söker en krydda i tillvaron, närhet, någon att gå på teater och konserter tillsammans med, säger Ann Olsson.

Dejtingsajter för kravlösa träffar

Att dejta efter 60 behöver inte vara så allvarligt, menar hon. Utan barn och giftermål i bilden ökar möjligheten att njuta när en relation passar – och gå när den inte gör det. 

– Det är så enkelt, man går ut och sitter och pratar. Man ser förbi utseende och karriär, som var så viktigt förr, och pratar mer om intressen, säger Ann Olsson.

Dejting-världen har blivit större genom ett ökat utbud av dejtingsajter. Själv har hon testat flera. Match50+, Happy Pancake och Tinder, bland annat.

– Vill man hitta någon seriös är det bra att välja en av sajterna där man betalar. Ett annat tips är att inte haka upp sig på de oseriösa, det är bara att strunta i dem, ta bort och fokusera på de intressanta, säger hon.

Lär från misstag – men titta framåt

Men enligt samtalsterapeuten Daniella Gordon är det samtidigt viktigt att inte fastna i gamla mönster. Att låsa sig vid tanken på någon annorlunda än tidigare, eller att söka efter ”den rätte”, är fel strategi.

– Det är viktigare att tänka 'vem var jag i mina tidigare relationer? Vem behöver jag själv bli för att attrahera en annorlunda eller bättre relation? Det handlar om det egna inre arbetet, säger hon.

Daniella Gordon

Daniella Gordon är relationsexpert och känd från Tv-programmet ”Gift vid första ögonkastet”.

 Hon har också skrivit boken ”Kärlek på allvar – att välja och behålla en relation” tillsammans med Sofie Zettergren. Boken, som namnet avslöjar, handlar om hur man ska tänka och agera för att hitta kärlek på riktigt.

Enligt Daniella Gordon är det aldrig för sent att hitta sitt livs kärlek. Sverige har bland de högsta skilsmässoantalen i världen, men det betyder inte att kärleken sinat. I stället handlar det om att fler sätter krav på sina relationer och ens upplevelser livet ut.

Med det ökar också chanserna att hitta en ny partner på senare dar.

– Möjligheten att hitta kärleken i hög ålder har aldrig varit större än i dag, och många hittar sitt livs kärlek efter 60, säger Daniella Gordon.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Samtalsterapeuten Daniella Gordon tipsar om hur du ska tänka för att hitta kärlek efter 60.

 

Daniella Gordons tips för kärlek efter 60

1. Ge det du vill ha. Var kärleksfull, ge kärlek till andra.

 

2. Lär dig att ta emot den kärlek som finns. Det finns massor av kärlek runtomkring dig om du bara öppnar ögonen!

 

3. Var din egen älskade. Behandla dig själv kärleksfullt. Sluta med negativt självprat och behandla dig själv som din allra bästa vän!

 

4. Odla tacksamhet för det du redan har.

 

5. Bryt ditt relationsmönster! Finns det ett negativt mönster som upprepat sig i dina tidigare kärleksrelationer? Finns detta mönster i din barndom?

 

6. Tänk på vad du sätter på dig för mask när du dejtar eller är i relationer. Den duktiga, den snälla, den sexiga, fixaren, clownen?

 

7. Ha en obunden förväntan, inte ett färdigt scenario i ditt liv på hur det ska hända eller hur din partner ska se ut.

 

8.Tänk över din vision av en kärleksfull relation. Vad vill du uppleva? Vad är dina djupaste värderingar?

 

9. Vad kan du inte acceptera?

 

10.Vad behöver du tänka, tro och känna för att attrahera den själsfrände du vill ha?

 

11. Känn djupt i ditt hjärta att din partner är på väg till dig och att du förtjänar att ta emot kärleken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer