1 av 3: Charlotte Sanders berättar om tips och knep som gör att relationen stärks och utvecklas.
Behöver en otrohet vara slutet på relationen?
2 av 3: Behöver en otrohet vara slutet på relationen? Foto: Shutterstock
3 av 3

Experten: Så kan otrohet stärka din relation

För många är otrohet det ultimata sveket och ett definitivt slut på en relation.

Men det behöver det inte vara.

Enligt relationsexperten Jenn Mann kan det faktiskt leda till ett starkare förhållande - förutsatt att ni gör allting rätt.

Det gör ont att bli sviken.

Och för många hamnar otrohet högst upp på listan över svek som sårar och förargar mest.

Det väcker liksom något primalt inom oss. Enligt psykologen Maria Farm handlar det både om det rent biologiska, alltså fortplantningsprocessen, men också människans konstanta jakt på ett sammanhang. Vi är trots allt sociala varelser.

– Att vara en del av flocken och att bli bekräftad av andra är ett primärt behov. Jag tror att kombinationen att min partner väljer någon annan och att jag riskerar bli ensam är det som tillsammans gör upplevelsen att ha blivit ratad för någon annan så stark, har Farm tidigare sagt till Hälsoliv.

Därför kan det kännas snudd på omöjligt att gå vidare när en partner varit otrogen.

Men enligt relationsexperten Jenn Mann, författaren bakom boken ”The relationship fix”, är det fullt möjligt.

LÄS OCKSÅ: Psykologen: Därför blir vi så knäckta av otrohet 

Därför är vi otrogna

Mann menar att de vanligaste orsakerna bakom otrohet är sexuell frustration och känslan av att du är bortkopplad från relationen.

– Det kommer alltid finnas frestelser, men för par som känner ett starkt band till varandra sjunker risken avsevärt för att de ska agera på dem, säger Mann till sajten Insider.

Vad är mikrootrohet?

Olika personer har olika definitioner för vad otrohet egentligen innebär. Många är nog överens om att all form av sexuell kontakt faller under kategorin, men utöver det kan det finnas gråzoner.

– En del menar att det är om man kysser någon annan medan andra tycker att gränsen går när man börjar luncha med någon annan på stan. Det handlar om att bjuda in någon annan i en sfär som man annars delar med sin partner, utan att fråga partnern, säger psykologen Maria Farm

Här kan du läsa mer om mikrootrohet. 

Paradoxalt nog kan en otrohet, i teorin, stärka en relation, menar Mann. Det kan tvinga er att syna förhållandet och de misstag och brister som lett fram till otroheten. I slutändan kan det leda till ett starkare band - men det är inget som görs i en handvändning.

– Det är både smärtsamt och svårt, särskilt efter ett svek som gör så ont, säger Mann.

Ibland kan det vara till stor hjälp med perspektiv från en utomstående. Parterapi går att söka både privat och via kommunen som är skyldig att erbjuda familjerådgivning.

LÄS OCKSÅ: 6 tecken på att det är dags för parterapi

Så går ni vidare efter en otrohet – i 4 steg

Foto: Shutterstock

För att läka relationen måste ni gå till botten med vad som hänt, varför det hände och hur ni förhindrar det i framtiden. 

Här är Manns fyra steg för att gå vidare.

Steg 1: Visa ånger

Det första du ska göra är att be om ursäkt. Och då menar vi inte ett enkelt ”förlåt” mellan frukosttuggorna. Ursäkten ska betyda något och kommunicera verklig ånger. Det ska också vara tydligt att du förstår den smärta du orsakat.

Steg 2: Ta ansvar

Äg ditt snedsteg till 100 procent. Visa att du förstår att dina handlingar har konsekvenser och att du förstår situationens allvar.

Steg 3: Bekräfta varandras känslor

Luften kommer vara full av sårade känslor efter det trauma som otrohet kan vara. Enligt Mann är det viktigt att båda parter får komma till tals och berätta vad som hänt och hur det fått dem att känna.

Steg 4: Reparera

Ofta räcker det inte bara med ord. Om du verkligen vill gottgöra det som hänt krävs handling. Gå till botten med varför du var otrogen och hitta en lämplig åtgärd – som att gå i terapi.

Bygg upp tilliten från grunden

Även om ni lyckas ta er igenom de fyra stegen kommer tilliten i relationen vara förändrad i grunden. Därmed inte sagt att det är omöjligt att hitta tillbaka den, även om den kommer se annorlunda ut.

– Att bygga upp tillit i ett förhållande efter otrohet kan bara göras om båda parter är med i processen att förlåta och gå vidare, säger relationsexperten Susan Winter till sajten Elite Daily.

Så berättar du för din partner att du varit otrogen

Hur berättar man för sin partner att man varit otrogen?

Här är tre tips för dig som svikit men vill ställa saker till rätta:

1. Reflektera: Varför var du egentligen otrogen? Och finns risken att du kommer vara det igen? Börja med att rannsaka dig själv innan du pratar med din partner.

2. Välj tid och plats: Välj en neutral plats där din partner inte behöver dölja sina känslor.

3. Välj dina ord med omsorg: Det är viktigt att vara ärlig när du väl berättar. Och bli inte defensiv när du möter motstånd.

Du kan läsa mer HÄR 

Det krävs med andra ord hårt arbete och engagemang. Som Hälsoliv tidigare har skrivit är ärlighet och öppenhet viktiga ledord för att bygga upp tillit från grunden. Här är några enkla punkter du kan leva efter:

Håll vad du lovar

Har du lovat att hämta på förskolan eller laga kvällens middag? Gör det. Brutna löften signalerar att du är opålitlig, oavsett hur obetydligt löftet än må vara. Om du inte kan uppfylla ett löfte, meddela omedelbart.

Ta ansvar för dina misstag

Du kommer näppeligen gå igenom resten av ditt liv utan att göra fler misstag. Så när de väl inträffar ser du till att ta ansvar utan bortförklaringar.

Var ärlig

Bristande kommunikation är ofta en bidragande faktor till många relationsproblem. Gör inte om samma misstag, våga berätta vad ni tänker och känner.

LÄS OCKSÅ: 4 steg för att bygga upp förhållandet efter otrohet 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!