Säker. De som fyllt fyrtio går ofta omkring med uppfattningen att köns-
sjukdomar främst angår tonåringar. Men köns-sjukdomar gör inte någon skillnad på ålder.
Säker. De som fyllt fyrtio går ofta omkring med uppfattningen att köns- sjukdomar främst angår tonåringar. Men köns-sjukdomar gör inte någon skillnad på ålder. Foto: Thinkstock

Därför lever nyskilda farligt i dejtingyran

Allt fler medelålders bejakar sin sexualitet och ger sig hän i erotiken på nytt. Att det fria sexlivet skulle kunna ha några baksidor tänker man sällan på. Men sexuellt överförbara sjukdomar kryper allt högre upp i åldrarna.

I en scen i Colin Nutleys romantiska filmkomedi "Heartbreak Hotel" står Helena Bergströms och Maria Lundqvists­ fyrtioåriga rollfigurer stupfulla vid en bardisk­ och diskuterar sex. Det visar sig att Gudrun, som spelas av Lundqvist, har köpt inte bara ett utan två paket kondomer. Dessa ska "strösslas" runt, skrattar de två singelbrudarna glatt. Att sedan inte någon av dem får ligga är en annan historia.

 

LÄS OCKSÅ: Orgasm - 10 skäl för att unna dig den ofta

 

I verkligheten är det precis tvärtom. Många medel­ålders singlar ligger mycket och gärna och är den nya stora riskgruppen för könssjukdomar. Småbarnsåren är förbi, man skiljer sig efter långa äktenskap, och kanske tråkiga sexliv, och börjar nätdejta, pilska som kalvar på grönbete och sugna på att leva ut sånt man kanske tryckt undan.

Men många gör det helt utan att använda kondomerna man införskaffat,­ om man nu alls gjort det. Risken för graviditet är minimal och samtidigt är man usel på att skydda sig med kondom eftersom­ man inte behövt preventivmedel­ i sitt långa äktenskap. Kunskaperna om säkert sex är som bortblåsta.­ ­­

 

LÄS OCKSÅ: 7 sexsnack du och din partner måste ha

 

De som fyllt fyrtio går ofta omkring med uppfattningen att könssjukdomar främst angår tonåringar. Dessutom finns en seglivad­ myt om att äldre kvinnors slemhinnor inte är lika mottagliga för baciller­ och virus. Och kanske är man inte så rädd för klamydia,­ som kan leda till sterilitet, för fler barn ska man ändå inte ha. Att man själv kan smitta andra är det inte många som tänker på.

Men könssjukdomar gör inte någon skillnad på ålder, enligt en amerikansk undersökning är förekomsten av könssjukdomar på vårdhem (bland 70- och 80-åringar) lika stor som bland tonåringar.

 

Det är så klart fritt fram för mogen ungdom att experimentera sexuellt, det kanske till och med är vildare än för de yngre, då intresset för swingersklubbar och sexfester ökar. Allt sammantaget bidrar till att det nya medel­åderssexet är allt annat än säkert.

Bilden bekräftas till viss del av Susanne Rådahl, barnmorska och utbildningsledare på Sesam City, en mottagning i Stockholm där man kan testa sig för könssjukdomar och besvär relaterade till dessa.

- Hit kommer människor från tjugo- ända fram till åttioårsåldern. Åttioårsåldern är inte den vanligaste kategorin, men den förekommer,­ berättar hon.

Sexualiteten förblir närvarande trots att vi blir äldre. Vi har höga skilsmässotal, börjar dejta, går ut på krogen och lever singelliv långt efter att vi fyllt 40, 50, 60... Att just medelålders är sämre på att använda kondom är en tydlig riskfaktor.

- Man kan vara ovan vid att använda kondom eftersom man levt länge i en fast relation. De som kommer hit kan känna sig generade för att de inte skyddat sig bättre och det är oftast i efterhand man kommer fram till att man borde ha varit lite mer rädd om sig. Sen är det så att alkohol påverkar mycket, att man tänker efter efteråt i stället för före.

 

Nätdejtingen har gjort det mycket lättare att träffas och det finns ett större utbud av partner. De förändrade attityderna runt sex kan också bidra till riskbeteenden.

- Känner man att man har för lite kunskap så ska man läsa på och tänka efter hur man ska skydda sig, hur man ska ha säkrare sex - man får gärna komma hit till oss inom vården och prata om hur man har säkrare sex för att minska risken att smittas av könssjukdomar, säger Susanne Rådahl, barnmorska.

Susanne Rådahl bekräftar att det finns många myter om könssjukdomar och att dessa ingår i ett slags förnekelse kring problematiken.

