Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Experten: Vanliga misstag när du vill hitta kärleken

Att hitta den stora kärleken är sällan så enkelt som på film.

Vissa går på tio Tinderdejter i veckan medan andra redan gett upp.

Men enligt samtalsterapeuten Daniella Gordon, känd från SVT-serien "Gift vid första ögonkastet", går den negativa trenden att vända.

– Jag ser att de flesta problem som människor har handlar om kärlek. Brist på kärlek till oss själva, i vår relation och svårighet att hitta kärleken som singel, säger hon.

Här listar 67-åringen sina bästa tips för att lyckas och längst bak i listan delar hon med sig av vanliga fallgropar som sätter käppar i hjulet för oss.

Foto: Shutterstock

1. Odla självkärlek

Vill du ha kärlek, ge kärlek både till dig själv och din omvärld. Behandla dig själv kärleksfullt.

Bli din egen bästa vän och ta emot den kärlek som redan finns omkring dig. Gör dig av med den inre kritikern, som hela tiden hackar på dig.

Våga vara sårbar och känslomässig och berätta vad du behöver.

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga fel vi gör när vi väljer partner 

 

Foto: Shutterstock

2. Lev inte i kärleksbrist

Känn att det du vill ha redan finns i ditt liv. Var tacksam och fyll dig med kärleken du har bland vänner, arbetskamrater och barn. 

Skapa kärlek i stället för att vänta på den. Undvik den hysteriska hungern efter kärlek, som är girig. Då blir du som ett hungrigt spöke som bara vill ha. Det undermedvetna drar till sig det du tror på eller befattar dig med. Ha tillit till att kärleken kommer, du vet bara inte när.

LÄS OCKSÅ: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra 

 

Foto: Shutterstock

3. Skilj på attraktion och relation

Attraktion är inte samma sak som relation. Ofta tror vi det. När vi blir attraherade av en människa målar vi upp fantastiska egenskaper, som vi hoppas att personen har.

Vi ser inte den verkliga människan och när relationen rasar kanske vi upptäcker att det i själva verket var samma egenskaper som förra partnern hade. Har du inte jobbat med ditt inre fortsätter du att upprepa samma mönster i kärleksrelationer.

LÄS OCKSÅ: Singel? Så lyckas du på Tinder 

 

Foto: Shutterstock

4. Rensa i det förflutna

Vad har du för relationsmönster i det förflutna? Blir du hela tiden övergiven? Träffar du ständigt personer som inte vill binda sig?  Relationsmönster kommer ofta från barndomen.

Har du med dig negativa trossatser från uppväxten? För att få syn på en negativ trossats behöver du bara ställa dig frågan: Vad har jag för negativa tankar kring kärlek? Tänker du ”det finns ingen kärlek för mig”? Ändra trossats till ”jag är värd all kärlek jag vill ha.” 

LÄS OCKSÅ: Hitta kärleken på nätet – guide till alla sajter 

 

Foto: Shutterstock

5. Var medveten om dina försvar

Hur försvarar du singellivet? Ett försvar är till exempel att leta fel hos potentiella partners. Om någon gör ett fel kan du inte förlåta och ge personen en andra chans.

Andra försvar är att dra till sig partners som inte är seriösa eller ha relationer med gifta och sambor. Ett annat är att vara passiv och tro att kärleken ska komma av sig själv. 

LÄS OCKSÅ : 6 vanligaste grälen som förstör din relation

 

 

Foto: Shutterstock

6. Ha inte ett färdigt scenario i huvudet

Ha en obunden förväntan. Undvik att ha en bild i huvudet av hur det ska gå till och med vem.

Vi bestämmer oss för hur kärleken ska inträffa och målar upp en romantisk bild av en mörkhårig kvinna eller lång man. 

Så går det inte till. Det viktiga är hur du vill att den här personen ska få dig att känna. 

LÄS OCKSÅ: Så håller ni passionen vid liv

 

Foto: Shutterstock

7. Skapa visionen av en kärleksrelation

Hur ska det kännas när du träffar den rätta? Bra riktlinjer är att det ska kännas som en själsfrände, som du är dig själv med. Ni har partycke, det är lätt och naturligt att vara tillsammans.

Det flödar, ni har liknande värderingar och vill samma saker i livet. Du känner dig fysiskt och känslomässigt trygg. Du kan lita på din partner. Det finns en kemi mellan er. Du får stöd när du är ledsen eller sårad. Partnern vill tillbringa tid med dig och framtiden med dig. Din lycka är viktig för din partner. När du delar med dig tankar, känslor och oro, så lyssnar och svarar din partner med empati och engagemang och är intresserad av ditt inre. Din partner är ekonomiskt ansvarsfull. 

LÄS OCKSÅ: 5 relationer du ska se upp för

 

Foto: Shutterstock

8. Välj inifrån och ut 

Välj utifrån dig själv i stället för att leta efter en perfekt partner där ute.

Strunta i den romantiska bilden av hur den här personen ska vara. Vad behöver jag? Vad gör mig lycklig på riktigt? Det kanske inte alls är det du tror. 

LÄS OCKSÅ: 6 vanliga kärlekskriser många par går igenom

 

Foto: Shutterstock

9. Känn i hjärtat att din partner är på väg 

Känn att du förtjänar att ta emot kärlek. Du är säker, du vet bara inte när du träffar kärlek på allvar. Det kan ta tre månader eller tre år. Ha en lugn visshet.

Under tiden ger du kärlek, älskar dig själv och människor runt dig. Gå inte runt i olycklig väntan. 

Under ett liv kanske vi upplever två eller tre kärlekar. Den vi är tillsammans med motsvarar det utvecklingsstadium vi befinner oss i. När vi växer kanske vi vill ha större kärlek. Precis som när vi tar oss an större uppgifter på jobbet.

LÄS OCKSÅ: 5 saker som kan vara värre än otrohet

 

Foto: Shutterstock

10. Öka förmågan till känslomässig intimitet: 

Hur visar du upp dig i stället för att visa dig? Hur kan du bli mer känslomässigt intim med andra? Var ärlig, sann och autentisk. Ta bort duktighetsmasken tidigt i relationen. 

Kärleken är svår, då den plockar fram och kräver vår sårbarhet.  Paradoxen är att vi vill alla ha kärlek, men vi är livrädda för den sårbarhet och nakenhet som kärleken kräver. Kärleken är som en laserstråle. Den tränger rakt igenom dina försvar och plockar fram dina sår, dina rädslor, din skam. Allt det sårbara som du inte har gjort upp med från barndomen. Vi väljer ju partners utifrån våra föräldrars positiva och negativa sidor. 

LÄS OCKSÅ: 5 kriser som kan krossa din relation

 

Foto: Cornelia Nordström

Vanliga fallgropar när du söker efter kärleken

Vägen mot lyckan är förstås kantad av en hel del fallgropar. Här är två vanliga misstag som som många hamnar i enligt relationsexperten Daniella Gordon.

Fallgrop 1: 

När du har gjort allt inre arbete, tror du att du kommer att attrahera en partner per automatik. Du anstränger dig inte och på fester tar du inte tillfället i akt och pratar med människor. Fel! Du måste ut och manifestera kärleken. Sitt inte hemma och vänta. Ta tillfället i akt, men ha en lustfylld hållning. Då kommer det naturligt. 

Fallgrop 2:

Du jagar dejter, utan att göra det inre arbetet. Det fungerar inte heller. Det är kombinationen av det inre arbetet och att du tar vara på tillfällen som ger ett lyckat resultat.