Enligt studien har vi flest vänner när vi är unga.
Enligt studien har vi flest vänner när vi är unga. Foto: iStock

Det är åldern då du börjar förlora vänner

Nu har forskare kommit fram till vid vilken ålder vi börjar förlora vänner.

Enligt studien stiftar vi kontinuerligt nya bekantskaper tills vi är 25 år gamla – sedan går det utför.

Enligt de fem forskarna, som kommer från det finska universitetet Aalto University of Science och brittiska Oxford, får vi fler och fler vänner fram tills 25 års ålder. Sedan minskar antalet under resten av våra liv.

Skillnad mellan män och kvinnor

På grund av den snabba digitala utvecklingen och möjligheten att stifta bekantskaper på sociala medier kan det vara svårt att definiera vad som egentligen kan räknas som en vän. För sin studie valde forskarna att dra gränsen vid de personer vi kontaktar via telefon. Metoden kan verka lite gammalmodig, men enligt upphovsmakarna stämmer resultaten väl överens med tidigare forskning gällande hur många vänner vi träffar ansikte mot ansikte.

Utöver att vi tappar vänner med åldern visar studien också att det finns skillnader mellan män och kvinnor. Vid 25 års ålder kontaktar den genomsnittlige mannen 19 vänner per månad, medan motsvarande siffra för kvinnor är 17,5. Vid 39 års ålder är förhållandet det omvända – då ringer män tolv vänner och kvinnor 15.

 

LÄS OCKSÅ: 6 sorters vänner som alla har i sin närhet

 

Minskar fram till 80 års ålder

Sedan fortsätter vårt antal vänner att minska tills vi är cirka 80 år gamla, då män och kvinnor i genomsnitt har åtta respektive sex vänner. Anledningen till att människor då slutar att tappa vänner är enligt forskarna att vi i stor utsträckning håller kontakten med vuxna barn och barnbarn tills vi dör.

I sin rapport förklarar forskarna att vi har fler kompisar i vår ungdom för att vi testar oss fram och träffar fler innan vi till slut hittar ett mindre antal personer som vi kommer desto närmre.

 

LÄS OCKSÅ: 5 relationer du ska se upp för

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande