Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Skådespelaren Eric Ericsson har varit tillsammans med hustrun Tove i 23 år.
Skådespelaren Eric Ericsson har varit tillsammans med hustrun Tove i 23 år.
Skådespelaren Eric Ericsson har varit tillsammans med hustrun Tove i 23 år.
Skådespelaren Eric Ericsson har varit tillsammans med hustrun Tove i 23 år. Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Eric Ericson om stora kärleksbeslutet

Att baka och laga mat är passion och vila och att fortsätta vara tillsammans med hustrun Tove är skådespelaren Eric Ericsons bästa livsbeslut.

Makarna har varit ihop i 23 år, mer än halva hans liv.

– Det är ett aktivt beslut, men något annat har aldrig föresvävat mig.

Eric Ericsons bästa…

…söndag

– Då får jag först och främst sovmorgon eftersom det är den enda dagen jag kan sova. Jag jobbar tisdag till lördag och jag ska upp med barnen på måndagen i vilket fall som helst. Sen löser jag och min fru söndagskrysset i Dagens Nyheter samtidigt som vi äter frukost. Kanske att någon granne kommer in och hjälper till. Det är lite svårare och vi kan hålla på hela dagen. Är det bra väder går jag gärna ut i trädgården och plockar lite. Vad gör man annars en söndag?

Eric Ericsson

Ålder: 45.

Gör: Skådespelare.

Bor: Hus i Jonsered utanför Göteborg.

Familj: Hustrun Tove Wiréen, 49, och barnen Konrad, 17, och Tage, 13.

Aktuell: Medverkar i Trollflöjten på Göteborgs stadsteater. På Svtplay.se kan man se Eric Ericson i bland annat ”Doobidoo”.

…upplevelse

– Det som kommer till mig är när jag cyklade till Stockholm och tillbaka från Göteborg med min son. Vi samlade ihop nästa 60 000 kronor till föreningen Attention som jobbar med att uppmärksamma neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Dels var det en sommar som var helt ljuvlig, dels var det utmaningen i att trampa runt de här 100 milen tillsammans på tio dagar. Och att umgås så nära varandra under så lång tid var en upplevelse. Man tror att man umgås nära sina barn bara för att man bor ihop.

LÄS OCKSÅ: Johan Ulveson om stora kärleken till hustrun

…smaksensation

– Mitt matlagningsintresse bara exploderade för 15 år sedan, det var väl i samband med att jag fick barn. Jag skulle vara duktig, du vet ”mina barn ska aldrig äta färdiga fiskpinnar och köttbullar”. Sen har det bara fortsatt och jag tycker det är jätteroligt. Barnen vill visserligen hellre äta färdigmat många gånger. Häromdagen gjorde jag en karljohansvamp-risotto, och eftersom jag älskar friterat kunde jag inte låta bli att fritera lite karljohanssvamp. Det blev så fruktansvärt gott. Och självklart var kycklingfonden jag gjorde risotton på hemmagjord också.

…avkoppling

– Att baka och laga mat. Man är liksom ett med brödet vilket gör att jag slappnar av. En dag för mig kan se ut som så att jag börjar jobba klockan 10 och slutar kl 15. Sen åker jag hem och har tre timmar innan jag börjar spela föreställning klockan 18 igen. Dessa timmar kopplar jag av genom att laga mat och äta den tillsammans med min familj.

LÄS OCKSÅ: Sofia Wistam: ”Jag har alltid lite dåligt samvete”

…teknikpryl

– Min ångugn, den är helt fantastisk. Jag visste inte att man kunde vara så kär i en ugn. Allting blir bättre med ånga i ugnen. Maten blir helt suverän, magisk. Det är min bästa investering till hemmet, vi satte in den nu när vi renoverade köket.

…misstag

– Det är väl egentligen när jag flyttade till Göteborg. Det var inte meningen, men nu har jag bott i här sedan 1995. Jag kom in på scenskolan, som jag egentligen inte skulle ha sökt utan skickade in fel lapp. Jag skulle bara gå i Stockholm, åh vad jag skulle gå i Stockholm. Så kom jag in på första försöket och blev kvar. Jag älskar den här staden.

…beslut

– Det är alla de här besluten att välja att gifta sig, välja att skaffa barn, välja att fortsätta vara tillsammans. Jag har varit tillsammans med min fru i mer än halva mitt liv. Vi har varit ihop i 23 år och jag är 45. Det är visserligen ett aktivt beslut att vi valt att fortsätta vara tillsammans, men något annat har aldrig föresvävat mig.

…investering

– Det måste bli mitt hus. Dels är det ekonomiskt bra att säkra pengarna i en fastighet, dels trivs jag så bra och det är en fast punkt i livet med familjen. Jag är väldigt glad att vi vågade köpa det här huset för tolv år sedan. Även om det innebar en stor risk. Du vet när pengarna är så pass slut att svärmor fick rycka in och säga ”här har ni var sin kundvagn, fyll den med det ni behöver”. Jag har aldrig varit så rörd i hela mitt liv. Vi fyllde vagnarna med blöjor och blodpudding, sen sa svärmor ”så, nu pratar vi inte mer om det”.

…livsmotto

– I den bransch jag jobbar i, teatern, tar folk det på så blodigt allvar. Jag brukar försöka leva efter ”Det är ingen fara, det är bara teater”. Ta det inte så jävla allvarligt.