Nu visar det sig att en dålig relation är lika farlig för hälsan som att röka eller dricka.
Nu visar det sig att en dålig relation är lika farlig för hälsan som att röka eller dricka. Foto: Adobe stock.

Ett dåligt äktenskap är lika farligt för hälsan som att röka

Skilsmässorna är som störst efter semestern. 

Enligt statistik är september den månad då de flesta vill skilja sig. Tragiskt men sant. 

Men nu visar det sig att en dålig relation är lika farlig för hälsan som att röka eller dricka. Dålig tvåsamhet är alltså minst lika dåligt som ensamhet.

Människor som är gifta eller lever i en lång relation lever längre visar allt fler studier. 2017 kom bland annat en studie som visade att ett äktenskap på vissa sätt skyddade mot sjukdom. Forskarna menade att äktenskapet fungerar som en buffert mot hjärt- och kärlsjukdomar inklusive diabetes typ 2, högt kolesterol och högt blodtryck

LÄS MER: Fem enkla knep för en lyckligare relation 

Lever längre som gift

Män och kvinnor i 50-70-års åldern som hade högt kolesterol hade till och med en 16- procentig högre chans att leva längre om de var gifta. I just den här studien tog man inte hänsyn till om man bara var sambos eller om var separerad, skild eller änkling. Utan man tittade helt enkelt på äktenskap versus ensamhet. Man tittade inte heller på om äktenskapet var lyckligt eller ej. Det kanske man borde ha gjort för nu kommer allt fler studier som visar att om man lever i ett dåligt äktenskap så är det farligt för hälsan.

LÄS MER: Forskarna berättar om nyckeln till ett långt äktenskap 

Jämförbart med cigaretter och alkohol

I den här studien tittade forskarna på Universiteten i Nevada och Michigan på cirka 400 äktenskap under de första 16 åren som gifta för att se om olika åsikter och konflikter kring barnuppfostran, pengar, hobbys osv förde något negativt med sig. Vidare jämförde man hur de  som knappt hade några konflikter mådde jämfört med de som hade konstanta konflikter. 

– Vi fick fram att om levde i en sämre relation med fler konflikter så påverkade det hälsan på samma sätt som om man hade druckit eller rökt under samma tidsperiod, berättar Dr Rosie Strout i ett pressmeddelande. 

LÄS MER: Myterna kring äktenskapet

Ständiga konflikter leder till inflammation

Konflikterna kan leda till inflammatoriska tillstånd i kroppen på grund av ett konstant påslag av stresshormoner vilket i sin tur kan leda till hjärtpåverkan. Det verkar dessutom vara extra farligt enligt forskarna om man konstant ältar samma problem om och om igen utan att komma någonstans. Eller om partnern är konstant defensiv i diskussioner. Att bråka ibland är naturligt så klart och påverkar inte hälsan men om det är något som är återkommande så är det nog dags att ta sig en funderare. Inte minst för hälsans skull.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!