Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Eva-Maria Hedin lurades på pengar av en man hon mötte på en nätdejtingsajt.
Eva-Maria Hedin lurades på pengar av en man hon mötte på en nätdejtingsajt.
Eva-Maria Hedin lurades på pengar av en man hon mötte på en nätdejtingsajt.
Eva-Maria Hedin lurades på pengar av en man hon mötte på en nätdejtingsajt. Foto: Privat

Eva-Maria, 55, blev bedragen på dejtingsajt

För tre år sedan började Eva-Maria Hedin prata med en man på nätet. 

De utvecklade snabbt en relation – men så plötsligt ville han låna pengar. 

Eva-Maria blev lurad. I dag vill hon tvätta bort skamkänslorna hos de som blir bedragna. 

– Jag tycker inte att man ska skämmas för att man är hjälpsam och empatisk, säger hon. 

När Eva-Maria Hedin, 55, från Uppsala, startade ett konto på dejtingsajten Match.com hade hon aldrig hört talas om romansbedrägare. Då såg hon bara sajten som ett sätt att hjälpa henne ur den jobbiga situation hon då befann sig i. 

– Jag var väldigt sårbar när jag blev medlem. Jag hade precis förlorat min bästa väninna och sen brutit upp från en fin relation. Jag var väldigt mottaglig och öppen. 

Efter ett tag blev Eva-Maria kontaktad av en irländsk man. Han hade precis flyttat till Stockholm, berättade han, och skrev till Eva-Maria att han tyckte om hennes profil. Eva-Maria tyckte detsamma om hans och de båda började skriva till varandra. 

Irländaren, som sa att han var i samma ålder som Eva-Maria, berättade att han jobbade som ingenjör på en oljerigg. Han sa att han var änkling och hade en dotter i Kanada – men i övrigt var han rätt ensam i livet. 

– Han var jättetrevlig och det visade sig att vi hade många gemensamma intressen.

Efter några dagars mejlande började de prata i telefon  – en timme om dagen. De delade erfarenheter från livet, pratade om framtiden och om sina värderingar.

– Jag tänkte att åh, nu har livet vänt. Jag har träffat någon i min egen ålder som vill åka med mig till Paris och som kan betala för sig själv.

Bad om hjälp med pengar 

Efter ett tag skulle irländaren till Sri Lanka och leda ett projekt på en oljerigg, sa han. Han fortsatte ha kontakt med Eva-Maria under tiden. Men plötsligt väcktes hon av ett samtal mitt i natten. Irländaren var mycket upprörd. En utrustning hade gått sönder och nu var han tvungen att beställa en ny. Det var bara det att han inte fick tag i sina pengar. Först bad han Eva-Maria att föra över pengar från sitt eget konto till företaget, då han inte hade internet. När det inte fungerade bad han henne att föra över pengar från sitt konto. 

– Jag visste att det var en chansning, jag visste ju inte vem han var egentligen. Men just i det ögonblicket kände jag att han hade kommit mig så nära, så jag kunde inte ljuga för honom.

Eva-Maria Hedin önskar att det skulle finnas en varningstext på nätdejtingsajter som upplyser om att man kan utsättas för bedrägeri. Foto: Privat

Eva-Maria säger att det handlade om stora summor, men vill inte berätta exakt hur mycket hon förde över – för henne är inte pengarna det viktiga. 

– Alla pengar man lånar ut och inte får tillbaka är mycket pengar, men det här handlar om psykologi. De är oerhört manipulerande. Jag har inte skickat i väg alla mina besparingar som så många andra har gjort.

Fortsatte skriva 

Hon fortsatta prata med irländaren som var jätteglad över utrustningen. Men så pratade Eva-Maria med en kollega om mannen hon hade en relation med över nätet – och det var kollegan som varnade henne för att det kanske var en bedragare. Eva-Maria bildgooglade mannen och hamnade på en sida som varnade för romansbedragare. 

– Först kände jag mig alldeles tom. Det blev en chock. Jag fick lite ångest, det kändes som en verklighetsmardröm. Jag tyckte det var orättvist, det var den tredje tragiska grejen för mig det året. 

I dag är Eva-Marias viktigaste råd att lämna så fort frågan om pengar kommer upp – då vet man att det är något lurt. Trots att hon visste att hon blivit lurad fortsatte att skriva med mannen i nästan ett halvår. Hon hade polisanmält och ville ha mer information om honom. 

– Jag ville inte lämna direkt och låta honom vinna. Det stärkte mig att ta tillbaka kontrollen över vår konversation. 

Ett flertal gånger försökte mannen få henne att skicka mer pengar. Men Eva-Maria stod emot. Nu är hon tacksam för de lärdomar det gav henne – och känner ingen skuld eller skam för det som hände. 

– Jag vill få bort de här skamkänslorna. Jag tycker inte att man ska skämmas för att man är hjälpsam och empatisk. 

I dag vill Eva-Maria Hedin tvätta bort skamkänslorna som finns hos de som blivit utsatta för bedrägeri. Foto: Privat

Skrivit bok om händelsen 

I dag vill Eva-Maria hjälpa andra som har hamnat i samma sits som henne. Via Facebook-gruppen "Scam Story", som Eva-Maria och väninnan Eva Alderbom grundat, möter hon många som råkat ut för liknande bedrägeri. 

– Många mår väldigt dåligt och upplever att det inte finns någon hjälp att få. Spelmissbrukare kan få psykologhjälp, men det erbjuds ingen hjälp för de som blivit utsatta för bedrägeri. 

Tillsammans med Eva Alderbom har Eva-Maria skrivit romanen "Scam Story". Hon beskriver boken som en "socialpsykologisk utvecklingsroman" och den bygger på samma upplevelse som Eva-Maria var med om. 

Tillsammans med vänninan Eva Alderbom har Eva-Maria Hedin skrivit boken "Scam Story" som grundar sig i Eva-Marias egna uppgifter. Foto: Privat

– Boken är inte bara informativ om hur ett bedrägeri går till, utan det är också en inspiration till att kunna ta till sig hemska saker och växa med det. Eva har betytt mycket för mig under hela resan och det är tack vare henne som boken faktiskt blev till och fick sin litterära kvalitet.

Att växa genom en tragisk händelse är precis det Eva-Maria tycker hon har gjort – i dag känner hon sig starkare än någonsin. 

– Jag har aldrig varit så generös och har aldrig värdesatt mig så högt som jag gör nu.