Ger råd till nyfikna

Erik, 35: "Orgasmen kan vara i flera minuter"

Erik Adelsohn, 35, hade ett välbetalt och prestigefyllt jobb, flickvän, lägenhet på Östermalm och eget lantställe. Men något fattades. När han började med tantrasex - och njöt med hela kroppen - förändrades allting. 

– Jag började tycka livet var spännande igen, säger Erik.

Som ung var han ganska oskuldsfull. Han växte upp på Östermalm i Stockholm, son till föräldrar som båda var toppolitiker. Han spelade innebandy och höll helst ett avstånd till tjejer. 

– Jag jobbade så småningom upp min talang att ragga men första gången jag hade sex var en skräckupplevelse, säger han och ler stort. 

Fram till 27-årsåldern hade Erik en del relationer varvat med perioder som singel. Sexlivet var bra tyckte han, men fortfarande kände han att det måste finnas mer, något djupare, något mer meningsfullt och givande. 

– Vi pratar om att kärlek är viktigt men frågan är om vi lever efter det? Många söker snabba möten och kort tillfredsställelse, i stället för att försöka hitta en djupare kontakt med en annan människa. 

Även Erik sökte lyckan på det sätt som samhället hade lärt honom. 

– Det vi får lära oss är att lycka är en partner, villa, Volvo och att kunna resa till Mallorca då och då. För mig orsakade den bilden en total livskris. Jag kunde inte förstå lyckans parametrar, ekvationen gick inte ihop, berättar Erik.

LÄS OCKSÅ: Nyfiken på tantrasex? Expertens 5 övningar 

Gick i terapi efter krisen

Vilsen och med en känsla av att ha blivit lurad av livet gick Erik till en psykiatriker. De planerade tre månaderna blev drygt tre år av möten varje vecka. 

– Vi kom bland annat fram till att jag hade en komplicerad relation till kvinnor. Framförallt insåg jag att jag var beroende av deras gillande, till exempel genom att prestera bra sexuellt. 

Diskussionerna hos psykiatrikern blev startpunkten för Eriks inre sökande. Våren 2012 öppnade han en bok som kom att bli avgörande för den fortsatta resan. 

Erik Adelsohn

Ålder: 35.

Yrke: Fastigheter, spirituell sökare och allmän mångsysslare. 

Bor: Stockholm. 

Familj: Singel. 

Aktuell: Skriver på en bok om sina erfarenheter, "I am not just sex - confessions by a male tantra". Boken, som han skriver på engelska, är tänkt att ges ut internationellt. 

– Jag läste boken "Power of now" och någonting klickade. Jag hade aldrig läst något liknande, fram till dess var spiritualism och religion bara något som jag trodde var påhittat. Men här fick jag läsa om ett helt annorlunda sätt att möta verkligheten och mig själv, och det beskrevs om mening och mål bortom materiellt välstånd och annat vi jagar i västvärlden. 

Erik började med yoga och meditation och var på en del kurser och läger. På en festival såg han en man som rörde sig märkligt, som i spasmer. 

– Han hade en tantrisk helkroppsorgasm berättade någon för mig, och den höll på i flera minuter. Först var jag skeptisk, men jag blev ändå fascinerad och ville söka mer.

En del av tantrasex är att lära sig att inte vara beroende av den klassiska orgasmen

Nyfikenheten tog honom till en kurs i tantra. 

– En del av tantrasex är att lära sig att inte vara beroende av den klassiska orgasmen med utlösning, och belöningen kan bli en annan större och längre njutning. Fram till dess hade jag varit fixerad vid att komma, dels själv och att få en kvinna att komma på sin klitoris. 

På de första kurserna var deltagarna fullt påklädda och jobbade med energier sinsemellan. 

– Jag hade inte trott på sånt där med energier förut, men det hände en hel del märkliga saker. Antagligen för att jag var relativt oskyldig, lite som ett barn som utan förutfattad mening var på upptäcktsresa. Magin kommer när man inte har tusen idéer om hur det ska vara. Jag började känna att min kropp levde upp mer än tidigare, jag kom åt en ny typ av njutning. 

Eriks livskris ledde honom in i tantravärlden. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Han är övertygad om att människors olika blockeringar, spänningar och invanda känslor av skam och skuld stör det fullkomliga sexuella mötet. 

– När vi har sex är det tyvärr vanligt att vi fortsätter att tänka med huvudet, och vår känsel i kroppen är inte i närheten av vad den kan vara. Ofta är den lokalt begränsad till könet. Vi är två huvuden som försöker mötas och många fantiserar om sådant som inte är där, för att sedan komma lokalt i könet i några sekunder. Tänker man efter är det ganska mekaniskt och inte helt lätt att försöka ge sig hän. Inom tantra strävar man efter en djupare närvaro där man lära sig att smälta samman, även på en nivå bortom den fysiska kroppen. 

LÄS OCKSÅ: 60 heta sextips 

Blev bjuden på tantrafest

Inför sitt första längre tantraretreat fick Erik instruktion om att inte ejakulera på fjorton dagar. Enligt de som arrangerade kursen handlade återhållsamheten om att bygga upp energin. 

– När vi har fått orgasm har vi läckt energi kan man förenklat säga. I tantra övar man på att ha disciplin, karaktär och närvaro nog att inte jaga den snabba "belöningen" på några sekunder. Vad händer när man tar bort orgasmen som slutmål? Då blir den nuvarande stunden mer betydelsefull och sexet blir mer oförutsägbart, ofta med större närvaro och känslighet, förklarar han. 

Tantra - ska lära dig vara öppen

Populära kurser. Tantra, som betyder sammanvävd, är en gammal indisk filosofi om kopplingen mellan sexualitet och andlighet. På senare år har kurser i tantra blivit allt populärare i Sverige. Man utgår från att kroppen är ett tempel och en väg att uppleva det gudomliga. 

Balans är viktigt. Många av övningarna syftar till att lära deltagarna hur de kan vara öppna och ärliga mot sin partner och hur man kan ge varandra uppskattning, vilket är grunden för det fysiska mötet. En viktig grundprincip inom tantra är att det ska råda en balans mellan manligt och kvinnligt. I dag finns en uppsjö av böcker med olika tantraövningar, både för nybörjare och erfarna.

Enligt honom kan den traditionella orgasmjakten liknas vid ett hungrigt spöke som jagar nästa belöning, och nästa... 

– Det verkar som att man både som man och kvinna har svårt att härbärgera energin och vill kasta den ur sig. Men om man kan hålla kvar den sexuella energin skapas ett flöde. En person som har i gång sina energier har mycket karisma, berättar han. 

När Erik fortfarande var nybörjare blev han bjuden på en speciell tantrafest. Han berättar om en fantastisk stämning bland de 200 gästerna. 

– Man mötte varandra med ögonen. Det var häftig musik och luften var elektrisk. Kvinnorna tog för sig och närmade sig mig och jag kände mig som ett villebråd vilket var spännande. Vi lekte runt med energier. Det mest fascinerande var att männen var så välkomnande, nästan flirtiga men på ett kärleksfullt sätt. Där fanns inte något av den konkurrens man annars möter överallt. Det var "sharing is caring" på riktigt.

Vi var 50 nakna personer

Erik ville lära sig mer och anmälde sig till en tantrakurs arrangerad av den skola som hade haft festen. Den första delen av kursen var teoretisk med kläderna på och den andra delen var praktisk utan kläder. 

– Vi var 50 nakna personer och vi fick börja med att tjejerna skulle raka killarna och killarna skulle raka tjejerna. I samma rum! Först fick jag en klump i magen av nervositet men det gick snabbt över och jag kände mig trygg med gruppen. Det var som att bli inkastad i en magisk gränslös värld. Jag hade sex med flera kvinnor under veckan som gick, men det kändes inte sunkigt för alla var mycket noggranna med skydd. Sedan blev jag också dominerad av en transsexuell man, bland annat för att överkomma mina rädslor. 

"Kärlek är en orgasm och den högsta orgasmen kan kallas samadhi vilket betyder ungefär 'tillbaka till ursprunget'. Könet är inte längre i fokus på samma sätt, även om det också kan vara trevligt", säger Erik Adelsohn, som har tränat sig till att få flera minuter långa orgasmer. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Det mest effektiva sättet, tror Erik, att komma över sina rädslor är att möta dem. Men han poängterar att man inte behöver göra så extrema saker som han gjorde, det viktiga är att erkänna sina rädslor. 

– Alla mina idéer, föreställningar och fördomar kring min sexualitet föll ihop som ett korthus säger han. 

Åren gick, och Erik gick på många kurser och fick ett helt nytt sexliv. 

– Jag kände mycket mer och lärde mig få tantriska orgasmer som kunde hålla på i flera minuter, utan någon traditionell utlösning, minns han tillbaka. 

LÄS OCKSÅ: 6 saker du ALDRIG ska göra före sex 

Erik var celibat i ett år

Han beskriver en djupare upplevelse: 

– Orgasmen kan vara i flera minuter och den känns i varje cell i kroppen, det kan vara en extas där det känns som att hjärtat sjunger. Det som är genomgående för en riktig orgasm är den totala friheten från den vardagliga personligheten, egot. 

Mitt under tantraäventyret träffade Erik en guru och hans liv och spirituella bana fick ytterligare en vändning. Gurun pratade om nyttan av celibat under en längre period. För att finna en trygghet och genom disciplin visa för sig själv att man inte behöver sex för att vara lycklig. 

Eriks 6 bästa tips:

Var ärlig mot dig själv. 

Våga gå mot det du själv vill ha, i stället för det du tror att andra förväntar sig av dig. 

Ha disciplin att inte alltid söka den snabba belöningen. Den som väntar på något gott ... + Var nyfiken, studerande kan vara kul när det inte är påtvingat. 

Känn efter i kroppen, snarare än att tänka på vad som händer i kroppen. + Ha respekt för den du har sex med, och ha bara sex med partners som har respekt för dig. 

– Först ville jag inte ens lyssna på det örat och jag insåg att jag hade kvar en del föreställningar om hur man skulle ha sex, och hur ofta. 

Celibatet varade i över ett år, och gjorde att Erik njöt mer av livet. När han inte jagade sex överhuvudtaget kunde han landa i sig själv. 

– Jag blev så mycket klarare i huvudet, mer tydlig och kreativ. Det finns säkert de som tycker det låter flummigt. Om man är rädd för sånt som är flummigt och föredrar att döma är man fri att hålla sig till det som är bekant - med vetskapen om att man kanske missar något man hade älskat att göra. 

I dag är han inte speciellt intresserad av den traditionella orgasmen, utan snarare det genuina mötet med den andra människan. Och förmågan till total närvaro, utan att förlora sig själv i sin egen njutning. 

Erfarenheterna har gett Erik klarhet i vad han verkligen vill. 

– Trots hundratals äventyr är det ändå min sanna kärlek jag letar efter. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!