Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX & RELATIONER

Publicerad 16 apr 2019 19:00

Därför känns det så jobbigt att bli avvisad av en dejt

När man blir dumpad är det lätt att man tolkar det som bevis för att man är värdelös och inte värd att älska.

När man blir dumpad är det lätt att man tolkar det som bevis för att man är värdelös och inte värd att älska.

Foto: Shutterstock

Ghostad eller rätt och slätt dumpad av dejten?

I jakten på kärlek är avvisning något som de flesta råkar ut för.

Men hur kommer det sig att det gör så ont att bli ratad?

Happn, Tinder och Match.com är exempel på den uppsjö av tjänster som förändrat jakten på kärleken för många svenskar. I stället för att stå och tindra med ögonen mot någon på krogen eller bli hoptussad med bästa kompisens sambos barndomspolare på en middag kan man swajpa, superlajka och matchas med ett stort utbud potentiella dejter.

Men samtidigt som dejtandet kan öka chansen att träffa någon, utsätter man sig också för risken att bli ratad.

Det där sistnämnda kan vara så plågsamt att bara tanken på att dejta skrämmer många. Även om det är en första dejt och även om man inte känner hur det slår gnistor, kan en avvisning sätta sig som taggtråd runt hjärtat. 

Vad beror det på? För många handlar det om att man läser in att man inte duger. Det är tankar och tolkningar som inte är så lätta att rå på, men det går. Här är några saker att tänka på när du blir avvisad.

LÄS OCKSÅ: Är din dejt intresserad? Henrik Fexeus om tecknen som avslöjar

1. Det är evolutionärt

Det kanske känns lite fånigt att bli stött för att en person man druckit kaffe med i två timmar inte ”kände att det klickade”, men ur ett evolutionärt perspektiv är det helt normalt.

Psykologen Joshua Klapow säger så här till Elite Daily:

– Vi är sociala varelser och acceptans spelar roll för vår överlevnad. Om individer eller vår grupp avvisar oss är vi inte lika säkra, lika skyddade mot fara. 

Om våra föräldrar, familj eller nära vänner avvisar oss sätter det här djupa emotionella spår i oss, och känslorna av att bli bortvald kan blossa upp om liknande situationer utspelar sig senare i livet.

– När vi bli avvisade av någon vi dejtar är det den situationen vi tänker på, men våra känslor är ofta en mix av sådant vi varit med om tidigare i livet, säger Klapow.

LÄS MER: Forskarna om det värsta sättet att bli dumpad på

2. Det handlar inte om dig

När man blir dumpad är det lätt att man tolkar det som bevis för att man är värdelös och inte värd att älska. Den där rösten som säger att du inte duger är svår att tysta, men det den säger är inte sant. 

Om du tänker på det har du säkert själv avvisat någon utan att för den delen anse att personen är något slags bottenskrap i ett smutsigt akvarium. Att man inte vill fortsätta att dejta någon har många gånger väldigt lite att göra med den man dumpar.

Du är värdefull och värd att älskas som du är.

3. Vad lärde du dig av situationen?

Du är fortfarande värdefull och förtjänar kärlek, men om du vågar och är i stånd till att göra det är det här ett perfekt tillfälle att zooma ut och fråga dig själv om det finns något du kan ta med dig från det som hänt.

Fastna inte i negativa tankespiraler om vad du gjorde eller inte gjorde, men fråga dig också varför du reagerar som du gör på att du blivit avvisad.

Foto: Shutterstock

Var det inte rätt tillfälle att inleda något? Handlade det här om att den andra personen gick igenom något jobbigt som inte hade med dig att göra? Har ni samma bild av vad som hände mellan er? Var du intresserad av personen eller handlade det om att du inte tror att du kan få bättre?

Fastna inte i negativa tankespiraler om vad du gjorde eller inte gjorde, men fråga dig också varför du reagerar som du gör på att du blivit avvisad. Är din reaktion oproportionerlig? Vad kan det bero på? 

Kanske kommer du fram till något som kan hjälpa dig i framtiden.

4. Unna dig att älta – litegrann

Att fastna i en ond cirkel av ältande är så klart inte bra, men det finns fördelar med att reflektera över situationen med vänner. En studie från 2015 visade att personer som fick fundera och prata mycket om sina uppbrott återhämtade sig snabbare än de som inte gjorde det.

Det kan ge mycket att prata igenom situationen med vänner eller en psykolog men att skriva av sig i en dagbok är också ett bra alternativ.

LÄS OCKSÅ: Det vetenskapliga sättet att komma över ett ex

5. Se det som en slags KBT

Det är inte en rolig känsla att få ett nej efter att ha uppbådat mod nog för att bjuda ut någon på en dejt och visst, det kan kännas lockande att lägga sig under täcket och långsamt självdö efter att personen man börjat gilla sagt att hen inte vill ses mer. Men då är det viktigt att komma ihåg att det finns fördelar med att bli nekad. 

Om du kan acceptera att en avvisning inte är samma sak som att du inte duger och fortsätter att ”utsätta” dig för situationer där du riskerar att bli avvisad kan det nämligen hjälpa dig att bygga upp din självkänsla. 

LÄS MER: 7 vanligaste felen du gör när du dejtar

Du kommer med tiden märka att det inte är så läskigt att bli avvisad. Det kommer fortfarande att kännas jobbigt när någon inte vill fortsätta att ses, men du kommer inte att trilla ner i kaninhålet av självhat. Du kommer också inse att varje möte inte leder till att du blir avvisad.