1 av 3: Artisten Elisa Lindström är med i Melodifestivalen 2021.
2 av 3 Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Med maken och kollegan Markus Frykén.
3 av 3: Med maken och kollegan Markus Frykén. Foto: OLLE SPORRONG EXP

Elisa Lindström: ”Jag började störtlipa”

Efter ett antal försök de senaste åren kom Elisa Lindström äntligen med i Melodifestivalen – med låten som fick henne att gråta då hon hörde den första gången.

– Kärlekslåten matchar mig själsligt, säger Elisa som är tillbaka efter en välbehövlig tid av återhämtning.

I somras sa kroppen ifrån efter en intensiv period med småbarn och för mycket arbete.

Så här får Elisa ihop livets alla delar.

Arbete: ”Att jobba med saker som inte blir av har varit frustrerande”

– Det ska bli jättekul att vara med i ”Melodifestivalen”! När min manager ringde för att berätta tog jag en tupplur och hann inte svara. Då skickade hon ett sms och yrvaken läste jag: ”Vi satte den!”

– Vi hade skickat in några låtar som inte kommit med, så jag hade tryckt bort det ur mitt huvud. När de frågade om jag ville göra ett försök till blev jag glad och smickrad.

– Första gången jag hörde låten var hos låtskrivaren Bobby Ljunggren i Stockholm. Jag blev helt tagen, började störtlipa och kunde inte sluta gråta. Kärlekslåten matchar mig själsligt. För mig handlar den om att vi alla ska våga vara de vi är. Då blir vi magiska.

– Jag var med i ”Melodifestivalen” 2014. Efteråt har jag skickat in låtar som inte kommit med. Med facit i hand är jag glad att det dröjt. Min dröm har varit att sjunga en låt från mitt hjärta med ett kärleksbudskap.

– Fram till maj jobbade jag med ”Stjärnornas stjärna”. Jag var förskonad från värsta coronakrisen och när sommaren kom hade jag ändå inte tänkt jobba så mycket. Då jag fick släppa julturnén blev det deppigt. Att jobba med saker som inte blir av har varit frustrerande. Till slut tappar man glöden och energin. Då kom ”Melodifestivalen” som en räddning.

Elisa Lindström

Ålder: 29.

Gör: Sångerska.

Bor: I Lugnås utanför Mariestad.

Familj: Maken Markus, 30, och dottern Irma, fyller 2 i februari. Hunden Ziva.

Aktuell: Tävlar i Melodifestivalen med en låt med musik av Bobby Ljunggren och text av Ingela ”Pling” Forsman.

Ekonomi: ”Vi har levt av besparningar”

– Jag har alltid haft en avslappnad inställning till pengar. Gör man det man brinner för och jobbar hårt blir pengarna en bonus. Men är underbart att ha så mycket att man känner sig fri. Som tur är har jag väldigt ekonomisk man. Under coronan har vi levt av besparingar, men det får inte fortsätta länge till. Det är bra att komma in i perioder när man inte har mycket pengar. Man lär sig uppskatta det man har på ett annat sätt.

LÄS OCKSÅ: Görel Crona, 61: ”Henrik är min bästa kärlek”

Kärlek: ”Framöver vill jag ha fler barn”

– Kärleken går bra och vi är fortfarande gifta. Det är vi stolta över. Att få barn är omtumlande, allt ställs på sin spets. Det tog ett tag innan vi hittade balansen. I och med att vi är egna företagare och hade köpt en stor gård blev det mycket på en gång. Det har varit slitigt och då är sömnen A och O. Jag blir totalt deprimerad när jag inte får sova. Nu har vi delat upp oss lite när vår dotter Irma är inne i en dålig sömnperiod. Det kan låta oromantiskt, mer vi är mycket mer romantiska på dagarna. Då kan den ena bära och kompensera, om den andra haft en dålig natt.

Elisa Lindström i ”Stjärnornas stjärna”. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

– Jag och Markus har delat mycket ihop. Vår relation började med att vi var kompisar på gymnasiet. Det har alltid funnits något mellan oss. När vi började åka på turné ihop ville vi gärna sitta bredvid varandra i bussen. Vi drogs mer och mer fysiskt till varandra. I början var det skrämmande när man är kompisar. Mycket stod på spel med en turnéplan och annat, men kärleken kan ingen stoppa.

– Framöver vill jag ha fler barn, men kanske inte nu. Jag har tre syskon, Markus två. Vi är vana vid stora familjer.

LÄS OCKSÅ: Lili & Susie: ”Vi umgås inte så mycket”

Bostad: ”Vårt paradis ligger högst upp”

– Vi bytte en liten tvåa i Stockholm mot ett stort vitt sekelskifteshus på landet i Lugnås utanför Mariestad. Vårt paradis ligger högst upp på ett berg och med världens utsikt över Kinnekulleberget, platåberget Billingen och Vänern. Här finns också ladugård, flyglar och mark som hör till huset.

– Vi hade precis börjat kika på hus hemmavid. När vi skulle bada våra hundar körde vi förbi huset, som stod tomt. Det skulle läggas ut till försäljning, så vi sålde vi vår lägenhet, redo att slå till.

