Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Inne på klubben. Martin och Amanda har masker på sig för att de vill vara anonyma. Här demonstrerar de gynstolen.
Inne på klubben. Martin och Amanda har masker på sig för att de vill vara anonyma. Här demonstrerar de gynstolen.
Inne på klubben. Martin och Amanda har masker på sig för att de vill vara anonyma. Här demonstrerar de gynstolen.
Inne på klubben. Martin och Amanda har masker på sig för att de vill vara anonyma. Här demonstrerar de gynstolen. Foto: Stefan Söderström

Det här är klubben där alla har sex med alla

Swingers är ett tabubelagt ämne som fortfarande sker i det dolda.

Hur går det egentligen till på dessa hemliga sexmöten med partnerbyten? Söndags reporter blev inbjuden till en swingersklubb, Par i hjärter, där vi träffar värdparet Martin och Amanda som tar oss med till en värld både med – och utan – gränser.

FAKTA

Vad är en swinger?

Swinging (engelska ordet swing betyder gunga) är en livsstil som innebär deltagande i sexuella aktiviteter där fler än en partner är inblandade. En deltagare i swinging kallas swinger. Termen partnerbyte används också, speciellt om deltagarna är etablerade par.

Andra sexuella läggningar än heterosexuella är vanliga och swinging ses av vissa som en möjlighet att leva ut bisexuella sidor.

KÄLLA: WIKIPEDIA

FAKTA

Här finns klubbarna:

Club Amante (parklubb/swingersklubb)

Mölndal, strax söder om Göteborg

amante.se

Paradise-swings klubb (medlemsklubb för par och singlar)

Eskilstuna

paradiseswings.se

Wandas (medlemsklubb för par, singlar och gay)

Göteborg

wandas.se

Club Adam & Eva (medlemsklubb för par och singlar)

Norrköping

clubadamoeva.se

Club Eden (par och singelklubb)

Örebro

club-eden.se

I en lokal i Solna ligger swingersklubben Par i  hjärter. Där träffar vi Amanda och hennes man Martin som är värdpar.  Förutom att ta hand om nya medlemmar jobbar de på klubben ett par helger  i månaden. Vi sitter och pratar på klubbens övervåning.

- Vi bjuder alltid våra gäster på tilltugg. Vi vill att gästerna ska  känna känslan av att de är på en intim hemmafest. Här uppe är det en  blandning av klubb och vardagsrum.

LÄS OCKSÅ: 6 saker du aldrig ska göra före sex

"Kläderna brukar ryka ganska snabbt"

När det ringer på dörren reser sig Amanda ur den  svarta skinnsoffan och rättar till det svarta blanka linne hon använder  som klänning. Barfota skuttar hon upp för att öppna och lavaljuset i  hennes plasthalsband växlar i färg.

- Eftersom jag är här så ofta har jag ganska mycket olika sexiga  kläder att ha på mig. Här på övervåningen får man gå klädd hur man vill.  Ofta kommer de kvinnliga gästerna i en liten klänning, sexiga  underkläder eller med handduk virade omkring sig. Män brukar sitta i  kalsonger men vi har också internationella gäster som är fullt påklädda  när de kommer. Men kläderna brukar ryka ganska snabbt eftersom de känner  sig utanför bland alla andra lättklädda, förklarar Martin.

LÄS OCKSÅ: 60 heta sextips

"Har varit väldigt obekväm att visa mig naken"

Han upplever sig ha blivit mer medveten om både sin egen och Amandas kropp sedan de började gå på Par i hjärter.

- För mig har det gjort Amanda sexigare i att hon har ett mycket  större självförtroende i att vara avklädd. Jag själv planerar att gå  till gymmet och träna bort några extrakilon jag har. Det är klart att  det är lite roligare att känna sig snygg när man går runt bara i  boxerkalsonger eller naken en hel kväll på klubben. Det är något vi  faktiskt har börjat tänka på mer på senare tid.

Amanda håller med om att även hon tänker mer på hur hon ser ut nu än tidigare.

- Jag skulle inte säga att jag har blivit mer fåfäng i den  bemärkelsen. Men visst har vi börjat tänka lite mer på att äta rätt och  hålla oss i form. Lite solarium och snygga underkläder gör att man ser  fräschare ut och känner sig lite sexigare. Från att ha varit väldigt  obekväm att visa mig naken eller i underkläder har jag inga som helst  problem med det i dag, både inför Martin och andra på klubben.

LÄS OCKSÅ: 9 skäl att skiljas - eller börja kämpa

Ingen vet att han är swinger

Till vardags är Martin butikschef på ett miljardföretag och ingen av hans vänner utanför swingervärlden vet om att han är aktiv swinger.

- Jag och Amanda umgås mycket med vänner vi har träffat här, men mina  andra vänner behöver inte veta. Precis som mina barn inte vet. Det här  är min egen grej.

Han upplever inte att han och Amanda har ändrat sig så mycket som personer sedan de blev swingers.

- Det har inte ändrat oss som personer i det vardagliga. Däremot har  vi fått väldigt många fler vänner tack vare vårt liv på Par i hjärter.  Det är många som vi umgås med även privat.

- Ja, och då har vi parmiddagar. Oftast så ser inte efterrätten ut  som på "vanliga" parmiddagar. Det brukar sluta med sex tillsammans.  Parmiddagar har fått en helt annan innebörd än tidigare, ler Amanda.

LÄS OCKSÅ: Så håller du passionen vid liv

Öppen med att hon är swinger

Hon är mer öppen med att hon swingar än Martin och  på jobbet, som butiksbiträde i en liten butik i Stockholms innerstad,  har hon berättat både för kolleger och för sin chef. Amanda har en nära  relation med sin 22-åriga dotter från en tidigare relation och de två  har pratat om mammas lite mer udda hobby. Amandas dotter har till och  med hjälpt till i baren på Par i hjärter.

- Men det var innan hon gick in i sin relation. Nu är hon inte här  och jag har sagt att om hon vill gå hit med sin kille så måste vi ha  tydliga regler. Hon får inte vara här på undervåningen samtidigt som jag  till exempel.

LÄS OCKSÅ: Orgasm - tio skäl för att unna dig den ofta

Kostar 1000 kronor per år att vara medlem i swingersklubb

Till Par i hjärter går man med sin partner. Alla par  får ta med sig en extra tjej om de vill, men inga extra killar. Det  kostar 1 000 kronor per år att vara medlem och 200 kronor per klubbesök.

- Vi är noga med att prata med våra medlemmar innan. Att ha sex med  andra än sin partner kan vara ett stort steg och när jag och Martin  började hade vi bara sex med varandra i två år innan vi hade sex med  andra. Ganska snart började vi hjälpa andra par i sin sexakt, med händer  och munnar, men det dröjde länge innan vi tog steget till fullbordat  samlag med andra. Vi hade varit ihop i tolv år när vi blev medlemmar.

LÄS OCKSÅ: 9 knep för att rädda ditt förhållande

Mellan 20 och 40 år

Enligt Amanda växer intresset för klubben varje år  och i dag har de runt 700 aktiva medlemspar. Antalet par per kväll kan  variera från cirka 5 till 45. Par i hjärter har öppet varje fredag och  lördag, samt två torsdagskvällar i månaden då det är temakväll. Ena  torsdagen är det klubb 20/40 och man måste vara mellan 20 och 40 år för  att få komma hit. Den andra torsdagen är det en klubb för par där  framför allt männen är bisexuellt nyfikna.

- Under våra vanliga parkvällar är det ofta vanligare att kvinnor  lever ut sin bisexualitet. Männen vågar inte riktigt och därför har vi  en kväll i månaden bara för dem. Det är en av våra medlemmar som har  initierat den här kvällen.

"Väldigt fin stämning och alla respekterar varandra"

Swingervärlden är inte så stor, det kan finnas risk för att man träffar på en granne eller kollega som också visar sig vara swinger.

- Men hittills har jag aldrig träffat på någon jag känner men inte visste var swinger, säger Martin.

Det första paret tar sina handdukar och försvinner ner i trappan till  undervåningen. Martin förklarar att alla får var sin handduk när de  kommer.

- Man kan ha den om sig eller torka upp efter sig när man har haft  sex. Är det många par en kväll är det viktigt att alla tar hänsyn och  håller ordning på sitt. Men respekten har vi aldrig några problem med  här på klubben. Tvärtom är det en väldigt fin stämning och alla  respekterar varandra.

Sexlivet har blivit bättre

För honom och Amanda är kommunikationen A och O. På  kvällarna när de kommer hem från klubben händer det inte sällan att de  slår upp ett glas vin och ventilerar.

- Vi pratar om allt och vi har sagt att om den ena av oss visar ens  den minsta lilla tveksamhet så slutar vi att gå här. Hittills har det  aldrig varit några problem. Det var så klart konstigt första gången jag  såg Amanda vara med någon annan, då stack det till i bröstet. Men sedan  vi började ha sex med andra par har vårt eget sexliv gått från bra till  att ha blivit bättre och vi har mycket mer sex än innan. Det är en enorm  skillnad på att ha sex med varandra och andra. När vi ligger med  varandra är det så mycket känslor. De stänger man på något konstigt sätt  av när man är med andra.

"Var väldigt svartsjuk"

Amanda tycker att hon och Martin har fått en ännu bättre relation sedan de blev swingers.

- Innan vi började gå på klubben så var jag väldigt svartsjuk. Vi  kunde knappt gå på stan utan att jag trodde att Martin spanade på andra  tjejer. Hur konstigt det än låter så är det inte alls så i dag. Vi är  väldigt trygga med varandra i dag. Inte med det sagt att vi inte blir  svartsjuka på varandra ibland. Det vore osunt annars. Men på en "normal"  nivå någon enstaka gång. Däremot tar vi aldrig någonsin varandra för  givna. Det är en stor skillnad.

Det var Martin som initierade första besöket på klubben.

- Han visade mig en gammal artikel i Dagens Nyheter och jag var  väldigt tveksam i början. Jag som var så svartsjuk. Men nyfikenheten var  större och jag är glad att jag följde med!

Inget problem att ha sex med andra

Att se Martin ha sex med någon annan är inga problem så länge omständigheterna är rätt.

- Jag skulle inte gilla att bara stå och titta men eftersom jag är  uppe i min egen sexakt blir vi jämlikar på något sätt. För ett litet tag  sedan hade vi sex med ett annat par och trots att jag hade en annan man  närmre än Martin så hörde jag bara honom och hans njutning i mina öron.  Det är svårt att förklara men jag stänger av och lägger fokus där jag  vill ha det.

HÄR FORTSÄTTER REPORTAGET OM SWINGERSKLUBBEN

 

FOTNOT: Martin och Amanda heter egentligen något  annat men vill vara anonyma på grund av risk för diskriminering, bland  annat på jobbet och i sitt övriga privatliv.