Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Ernst: ”Jag är ganska bra på att bekräfta mig själv”

I ”Sommar med Ernst” inspirerar Ernst Kirchsteiger till kreativitet i vackra miljöer. För honom är livskvalitet att kunna bekräfta sig själv, vara i nuet och skapa rum för lugn och ro.

– Jag tror man behöver stillhet för att bli nöjd med sig själv, säger Ernst.

Ernst Kirchsteigers bästa…

...söndag

– Jag hör koltrasten vilket betyder att det är vår eller sommar. När jag vaknar känner jag en otrolig energi, jag kan göra allt jag känner för om jag vill. Det skramlar på nere i köket där Ulla håller på med frukosten. Hon berättar för mig att några kompisar vi inte sett på länge ringde och ville hälsa på så vi bakar fram en experimentkaka. Vi dukar ute och våra vänner stannar kvar till kvällen så vi grillar. Solen står lågt och till slut blir det mörkt så vi bär ut levande ljus. En dag när livet bara pågår med ett pärlband av härliga stunder.

...kroppsdel

– Det måste vara huvudet. Min polska mamma var så rolig, en riktig liten sanningssadist. Hon sa ”Ernst, det är synd om dig. Du har ett bra huvud men en ful kropp”. Och så skrattade hon gott. Hon tyckte väl att jag var för mager.

LÄS OCKSÅ: Danny Saucedo: ”Mamma har hjärntvättat mig” 

...ålder

– Det är nog nu. Jag är väldigt ofta på samma plats som mig själv, inte före och inte efter. Det är en väldigt skön känsla och väldigt viktig när vi filmar ”Sommar med Ernst”. Det är viktigt att jag är där jag är så att jag inte tänker på något annat. Det blir jag bättre på ju äldre jag blir. Jag är där jag är och det betyder att jag är hel.

Ernst Kirchsteiger

Ålder: 61.

Gör: Programledare och entreprenör.

Bor: På en gård utanför Örebro.

Familj: Hustrun Ulla, 61, och sönerna Sebastian, 34, och Ludvig, 30. 

Aktuell: Med nya boken ”Ärliga material” och ”Sommar med Ernst” på TV4.

...sommarmat

– Det är den här maten man bara föser ihop. Speciellt nu när alla råvaror är så himla fina. Man kan få tag på fantastiska kålsorter och färska morötter. Då är det nästan så jag inte vill koka för mycket utan bara fösa ihop dem. Jag äter mycket sallader på sommaren, med ingredienser som västerbottensost och oliver. Jag river och grejar och kanske gör en god dressing på oliv- eller rapsolja. Med ett gott surdegsbröd till.

…relationsråd

– I dag tittar vi så mycket på varandras liv. Jag har sociala medier men sköter dem inte själv. Tittar du in för mycket hos andra blir det till slut så att du kan­ ske känner att ditt eget liv är lite under­måligt. Mitt bästa relationsråd är att försöka bygga sin egen livskonstruktion. Vi känner instinktivt när saker är rätt och fel. Vi behöver inte titta så mycket på andra. Jag tror att de som mår bäst lever sina liv i stillhet och kärlek.

Ernst med hustrun Ulla. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET SWEDEN ROBERT EKLUND

...kärleksminne

– Ett väldigt fint kärleksminne är när jag och min fru var ute och tågluffade som unga. Vi hade varit ihop i fem år ungefär. Under den här perioden hade vi nästan inga pengar men jag hittade lite drachmer så vi fick råd att köpa en grekisk sallad att dela på och en karaff av husets vin. När vi satt där på grekiska pallar med massa katter som strök runt fick jag syn på Ullas ögon. Hon hade de vackraste ögonen jag sett i hela mitt liv och det vällde upp en varm våg inom mig. En känsla av att hon har valt att vara med mig och vi sitter här så långt bort från hemma. Min oerhörda ödmjukhet och lycka av att jag fick vara vid hennes sida just då. Den stunden dyker upp i mig ibland.

LÄS OCKSÅ: Charlotte Perrelli: ”Man får vara lite snäll mot sig själv” 

...rädsla

– Det är nog att jag tänker mig lite för vad gäller hälsa. Jag försöker äta sunt, simmar gärna och går flera mil i veckan om jag har möjlighet. Jag förstår att vad jag gör med min kropp får jag tillbaka. Jag delar inte på kropp och psyke utan ser till att min hjärna också får näring. Genom att umgås med människor jag tycker om och som jag redan innan vet att jag kommer bli påfylld av att träffa. Men jag ser också till att utsätta mig för allt som är vackert. Min rädsla är att jag en dag inte ska göra allt det här eftersom jag vet att jag behöver det så mycket för att fungera.

…rutin

– Jag tar ingen­ting för givet. Om jag ska berätta något för någon tar jag inte för givet att personen har förstått helt vad jag sagt. Jag har som rutin att kolla av och det är bra för det bygger vänskap. Just följdfrågor gör att jag visar intresse. Dessutom får jag också repetera vad jag sagt. Det har visat sig vara väldigt bra för mig att lägga till den rutinen. Även om man inte menar saker negativt kan man inte ta för givet att det inte upp­ fattas så.

...dröm

– Jag drömmer om att alla människor på jorden får leva i kärlek på något sätt. Kärlek från mamma och pappa, från kompisar, i en kärleksrelation. Kärle­ken är så viktig, som att ge en vissen blomma näring så den kan slå ut i blom. Jag tror det är väldigt många människor vars kronblad aldrig slår ut. De förblir stängda vilket jag tror beror på att de har fått för lite kärlek. Och man ska aldrig underskatta en vänskapsrelation. Om kärleken i en kärleksrelation är som ett slagregn och du blir blöt på hela kroppen är vänskap som ett duggregn. Är du ute tillräckligt länge blir du blöt på hela kroppen av det också.

...livskvalitet

– Stillhet, lugn och ro. Det går åt och jag känner ett ökat behov. Jag behöver någonting som heter ställtid då jag får tänka på allt jag gjort. En stund att gå igenom allt en gång till. Jag tror också man behöver stillhet för att bli nöjd med sig själv. Jag är nog ganska bra på att bekräfta mig själv, särskilt i de situa­tionerna då jag gör någonting. Bygger en soffa eller rensar ogräs. Jag tycker att det är en mänsklig rättighet att vara nöjd. Är du nöjd med dig själv är det också så mycket lättare att berömma någon annan.