Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX & RELATIONER

Publicerad 8 jan 2018 16:24

Därför ljuger män och kvinnor om olika saker i ett förhållande

Enligt en ny studie så ljuger män och kvinnor av olika anledningar.

Enligt en ny studie så ljuger män och kvinnor av olika anledningar.

Foto: Fotolia

Vem i vår närhet ljuger vi oftast för, och varför? 

En ny studie visar att det är skillnad varför kvinnor och män ljuger. 

1 000 amerikaner har deltagit i en studie gjord av GetSafe, där de frågats ut om hur ofta, när och varför de ljuger. Det skriver Veckorevyn. Personerna i studien fick även svara på frågan om vilka hemligheter de var bäst på att hålla och vilka de skulle avslöja. 

3 av 4 i studien anser att det är helt okej att ljuga i vissa situationer, en så kallad vit lögn, för att inte såra någon annan. 

LÄS OCKSÅ: Så kan du avslöja om någon ljuger för dig   

Kvinnor ljuger ofta för att skydda andra 

Studien visade också att det är skillnad på varför kvinnor och män ljuger. Enligt studien så ljuger män oftare än kvinnor, och männen ljuger också oftast för att lögnen i så fall blir till deras fördel. Kvinnorna däremot ljuger oftare för att skydda andra.

Vilka är det då vi ljuger för? Nästan häften av alla män och mer än 2 av 5 kvinnor ljuger eller har hemligheter för sin partner. 

När det gäller hemligheter så är det fler män än kvinnor som inte berättar om man fått en depression eller äter medicin för någon psykisk sjukdom. Om en vän berättar att hon genomgått en abort, så är det mer troligt att kvinnan håller den hemligheten jämfört med männen. 

Om du har druckit alkohol när du var under 18 år är ingen hemlighet värd att bevara, enligt studien. 

LÄS OCKSÅ: Därför ljuger du – och alla du känner 

Lögn är nödvändigt i vissa situationer 

I en tidigare artikel på Hälsoliv menar journalisten Per Grankvist att lögnen fungerar som ett socialt smörjmedel och att den är nödvändig i vissa situationer för att skydda oss själva och försvara andra.

Misstänker du att någon ljuger för dig? Testa att ställa en oväntad fråga till personen du tror ljuger och leta efter korta känslouttryck. Läs mer om hur du kan avslöja om någon ljuger för dig här.