Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX & RELATIONER

Publicerad 11 jan 2019 06:00

Emelie, 24: Svamp i underlivet förstör mitt liv

Emelie har stora problem med svamp i underlivet.

Emelie har stora problem med svamp i underlivet.

1/2

Foto: Shutterstock

Sexologen Suzanne Lindström svarar och ger råd.

Sexologen Suzanne Lindström svarar och ger råd.

2/2

Foto: STEFAN LINDBLOM / HELSINGBORGS-BILD / STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BIL EXPRESSEN

Hej! 

Jag är 24 år gammal och har sedan 15-, 16-års ålder haft stora problem med svamp i underlivet. Jag kan inte ha sex, för dagen efter börjar det klia, svida och är torrt. Hela min vardag blir förstörd då det enda som inte gör ont är att ligga med benen i vädret och lufta.

Jag har också provat massor av andra huskurer men inget hjälper. Min gynekolog är jättebra och säger att det kommer bli bra men när? Jag är helt uppgiven! Nu har jag inte haft problem på cirka två månader men så hade jag samlag i fredags och i lördags kväll så "pang", där började det svida... 

Jag går hos en psykolog för detta då min självkänsla är i botten och jag känner mig helt värdelös. Jag har aldrig hört talas om någon annan med så mycket problem. Är det här något ni hört talas om och kanske har några tips? 

Vänliga hälsningar, 

Emelie 

LÄS OCKSÅ: Slipp klåda i underlivet – med rätt behandling 

SEXOLOGEN SUZANNE LINDSTRÖM SVARAR

Hej Emelie,

Jag skulle vilja träffa dig, din situation låter riktigt besvärlig, men du är inte ensam, jag har träffat flera i din situation. 

När man har haft så här mycket svampproblem som du blir det till slut en betingning, du vet att det här dyker upp när du har haft sex och då börjar du gå och vänta på svidet och brännet och sen så kommer det. 

Jag skulle vilja veta vad du gör åt svidet när du kommer? Och vad du gör direkt efter samlaget?

"Kan vara överkänslighet"

Av brevet framgår det inte om du har någon fast relation. Är det så att du lever i en fast relation och att det har uppkommit med samma partner så skulle det kunna vara personbundet.

Min nästa fråga är vilket preventivmedel ni använder. Om det dyker upp och ni har kondom, undrar jag vad det är för typ av kondom. Då kan det vara att du har en överkänslighet mot latex, eller något annat ämne som används på kondomen som du inte tål. 

Jag vill också veta om du har oralsex vid de här tillfällena. Det kan, enligt mina kliniska erfarenheter även resultera i en obalans samt leda till sveda eller irritation. Det är viktigt att veta med vad och hur du ska göra för att ta hand om dig efteråt, se nedan.

LÄS OCKSÅ: Vill du inte äta p-piller? Här är alternativen 

Ta hand om dig själv efter samlaget

En annan fråga är om din rädsla för att få svamp gör att du har svårt att bli riktigt tänd.

Har du inte varit tillräckligt upphetsad och blöt ökar risken för skav och irritation, då får candida och andra svampar i regionen lättare fäste. Det är grymt viktigt att du har en tändning som gör att du blir lubricerad - att du behåller erektionen i klitoris hela tiden. Gör du inte det, utan kompenserar med glidmedel, då blir inte samma sak. Dessutom tål inte alla glidmedel och det kan finnas skillnad mellan olika märken.

När vi har pratat om det kommer nästa fråga: Hur du tar hand om dig själv efter?

Efter sexet - oavsett om oral- smek- eller penetrationssex är det bra om du direkt går på toaletten och kissar och låter eventuella spermier rinna ut med små krystningar (om du haft penetrerande sex utan kondom). Torka dig sedan med försiktiga dutt med papperet.

Kan vara bakomliggande problem

Efter det kan du ta lite cleansing oil, bara lite, på blygdläpparna och precis vid mynningen. Ta lite olja på pekfingret och snurra i vaginas öppning, in till den andra fingerleden. Allt där innanför kan kroppen rengöra själv. 

Man ska inte heller rengöra sig i förebyggande syfte med vatten, tvål eller något uttorkande.

Det finns också lite hälsofrågor, som din läkare och gynekolog säkert redan utrett. Har du känslig hud eller hade du atopiska eksem som barn. Har du någon gynekologisk åkomma, allergi eller någon grundsjukdom som gör det extra känsligt med svamp - kanske diabetes?

Att du går hos psykolog berättar för mig att det här verkligen är jobbigt för dig. Du behöver träffa någon som följer dig över en tid. Jag träffar min patientgrupp varannan vecka bara för att se och inte missa eventuella utbrott så att man kan ta odlingar på dem och se om det är några speciella svampkulturer. Jag tycker att du ska hitta en bra gynekolog, barnmorska eller sexolog som kan hjälpa dig, och bor du i mitt område kan du söka till mig.