Familj & vänner: ”Jag har ett stort behov av djupa samtal”

– De betyder mycket och jag månar mer och mer om de nära kontakterna. Jag börjat umgås med mina gamla närmsta vänner, som jag hade när jag var yngre. De har kommit tillbaka i mitt liv. Någon har flyttat hem, en annan fått barn. Vi är mer på samma plats i livet. När vi ses promenerar vi eller umgås över en middag.

– De känner mig på djupet, innan jag blev offentlig. Jag har ett stort behov av djupa samtal. Det som signalerar äkta vänskap är att man kan prata helt ofiltrerat om allt som händer och vad man känner. Jag har alltid varit en grubblare över livets mysterium, andlighet och personlig utveckling.

– Mina föräldrar och min syster betyder mycket. Sedan jag fått barn kan jag se hur stark min mamma varit. Hon har en sådan naturlig feminism i sin styrka och sitt mod. Mamma vågade säga upp sig från lärarjobbet för att starta företag och sälja tyska kosttillskott. Av henne har jag fått med mig att man ska tro på sina drömmar och kämpa för dem. Mamma har alltid trott på mig. Hon är mitt största fan. Pappa är den trygga famnen, som alltid funnits där hemma. Han säger inte så mycket, men ser och hör allt och inger ett stort lugn.

Elisa Lindström var med som soloartist i Melodifestivalen 2014 med låten ”Casanova”. Låten slutade på femte plats i första deltävlingen. Foto: SVEN LINDWALL

– Jag och Markus har stora familjer som vi umgås mycket med. Alla älskar Irma. Hon är energifylld och har ett hett temperament, vilket jag älskar. Irma har lite finskt blod i sig från Markus sida, det kanske kommer därifrån? Det finns en styrka i det. Själv släpper jag inte fram mitt temperament på samma sätt som hon.

– För det mesta är Irma glad och energisk, men hon kan också bli fruktansvärt arg. Ibland är det skönt att få avlastning. Precis som jag gillar Irma när det är mycket folk. Är våra familjer samlade finns det många att leka med och få uppmärksamhet av.

LÄS OCKSÅ: Vanna Rosenberg: ”När vi möttes blev jag lugn”

Fritid: ”Lite mysigt att laga mat nu”

 Jag är utomhus, tränar och går. Tidigare har jag aldrig lagat mat, men nu tycker jag det är lite mysigt att laga något bra till Irma. Men det kommer nog aldrig bli en passion.

Personlig utveckling: ”Att känna glöden igen är underbart”

– Det är en ständig resa. Att få barn är en resa i sig, precis som ”Stjärnornas stjärna”. Under viloperioden i somras började jag hitta tillbaka till min inre styrka och den barnsliga lusten i mitt arbete. Att känna glöden igen är underbart. Jag har rannsakat mig själv: Vad vill jag egentligen? Nu fokuserar jag på vad jag vill förmedla i mitt artisteri.

– Min dotter Irma har lärt mig är att säga nej. Hon är bra på det. Jag har gått med på mycket och varit tillmötesgående, fast jag egentligen inte velat. Framöver ska jag vara mer rädd om mig själv. Jag älskar att ge, men nu när jag fått barn finns inte samma utrymme längre. Det måste finnas kvar energi till de som är mig närmast.

– Att säga nej är läskigt och jag känner mig dum, men när jag väl gjort det märker jag hur bra det blir. Jag visar respekt för mig själv, men också för andra. Folk uppskattar att man är rak. Nu kan jag tacka nej till att göra låtar som inte känns bra eller umgås i sammanhang som inte ger så mycket.

– Jag har alltid varit andlig och tror att det finns något större. Ska man skapa magi som sångerska måste man vara inkännande. Då är det skönt att få känna sig buren och få det stöd man behöver. Andra andliga upplevelser kan vara en tanke, en magkänsla, en dröm eller i mötet med en annan människa.

Hälsa: ”Jag föddes med en nervskada”

– Hälsan är bra, men i somras var jag svag. När allt blev lugnt fick kroppen en chans att säga att den behövde vila och få läka, efter att jag fått barn och jobbat mycket. Min kropp var sliten, jag hade en fysisk smärta, ont i muskler och leder. Bara att sitta och amma i en konstig kroppsställning under ett år gör sitt till.

– I somras tog jag mig tid att träna upp mig fysiskt och mentalt på ett skonsamt sätt. I lugn och ro tränade jag yoga och pilates hemma. Jag tog också mycket promenader i skogen, badade och bastade för att rensa ut gifter ur kroppen. Man får ha tålamod med kroppen när man fått barn. Förut var jag starkare, men jag känner mig balanserad och renad. Hormonellt är jag mer i balans.

– Jag känner mig i bra form inför Melodifestivalen. Fokus är att hålla mig frisk och stark, men det är en ständig balansgång. Kör jag för hård styrketräning blir jag stel och rösten blir sliten.

– Jag föddes med plexusskada, en nervskada i vänster axel och arm. Plexusskadan är en måttstock på hur jag mår. I somras hade jag väldigt ont. Att bära Irma var svårt och jag hade mycket smärta när jag skulle amma. För att inte bli stel behöver jag träna regelbundet. Det är så lätt att sätta sig själv åt sidan när man blir mamma.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!