Relationen mellan en mor och en dotter kan vara komplex.
Relationen mellan en mor och en dotter kan vara komplex. Foto: Shutterstock

Eva, 56: ”Min vuxna dotter pikade mig hela tiden”

Eva, 56, gjorde allt för att göra sin dotter nöjd. Men inget funkade. Det krävdes en 77-årig dam för att relationen skulle räddas.

Här är Evas historia.

Jag älskar min dotter men varje gång vi skulle ses var jag å helspänn. Det var som att hon aldrig var nöjd med mig.

I tonåren var hon riktigt arg och jobbig och skrek ”jävla kärring” åt mig. Visst blev jag ledsen, men jag tänkte bara att hon var i puberteten och tryckte bort det.

När Elin kom upp i 20-årsåldern skrek hon inte lika mycket längre, men hon gav sig ofta på mig som person. Elin pikade mig och sa att jag var kroppsfixerad, livrädd för att gå upp i vikt och aldrig kunde slappna av. Det sårade mig.

Visst, det stämde att jag inte ville lägga på mig i onödan. Jag hade inga anlag för att bli tjock och gillade att sköta om mig, precis som min mamma som var 77 år. Mamma var faktiskt min förebild, men det var mer en fråga om livsstil än fixering.

LÄS OCKSÅ: Anna, 42: Jag stal från mina barn 

Gick lätt upp i vikt

Min dotter däremot var lik sin pappa, som hade lätt för att gå upp i vikt. Redan som tolvåring var Elin en storlek större än jag. Jag märkte hur jobbigt hon tyckte det var och aktade mig för att komma med några kommentarer. Tvärtom öste jag på med komplimanger, för jag tyckte verkligen att hon var vacker.

Att min dotter var en skönhet verkade inte gå in i henne och jag märkte hur hon jämförde sig med sina smala klasskompisar. Det gjorde ont i hjärtat och jag gjorde allt för min dotter skulle trivas med sig själv. Köpte påkostade märkeskläder, smink och dyra gymkort, som hon använde ett par gånger.

Nu var Elin 29 och hade flyttat hemifrån sedan flera år. Hon kom ofta hem till oss och åt middag. Jag kände direkt när hon var på dåligt humör och försökte pyssla om henne lite extra. Ofta fick jag höra att kaffet jag serverade var för kallt eller att vinet smakade surt och billigt.

Det var som att jag hade dåligt samvete för att Elin inte trivdes med sig själv

När jag köpte något till henne kändes det som att hon tog det för givet. Den svindyra kappan hade en ful passform och blusen fick henne att se ut som en kossa, tyckte hon.

Egentligen vet jag inte varför jag fortsatte. Det var som att jag hade dåligt samvete för att Elin inte trivdes med sig själv. När julen närmade sig förra året hade jag en rejäl klump i magen. Jag grämde mig och visste inte vad jag skulle köpa i julklapp till Elin. Att handla julklappar till henne hade blivit obehagligt på grund av alla utbrott.

Någon månad innan jul kom Elin förbi en söndag, samtidigt som min mamma var där. Jag satte på kaffet, medan de satt vid köksbordet.

– Vilken platt rumpa du får i de där jeansen. Du är på väg att få en riktig kärringhäck, sa Elin till mig.

– Tycker du? sa jag.

LÄS OCKSÅ: Maja, 41: Jag stod inte ut med min bonusdotter 

Det var alltid fel – på allt

Det är klart att jag blev sårad, men jag var så van vid att få pikar. Min mamma bara tittade på Elin, men sa inget. I stället satte vi oss ner och började planera julmaten. Elin hade mängder av synpunkter på vad som skulle finnas på julbordet och inte. Hon ville att jag skulle göra en speciell sorts kolor. Men de fick absolut inte smaka som förra året, då jag använt en billigare chokladkaka till kolasmeten. Till jul ville Elin få unna sig att äta riktigt gott. Jag antecknade och antecknade i ett block: Det skulle vara årets glögg och marsipangrisar från ett speciellt konditori. Absolut inte mina hemgjorda.

– Men jag har ju redan köpt två kilo marsipan, sa jag.

Det räckte för att Elin skulle paja ur.

– För helvete, mamma! Dina marsipangrisar är så jävla äckliga!

Använde mamma som soptunna

Nu reagerade hennes mormor.

– Vilken fruktansvärd, respektlös ton du har mot din mamma! Vet du vad, Elin, du har blivit en riktig prinsessan på ärten. Det kanske du kan komma undan med när du är två år, men du är snart 30! Du är rejält bortskämd och fäller jämt elaka kommentarer till din snälla mamma. Skärpning!

Det var inte ofta min mamma blev förbannad och jag såg att Elin skämdes.

Dela med dig av din historia

Varje människa bär på en historia. Det är ett känt uttryck och det tänker vi ta fasta på.

Vi vill höra din historia.

Du kan berätta om vad som helst, om ett förhållande som inte riktigt blivit som du hoppats, om hur sjukdomen förändrat livet, om dina möten med det övernaturliga, om dagen du hade änglavakt, om kärlek och otrohet, kanske om den bästa dagen i ditt liv när det där speciella hände.

Och det behöver heller inte vara så där väldigt speciellt, kanske bara en liten solskenshistoria om hur ni möttes en gång eller om den där härliga semestern, eller mötet ni aldrig glömmer.

Du får naturligtvis vara helt anonym. Men vi behöver ändå ditt namn och ett telefonnummer för att kunna nå dig. Det kommer dock aldrig att visas för någon annan.

Skriv till oss på adressen:

Läsarberättelser Söndag, 

Expressen 

105 16 STOCKHOLM

Vill du skicka ett mejl så går det också bra.

Du kan skriva till: lasarberattelser @expressen.se

När min dotter hade gått hade mamma och jag ett långt samtal. Hon hade länge tyckt att Elin använt mig som soptunna. Att hon härskade med sitt dåligt beteende, så fort hon inte mådde bra.

Mamma tyckte att jag var alldeles för mesig och fjäskade för min dotter. Om jag ville hjälpa Elin behövde jag bli betydligt fränare.

LÄS OCKSÅ: Anna, 39: Jag missade att min man var narkoman 

Pengar till en psykolog

Ett par dagar senare pratade jag och min dotter på riktigt och vi berättade båda hur vi kände. Elin sa att hon hatade sin kropp och tyckte det var så jobbigt att ständigt få höra att hon hade en mamma som var så snygg och slank. Efter det hände något i vår relation. Min dotter har blivit snällare mot mig och berättar oftare hur hon mår.

Förra året blev julen faktiskt trevlig första gången på länge. Elin gick i väg själv till konditoriet och köpte de där marsipangrisarna hon ville ha. Dessutom tog hon med hembakt vörtbröd på julafton. Hon som aldrig lyft ett finger för någon annan.

Vad hon fick i julklapp? En rejäl slant, som skulle användas hos en psykolog. I år ser jag verkligen fram emot julen. Elin har lovat att göra allt gott och ska lägga in sillen.

Eva, 56, berättat för Åsa Görnerup

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande