”Jag har faktiskt inga åldernojor. Varför ha ont i magen över att vara 54? Vad är alternativet? Vill man fortsätta leva ska man vara glad över att få fylla år.”
Anne Lundberg i ”Antikrundan”
1 AV 2
”Jag har faktiskt inga åldernojor. Varför ha ont i magen över att vara 54? Vad är alternativet? Vill man fortsätta leva ska man vara glad över att få fylla år.”
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
2 AV 2
Anne Lundberg i ”Antikrundan”
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

”Det är härligt att säga orden min man”

Anne Lundberg stortrivs med livet som gift.

Paret pendlar mellan huset på skånska landsbygden och en övernattningslägenhet i Stockholm.

Trots att programledaren flyger och flänger i jobbet har hon hittills klarat sig undan corona. Nu är hon tillbaka med de efterlängtade programmen ”Antikrundan”, ”Antikmagasinet” och ”Husdrömmar”.

Åsa Görnerup

Anne Lundbergs bästa…

…söndag:

– Jag är en hemmaräv, som tycker om att tända brasan på morgonen och äta en lång frukost. Sedan ger jag mig ut på en lång vandring med vänner. 

Var och en tar med sig egen matsäck, som vi äter på halva vägen. Ibland tar vi bussen till Kåseberga, går upp till Ale stenar och vandrar tillbaka till Ystad längs stranden. Andra gånger går vi till Dag Hammarskjölds hus Backåkra, genom Sandhammarens naturreservat och Stenshuvud. Skåne är fullt av vandringsleder med strand, skog och öppna landskap. Hemma lagar jag en härlig söndagsmiddag. Har jag tur är barnen hemma. De unga i familjen äter inte kött, så det blir ofta vegetariska rätter. Jag äter kött, men gör kanske fisk till mig och min man Stefan. Efteråt blir det film eller tv-serier. På sistone har jag tittat på SVT:s ”Jakten på en mördare”, ”Partisan” på Viaplay och ”Kärlek och anarki” på Netflix. Är det inte bra slutar jag titta. Samma sak med böcker. Tidigare läste jag ut dem, men i dag har jag blivit otålig som konsument.

LÄS OCKSÅ: Sarah Dawn Finer om livet som mamma

…coronatiden:

– Jag bor på landet utanför Ystad och håller mig undan tillställningar, men flyger och far i jobbet. Jag har hållit mig frisk och ingen i min familj har haft några symtom.

– Min 81-åriga mamma, som bor i Ystad, är jätterädd att få covid-19. När jag handlade i våras satte jag en kasse utanför hennes dörr, backade och så pratade vi i 20 minuter. I somras träffades vi och fikade och åt lunch på hennes uteplats och i vår trädgård.

– När andra vågen kom blev hon rädd igen. När ena sonen fyllde år i november bestämde hon sig i sista sekund för att inte komma. Barnen är inte lika försiktiga. Om mamma kommer hit träffar hon inte bara Jack, 24, och Oscar, 22, utan alla som de träffat de senaste dagarna.

Anne Lundberg

Ålder: 54.

Gör: Journalist och programledare.

Bor: I renoverad skola utanför Skivarp, nära

havet i södra Skåne.

Familj: Maken Stefan, 57. Sönerna Oscar, 22, och Jack, 24. Katten Smilla.

Aktuell: ”Antikrundan” som hade premiär den 14 januari i SVT1 kl 20. (8 avsnitt). ”Antikmagasinet” har säsongpremiär samma dag i Kunskapskanalen kl 21. (12 avsnitt). Ny säsong av ”Husdrömmar” börjar sändas i SVT den 1 februari kl 20.

…”Antikrundan” och ”Antikmagasinet”:

– På SVT ska folk som kan jobba hemma, men jag är nästan alltid i produktion. När vi spelade in ”Antikmagasinet” satt jag med två nya gäster i studion varje program. För att inte riskera att smitta någon har jag sammanlagt gjort tre coronatest och ett antikroppstest, men klarat mig hittills.

– Ambitionen var att plocka upp dagens grej i ”Antikrundan” och gå på djupet med den i ”Antikmagasinet”. Men då vi inte kunde åka ut på någon ny runda kunde vi inte koppla ihop programmen.

– I stället åker vi ut till folk som kommit till ”Antikrundan” tidigare. Har de kvar grejen? Hur står sig värderingen? Vi letar upp de knäppaste föremålen och familjehemligheterna. De här programmen blir jättebra när Knut Knutson går i gång på någons tekopp, som en gång var en gåva från ryska tsaren.

– ”Antikmagasinet” ser ut ungefär som det brukar. Ett ämne är erotisk konst, ett annat 70-talsmöbler.

LÄS OCKSÅ: ”Känns som att mamma är i rummet bredvid”

…antikvitet:

– Svårt att säga. Jag gillar konst väldigt mycket och har både graffiti och Ulf Lundell. Min exman var konstnär och jag har mycket av hans konst också. På en vägg har jag bara svartvit fotokonst, på en annan oljemålningar.

– Jag blandar det jag ärvt av mormor och farmor med Ikea, sådant jag fyndat själv på auktion och lite dyr design. Allt är köpt med hjärtat. Några favoriter har jag fått betala mer för, som mina vita Myran-stolar av Arne Jacobsen. De står runt köksbordet, ett avskavt ekbord i engelskt rött i Tricia Guild-stil.

…egna husdrömmar:

– Tack vare Stefan har jag nu en bostadsrätt vid Mariatorget i Stock- holm, en liten övernattningslägenhet. Dessutom har jag mitt gamla stora hus i Skåne. Vi åker däremellan och bor oftast i samma bostad. Jag jobbar mycket i Stockholm, men när vi jobbar hemma kan vi lika gärna sitta i huset.

– Eftersom jag bor på landet har jag aldrig haft något sommarhus. Jag har haft drömmen om ett hus i Italien eller Provence. Nu tänker jag att jag infriar den drömmen när jag blir lite äldre och inte jobbar lika mycket. Hus ska bebos. Vi kanske inte kommer resa till andra länder i samma utsträckning framöver?

LÄS OCKSÅ: Stenmarck: ”Skulle vilja vara en bad guy”

…ålder:

– Den är 54. Det är så gammal jag är. Jag har faktiskt inga åldersnojor. Varför ha ont i magen över att vara 54? Vad är alternativet? Vill man fortsätta leva ska man vara glad över att få fylla år.

https://www.instagram.com/p/BzDDGbvi-zl/

…självinsikt:

– Jag säger som Björn Natthiko Lindeblad: ”Jag kan ha fel”. Man blir ödmjukare med åren. Det är lätt att ha starka åsikter, men ju äldre man blir, desto mindre svartvit blir världen. Jag gillar att folk har olika åsikter, men tycker man ska akta sig för att tro att man sitter på sanningen.

…tro:

– Jag är som de flesta: döpt och konfirmerad. Mina barn är inte döpta och jag gifte mig inte kyrkligt, utan borgerligt. Jag är med i Svenska kyrkan, men jag har ingen aktiv tro. Kyrkobyggnaderna får inte förfalla. Men jag skulle inte kalla mig ateist. Jag är mittemellan lagom-mjölk.

…glädjerus:

– Jag är en glad person och har glädjerus varje dag. Det kan vara att solen spricker upp i ett grått mörker, en bra låt på radion eller att garva åt något roligt Youtube-klipp som barnen visar. Det underlättar att ha distans. Jag tycker man kan skratta åt både det som är roligt och åt elände, så man inte blir helt knäckt och deprimerad.

…kärlekslivet:

– Det är fantastiskt härligt. Egentligen är det inte så stor skillnad på att vara gift. Men det är ganska härligt att kunna säga orden ”min man”. I alla år har jag fått säga ”min pojkvän”. Vad ska jag kalla dem? Kan man kallas pojkvän och vara 55? Vårt bröllop 2019 var en kärleksmanifestation. Det är fint. Jag är glad och tacksam. Jag och Stefan har väldigt roligt tillsammans och gillar att vandra, springa och resa ihop. Att tycka om att göra samma saker tror jag är bra i en relation. Vi har samma inställning. Sedan gör vi också saker på var sitt håll. Bägge är väldigt sociala.

https://www.instagram.com/p/CERxVQPpSbE/

…mammalivet:

– En son har flyttat, en bor hemma men lever sitt eget liv ändå. Det spelar ingen roll hur gamla de blir, man är alltid mamma. Att ha en vuxenrelation med dem är jätteroligt. Alla åldrar har sin tjusning, men nu har jag ett annat utbyte. Att äta mat från växtriket, klimatmedvetenhet och följa med i ny musik kommer från mina barn. Jag inspireras av dem. Det är härligt att umgås över generationsgränser. Barnen har mycket att lära mig och jag fortsätter att lära dem. Min mamma lär mig också mycket, medan mina söner är hennes tekniksupport med paddor och telefoner.

…kattlivet:

– Jag bor ju på landet och har en väldigt fin ragdoll, Smilla. Hon har kattlucka och kommer och går precis som hon vill. Här finns mycket råttor och möss att ta. Smilla är hundlik i sitt beteende, hälsar mig välkommen när jag öppnar dörren och sitter gärna på tangentbordet. Mellan oss finns en ömsesidig kärlek.

– Jag älskar djur och bestämde mig för att bli veterinär när jag såg ”I vår herres hage”. Framför mig såg jag hur jag skulle hjälpa hundar, katter och kaniner. När jag fick prya hos distriktsveterinären på högstadiet var det mycket juverinflammationer hos kossor och svinbesättningar med influensor. Väldigt lite gulla med katter, hundar och kaniner. Ha djur privat var roligare än på jobbet. Nu är tv-serien tillbaka och jag slukar varenda avsnitt. När jag ser de gröna fälten, stengärdsgårdarna och tweedkostymerna känner jag återigen att det ser så härligt ut!

…nyårslöfte:

– Jag brukar inte ha nysårslöften. Det är bättre göra mer eller mindre, tycker jag. Det här året vill jag sjunga och dansa mer. Det kan vara i köket och behöver inte vara i en organiserad form. Jag vill också lära mig språk online på Duolingo. Några italienska ord om vi köper hus i landet.

Ur arkivet: Anne Lundberg i ”Antikrundan”