Att drabbas av potensbesvär, eller ”vinballe” efter att ha druckit alkohol är vanligt.
Att drabbas av potensbesvär, eller ”vinballe” efter att ha druckit alkohol är vanligt. Foto: Shutterstock

Blöt kväll? Så slipper du erektionsproblem

Alkoholimpotens, eller ”vinballe” som det kort och gott kallas, är ett vanligt förekommande problem.

Trots att du är sugen kan det vara svårt att få både stånd och nå orgasm.

Här är experternas bästa tips för att slippa besvär.

Det är långt ifrån ovanligt att folk hoppar i säng med någon efter en helkväll på krogen. Ofta fungerar allt som det ska, men för vissa slutar en annars trevlig afton i moll.

Alkohol och sex är nämligen inte en särskilt bra kombination, åtminstone när det föregåtts av dryck i större mängder. Tvärtom kan det leda till ett rejält kärvande maskineri.

För att förstå varför alkohol leder till så kallad ”vinballe” eller ”whisky dick” som det heter internationellt, bör vi emellertid börja från början – för en erektion är en långt mer komplicerad process än vad du kanske tror.

LÄS OCKSÅ: Erektionsproblem: Orsaker, diagnos och behandling 

Varför drabbas man av alkoholimpotens?

Vi måste dels vara sexuellt upphetsade, vilket kräver koncentration, och dels ha en hjärna som effektivt skickar rätt signaler till penisen så den vet vad den ska göra.

Det krävs dessutom tillräckligt med blod för att fylla könet och att blodkärlen är tillräckligt avslappnade för att blodet ska hitta dit.

Alkohol stör alla delar av den processen.

– Berusning kan störa både koncentrationen och koordinationen. Alkohol påverkar dessutom det centrala nervsystemet vilket betyder att den elektriska aktiviteten i hjärnan dämpas, säger medicinjournalisten Mike Bohl till Huffington Post.

Utöver detta torkar alkohol ut kroppen och får blodkärl att dra ihop sig – vilket är motsatsen till vad du är ute efter när du försöker få stånd.

Och även om du lyckas frammana en erektion kan alkohol göra det svårare att nå klimax.

LÄS OCKSÅ: 6 vanliga skäl till att sexlivet kraschar i relationer

Vilken alkohol är bäst och sämst?

Även om namnet/namnen antyder att vin och whisky är de stora bovarna så kvittar det egentligen vilken alkohol du häller i dig. Enligt urologen Aaron Spitz finns ingen bra eller dålig alkohol när det gäller det här fenomenet.

Det bästa du kan göra är att minska mängden alkohol som tar sig in i kroppen. Ur det perspektivet är det alltså bättre att dricka en öl eller en drink framför ren sprit eftersom du inte får i dig lika mycket på en och samma gång. Men i tillräckliga mängder är resultatet detsamma.

”Vinballe” drabbar inte bara män

Män är inte ensamma om det här bekymret. Även kvinnor kan drabbas av alkoholrelaterad impotens.

– Minskad upphetsning leder till ett minskat blodflöde till vagina och klitoris vilket leder till mindre lubrikation och svårigheter att nå klimax, säger sexterapeuten Stephen Snyder.

Även rökning har pekats ut som en möjlig orsak till erektil dysfunktion hos män, bland annat eftersom det försämrar blodcirkulationen i kroppen.

Enligt 1177 Vårdguiden finns också flera läkemedel, bland annat blodtrycksmedel och antidepressiva, som kan störa både blodflödet och nervsignalerna i kroppen.

LÄS OCKSÅ: Studie: Så ofta är det ”normalt” att ha sex

Hur gör man för att undvika erektionsproblem?

Det finns förstås ett uppenbart svar på den här frågan: Drick mindre alkohol.

Ja, det kan hjälpa dig att slappna av, vilket också är en viktig komponent i en lyckad sexakt, men det ska helst inte slappna av ALLT.

Snyders tips är att i stället satsa på den naturliga berusning som uppstår när vi har sex.

– Som jag brukar säga: Att dricka för mycket innan sex är som att äta en påse ostbågar precis innan du ska går på en bra restaurang.

Om du har en partner, ha först sex och gå sedan ut och drick för att fira.

Urologen Aaron Spitz avråder från att använda medel som Viagra eftersom alkohol tar ut effekten.

I övrigt är det bara att vänta ut fyllan som gäller. Och drick rejält med vatten för att motverka uttorkning.

Då ska du söka vård

Mycket alkohol under ett enstaka tillfälle kan som sagt leda till tillfälliga erektionsproblem. Enligt 1177 Vårdguiden kan det också uppstå om du druckit mycket under en längre period. Alkohol kan både störa och på sikt sabba nerver i kroppen, bland annat de som leder till penisen, menar Spitz.

Det finns förstås också en rad andra faktorer som kan leda till erektionsproblem, mer om det kan du läsa HÄR.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande