Har du svårt att hänge dig när du har sex?
1 av 2: Har du svårt att hänge dig när du har sex? Foto: Shutterstock
Det skapar i sin tur en sorts barriär mellan dig och din partner.
2 av 2: Det skapar i sin tur en sorts barriär mellan dig och din partner. Foto: Shutterstock

Därför ”fastnar” du i ditt eget huvud när du har sex

Sex är tänkt att vara härligt, men ibland kan det vara svårt att hänge sig fullt ut. 

Tankarna är någon annanstans – vilket kan vara en intimitetsdödare av rang.

Här listar psykologen sex vanliga orsaker.

Intimitet är en viktig del i en relation. Ett sexliv på halvfart kan därför bli förödande. En möjlig förklaring till besvären är att du är distraherad och har svårt att fokusera på här och nu.

Det skapar i sin tur en sorts barriär mellan dig och din partner.

Här förklarar psykoterapeuten Jenn Mann varför det händer och hur du kommer runt problemet.

LÄS OCKSÅ: 9 typer av ångestsyndrom och hur du lindrar

1. Du har svårt att ställa om

Livet är på många sätt ett skådespel där vi spelar olika roller beroende på situation. Det är exempelvis vanligt att bete sig annorlunda på jobbet, med dina barn och med din partner. För vissa kan det vara svårt att skifta mellan dessa olika roller.

Enligt Mann kan det krävas både tid och uppmuntran för att nå rätt sinnesstämning. Tänd några ljus, ta ett hett bad eller gör något annat som bidrar till att du slappnar av och känner dig mer sensuell.

2. Du är för distraherad

Hjärnan är otroligt lättdistraherad. Ena stunden funderar du på vad du måste skriva upp på inköpslistan för att i nästa oroa dig över den där stora deadlinen på jobbet.

Det är med andra ord inte särskilt konstigt om du har svårt att hänge dig om tankar som ”ska vi äta köttfärssås eller köttbullar till middag i morgon?” snurrar i huvudet.

Ett första steg kan vara att skriva ner allt du tänker på just nu, för att nollställa hjärnan.

– Än viktigare är att försöka utveckla ”mentala muskler” som kan blockera påträngande tankar och rensa skallen, säger Mann till sajten Insider och tipsar om meditation som ett bra hjälpmedel.

LÄS OCKSÅ: 6 vanliga skäl till att sexlivet kraschar i relationer

3. Du har olösta relationsproblem

Alla bär på någon form av emotionellt bagage, vare sig det handlar om den nuvarande relationen eller ett tidigare förhållande. Och det förflutna har en förmåga klamra sig fast och smyga in i nutid.

Om du tänker på ert senaste bråk samtidigt som ni har sex kommer du sannolikt inte vara närvarande. Om du har svårt att hantera problemet på egen hand kan några sessioner parterapi vara till stor hjälp.

4. Varit med om ett trauma

Sexuella trauman river upp djupa sår. Om du genomlidit någon form av övergrepp är risken stor att du bär med dig detta in i sovrummet.

Enligt Mann krävs det i många fall terapi för att bearbeta det som hänt.

LÄS OCKSÅ: Sandra fick PTSD: ”Vården trodde att jag var utbränd”

5. Du vågar inte framföra dina preferenser

Är din partner en tankeläsare? Om nej finns en stor risk att hen inte känner till dina preferenser. Och om du är för blyg för att berätta vad du verkligen gillar så kommer du aldrig känna dig tillfredsställd.

– Om du lägger massa tid på att försöka sätta ord på din önskan eller oroar dig för att kräva för mycket eller skada din älskares ego så kommer du inte kunna hänge dig fullt ut, säger Mann.

Kommunikation är oerhört viktigt så att båda parter känner sig nöjda.

6. Prestationsångest

Är du orolig för att din partner inte har det bra eller att du ska komma för snabbt? Självkritik, ångest och oro är en ökänd lustdödare och vi blir extra sårbara när vi är spritt språngande nakna inför någon annan.

Manns råd är att våga kommunicera dina tankar och känslor. En sexterapeut kan också hjälpa dig att bena ut var din osäkerhet kommer ifrån och hur du ska hantera den.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + produkter från The Body Shop Olive. Köp nu!