Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

5 svenskar: Så fick vi bättre sex med samma partner

Bristande lust är den främsta orsaken till att människor kontaktar sexologen Suzanne Lindström för hjälp.

Lyckligtvis går den negativa trenden att vända! Här berättar fem svenskar hur de hittade tillbaka till passionen.

Suzanne Lindström är sexolog och barnmorska.

Foto: Fotolia (montage)

1 av 5

1. Sexologen: “Brist på vänskap orsakar bristande lust”

Det är inte ovanligt att sexlusten försvinner när barnen kommer. Eller när man är pressad på jobbet eller måste ta hand om gamla och sjuka föräldrar.

– Börja dela på ansvaret för hem och familj och lusten kommer lättare tillbaka. Lusten börjar med kläderna på. Hur vi behandlar varandra i vardagen är avgörande, säger sexolog Suzanne Lindström.

Är det olika i olika åldrar varför lusten försvinner?

– Ja, ofta beror det lite på var i livet man befinner sig. De som är unga, mellan 20 och 30 kanske, börjar fundera över sitt val av partner. “Jag var kanske för ung när vi träffades?” “Ville jag ha en relation bara för att få trygghet och vara i en fast relation, eller hade jag kanske behövt vara fri ett tag till för att träffa fler potentiella partners?” I 30-35-årsåldern kan bristande lust bero på pressen att vilja bilda familj och ha samlag på bestämda tider. Eller att man har familj där barn, arbete, oro och stress har tagit över. När man är mellan 35 och 40 och där omkring kan man känna stress över jobbet, kanske håller man på att bli utbränd, har sjuka föräldrar som måste tas om hand eller över att någon nära anhörig dör. Allt sådant drar ner på lusten att vilja ha sex.

Vad finns det mer för orsaker?

– Att man inte delar på ansvaret för hem och familj. Dålig ekonomi är en annan orsak. Om man blir arbetslös känner man sig kanske värdelös och blir beroende av den andre ekonomiskt. Man tappar respekten för sig själv och risken finns också att ens partner tröttnar och tappar respekten för en efter ett tag. Tappad respekt gör att lusten dör. Har man däremot en genuin grund att stå på då man pratar mycket och är nära varandra, är det lättare att stå emot olika problem som dyker upp. Det är inte bristen på kärlek som orsakar bristande lust utan bristen på vänskap.

Hur mycket påverkar stress?

– Stressen är en stor bov. Det gör att man inte tar sig tid eller orkar göra något aktivt med sin partner. Man fastnar framför datorn i stället.

Går det att hitta tillbaka till lusten?

– Jag skulle säga att 40-50 procent av alla par kan hitta tillbaka till varandra om de jobbar på det. Men båda måste vilja lika mycket. Det viktigaste är att säga ja till behandling. Om de är omotiverade märks det direkt och då är risken stor att de i stället lämnar varandra för att de inte hittar tillbaka till lusten de en gång hade till varandra.

LÄS OCKSÅ: Sexologen: 5 vanliga problem vi har i sängen

Vad finns det för vägar tillbaka till lusten?

– Börja med jämställdheten där hemma. Dela på allt och ni får ihop det! Lusten börjar med kläderna på. Hur vi behandlar varandra i vardagen är avgörande. Träna också din kropp sexuellt för att kunna visa din partner hur du vill ha det. Onani är jätteviktigt. Testa samlagsvila ett tag. Ligg sked och ha mysigt utan sex. Vänta in tills det känns bra och testa då.

Om råden inte funkar, vad finns det för hjälp att få?

– En sexolog eller parterapeut kan hjälpa till att reda ut vad som inte funkar och ge konkreta råd och övningar.

KLICKA VIDARE: ZARAH, 49, OM HUR HON HITTADE TILLBAKA TILL LUSTEN

1 av 5