Expertens 8 tips: Så räddar ni kärleken

Håll i varandras händer när ni diskuterar. Se din partner i ögonen.

Buzzfeed har låtit parterapeuter ge sina bästa tips till kärlekspar.

1. Innan ni ska tala om en större sak, ta gärna varandras händer. Den kroppsliga beröringen leder till utsöndrandet av oxytocin, ett må bra-hormon. Det är svårt att skrika åt någon vars händer du håller i dina.

 

LÄS OCKSÅ: Här är frågan som visar om ditt äktenskap håller

 

2. Använd jag-budskap. Till exempel: "Jag känner mig ensam när du alltid kollar din telefon" i stället för: "Det enda du gör är att sitta och kolla på din telefon".

 

3. Håll under diskussionen handen på hjärtat samtidigt som du tittar din partner i ögonen. Det visar att du vill väl.

 

4. Bestäm vilka regler som ska gälla vid diskussioner. Det kan vara att inte kalla den andra för fula saker eller att inte ta i varandra på ett hotfullt sätt.

 

5. När ni diskuterar, använd gärna ett smeknamn på din partner. Säg inte: "Kalle, jag tycker att..." utan i stället exempelvis: "Vännen, jag tycker att...". Smeknamnet visar din partner att du har varma känslor för honom eller henne. Sänk också gärna rösten, det skapar en mer intim känsla.

 

LÄS OCKSÅ: Den ultimata hemligheten till ett långt och lyckligt äktenskap

 

6. Dina känslor är viktiga signaler, lyssna på dem. I stället för att "bara" släppa ut dem i ett gräl eller en diskussion, se dem som en guide som kan leda dig mot den relation du vill skapa med din partner.

 

7. I det fall du eller din partner har personliga problem – var öppen för att börja gå i individuell terapi. Vi har ett ansvar mot både vår partner och oss själva att i relationen försöka vara vårt bästa jag.

 

8. Om ni inte kan lösa problemen på egen hand, till exempel om ni inte kan diskutera på ett vuxet sätt och den ena eller båda stänger ner sina känslor, kan det vara läge att börja i parterapi. De flesta par kan behöva lära sig mer om relationer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!