- Till exempel har jag hört från en person att en sjuksköterska är säker att ha sex med för hon kan ju inte vara smittad. Men finns det en könssjukdom med i bilden så kan alla bli smittade, gammal som ung, kvinna som man. Och har man redan en könssjukdom så är risken större att man blir smittad av ännu en, eftersom immunförsvaret är nedsatt.

 

 

Claes, 52: "Jag fick gonorré utomlands"

"Det är verkligen ingenting jag är stolt över och kanske var jag dumdristig som tänkte att det inte kan hända mig. Jag uppvaktade en vacker kvinna när jag var på semester i Thailand och vi gick sedan hem till mitt hotellrum och hade sex hela natten. Jag frågade henne om preventiv­medel­­­­­­ men hon skrattade bara bort­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ det och sedan sågs vi inte mer.

 

Jag reste hem till Sverige men fick rätt snart problem med att kissa, det sved och brände som eld. Dessutom fick jag en otäck flytning från penisen, jag vill knappt prata om det ens, jag kände mig pestsmittad.

På hudmottagningen konstaterades det att jag blivit smittad av gonorré och jag fick äta antibiotika. Läkaren berättade att den gonorrén man kan bli smittad av i Asien kan vara resistent­­­­­­ mot antibiotika vilket givetvis kändes ytterligare besvärligt, men som tur var verkade jag ha blivit smittad av en snällare sort. Jag blev frisk och gjorde ett test igen för att se att infektionen var borta ur kroppen. Naturligtvis har jag dragit lärdom av detta och skulle inte ha oskyddat sex igen, framför allt inte i utlandet."

 

 

 

Liselotte, 50: "Jag satt i ett väntrum fullt av tonåringar och skämdes"

"Att jag skulle drabbas av en könssjukdom eller att mitt sexuella beteende på något sätt kunde vara riskfyllt hade jag inte en tanke på, trots att jag förmanat min 23-åriga dotter om att alltid skydda sig med kondom när hon träffade killar, från det att hon var tonåring. Det är sånt en morsa ska göra! Att jag själv plötsligt skulle uppvisa ett riskbeteende ingick liksom inte i min världsbild, jag gissar att det är en slags förnekelse och att vi fortfarande bär en bild av oss själva där man i högre ålder på något sätt inte anses som en utsvävande sexuell varelse.

 

Jag hade levt i ett långt äktenskap och vi skilde oss efter nästan 30 år, under dessa år hade min man varit otrogen vid något tillfälle och jag drabbades då av obalans i slidan, men det var ingen sexuellt överförbar sjukdom. På den tiden gick jag till gynekologen och fick behandling och det redde ut sig. Maken och jag hittade också tillbaka till varandra.

Men sedan växte vi ifrån varandra­ och sexuellt tappade­ vi gnistan. Jag blev singel och plötsligt stod jag där, 49 år och nyskild, och med väninnor i liknande situation.­ Sitta hemma i soffan var urtrist så vi började gå ut på krogen och det var en kick för självförtroendet, jag hade känt mig osedd men plötsligt stod där en massa beundrare. Dessutom började­ jag nätdejta, det var väldigt roligt när det plingade till i telefonen och jag blev uppvaktad­ av yngre män. Att skydda mig med kondom hade jag inte en tanke på. Jag var inte rädd för att bli gravid och könssjukdomar tänkte jag inte på. Ansvarslöst, absolut! Vaknade­ upp en dag och kände att något inte stod rätt till i underlivet, jag fick klåda och kände mig svullen och flytningen luktade illa. Du får gå och testa dig, sa en av mina singelkompisar. Jag kände mig helt handfallen.

 

Det blev en mottagning för sexuellt överförbara sjukdomar och där satt jag i väntrummet tillsammans med en massa tonåringar och skämdes.­ Till slut blev det min tur. Det visade sig att jag både hade klamydia och trichomonas och jag fick även träffa en kurator och fick redovisa vilka jag haft oskyddat sex med det senaste halvåret. Det var ju inte bara en och jag satt där och mådde dåligt när jag tvingades räkna efter. Lyckligtvis sa kuratorn att jag inte var den enda i högre ålder som haft oskyddat sex och så frågade hon mig hur jag tänkt skydda mig framöver.

 

Numera är kondom en självklarhet och jag går även och testar mig var sjätte vecka, för man kan bli smittad av en sexuellt överförbar sjukdom även när man har sex med kondom på. Jag har läst på om säkrare sex och låter förnuftet styra. Myten om att äldre kvinnors slemhinnor inte är lika mottagliga som yngres för könssjukdomar är seglivad och jag hör kvinnor då och då upprepa den, men i dag vet jag att det knappast stämmer."

Visste du att...

...i Stockholm är det främst bland 40-åringarna de nyupptäckta fallen av hiv finns. Och över hälften av 50-åringarna är bärare av herpes.

Aktuellt just nu