Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX & RELATIONER

Publicerad 2 jun 2015 13:26

Klamydia – allt du behöver veta

Oftast kommer symptomen tre veckor efter smittotillfället. Men många får aldrig symptom, trots att de är smittade.

Oftast kommer symptomen tre veckor efter smittotillfället. Men många får aldrig symptom, trots att de är smittade.

1/2

<span>När du beställer ett klamydiatest via nätet får du med tydliga instruktioner om hur du ska göra – dessutom är testet gratis.</span>

När du beställer ett klamydiatest via nätet får du med tydliga instruktioner om hur du ska göra – dessutom är testet gratis.

2/2

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen, men den ger inte alltid några symtom. Man kan ha infektionen utan att man märker det – och riskera både att bli steril och att föra den vidare till andra. Därför är det viktigt att ta ett klamydiatest om man misstänker att man kan ha smittats.

Klamydia drabbar mellan 36-37 000 personer per år i Sverige. De flesta har smittas i Sverige efter att ha haft sex med någon av motsatt kön. Sjukdomen upptäcks enkelt med ett test och det är bra att testa sig för om man har sjukdomen för länge utan behandling så riskerar man att bli steril.

LÄS MER: "Fattar ingenting – hur har jag fått klamydia?"

Klamydia – symtom hos kvinnor och män

Kvinnor bör vara uppmärksamma på sveda när de kissar, flytningar som luktar illa och mellanblödningar.

Håll koll på det här:

Sveda när du kissar

Flytningar som luktar illa 

Smärta i nedre delen av magen

Mellanblödningar eller blödning vid samlag

 

Även män bör vara uppmärksamma när det kommer till sveda och flytningar från urinröret:

Sveda när du kissar 

Flytningar från urinröret

Värk och svullnad i pungen

LÄS MER: Viva vagina! 4 saker som din muff hatar

 Så smittar klamydia

Klamydia orsakas av en bakterie och sprids framför allt genom samlag, vaginalt eller analt. Klamydia är vanligast i slemhinnorna i slidan, livmodern, urinröret och ibland även i äggledarna, ändtarmen och bitestiklarna. Smittan kan också spridas till ögonen eller svalget.

En oupptäckt och obehandlad klamydiainfektion kan i värsta fall leda till sterilitet. Infektionen kan nämligen leda till inflammation i äggledarna, något som kan skada dem. Hos män kan obehandlad klamydia orsaka infektion i bitestikarna, men allvarliga följder av obehandlad klamydia är betydligt vanligare hos kvinnor.

Klamydiatest och behandling

Vänd dig till en vårdcentral, eller en hud- och könsmottagning. Där får du lämna ett urinprov, kvinnor brukar också få lämna ett prov från livmodertappen eller slidan, det tas med en bomullspinne.

I många landsting går det också att ställa diagnos med hjälp av test som du beställer via internet. Då får du hem ett diskret brev, följer instruktionerna och skickar tillbaka brevet som redan är förbetalt.

Klamydia behandlas med antibiotika. Man bör inte ha samlag förrän behandlingen är avslutad.

Använd kondom

Bästa skyddet för att undvika smitta är att använda kondom. För att minska risken för både komplikationer och för att sprida smittan vidare är det bra om man testar sig om man har haft oskyddat sex med en ny partner.

Det säkraste är att vända sig till en vårdcentral eller en hud- och könsmottagning. Du kan också beställa ett hemma-test från många landsting, men har du klamydia behöver du alltid uppsöka vården för att få behandling och för att göra en smittspårning. Klamydiatest via landsting är alltid gratis, du kan också köpa test på apotek.

En klamydiainfektion behandlas enkelt med antibiotika i tablettform. Behandlingen kostar inget.

Könssjukdomar ökar

De flesta som smittas av klamydia är mellan 20-29 år gamla. Men smittan ökar i åldersgruppen 40-49 år, på 15 år har antalet fall fördubblats. En anledning kan vara att man efter till exempel en skilsmässa ger sig ut i dejtingsvängen igen, men man kanske inte kan bli gravid längre och då känns kondom onödigt. Eller så tänker man att könssjukdomar bara drabbar ungdomar.

– Man kan vara ovan vid att använda kondom eftersom man levt länge i en fast relation. De som kommer hit kan känna sig generade för att de inte skyddat sig bättre och det är oftast i efterhand man kommer fram till att man borde ha varit lite mer rädd om sig, säger Susanne Rådahl, barnmorska och utbildningsledare på Sesam City, en mottagning i Stockholm där man kan testa sig för könssjukdomar och besvär relaterade till dessa.

LÄS MER: 3 typer av sex som alla par borde ägna sig åt

Smittskyddslagen

Klamydia är en sjukdom som finns med i smittskyddslagen. Det innebär att man gör en smittspårning, det vill säga den som är smittad får uppge vem man har haft sex med de senaste 6-12 månaderna. De kontaktas sedan av sjukvården, de får inte reda på vem som har uppgett dem.

 

Källor: folkhalsomyndigheten.se, 1177.se.