Sexhuvudvärk är oftast ofarligt, men det kan vara bra att kontakta en läkare om smärtan är ovanligt intensiv.
Fenomenet verkar oftare drabba män.
1 AV 3
Huvudvärk som inte går över, långvarig hosta eller extrem trötthet är alla symtom att hålla koll på.
2 AV 3
Sexhuvudvärk är oftast ofarligt, men det kan vara bra att kontakta en läkare om smärtan är ovanligt intensiv.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Fenomenet verkar oftare drabba män.
Foto: Shutterstock

Därför får du huvudvärk efter sex

Plötslig huvudvärk efter att ha rumlat runt i sänghalmen?

Börjar det dunka eller stråla i skallen efter orgasm?

Fenomenet kallas sexhuvudvärk och verkar drabba män oftare än kvinnor. 

Har du någon gång upplevt att du får huvudvärk under eller efter sex? Lugn, du behöver inte oroa dig, sexhuvudvärk är oftast inte farligt. 

Ibland är sex fysiskt ansträngande, så huvudvärken som du känner kan helt enkelt vara ansträngningshuvudvärk, likt den man kan få vid träning, menar RFSU. Men trots det verkar det som att man inte riktigt vet vad som orsakar sexhuvudvärk, och den kan drabbar olika personer på olika sätt. 

LÄS OCKSÅ: Så mycket sex har vi - ålder för ålder 

Olika typer av sexhuvudvärk

Enligt Dr Margaret Redelman, en sexolog som har skrivit i the British Journal of Medical Practitioners om ämnet, finns det olika typer av sexhuvudvärk eller HSA (headaches associated with sexual activity) som det också kallas. 

Typ 1 där smärtan har en tryckliknande smärta och som gradvis ökar med den sexuella spänningen. Typ 2 där huvudvärken är mer explosiv och uppstår precis innan orgasm. Men det finns också de personer som upplever huvudvärken olika beroende på vilken ställningar man har under sexakten. 

HSA är inte vanligt, menar Dr Margaret Redelman, men påpekar också att det är allmänt känt att detta är ett problem som många inte pratar med sin läkare om – efter som det kan vara lite pinsamt ämne, så det kan finnas ett mörkertal.  

LÄS OCKSÅ: 7 saker som aldrig är okej i en relation

Drabbar män oftare än kvinnor

Varför vissa personer drabbas av sexhuvudvärk är som sagt inte helt känt, dock verkar det vara mer vanlig hos män än hos kvinnor och drabbar oftast personer i tidiga 20-årsåldern och de som är runt 40 år. 

– Det sägs att det är större chans att drabbas av sexhuvudvärk om man är trött, stressad eller om man har sex flera gånger snabbt efter varandra, säger Dr Clare Morrison, som är allmänläkare och online doktor på MedExpress, enligt Huffington Post 

Man har också ökad risk att få huvudvärk om man har högt blodtryck, skriver RFSU. När man är upphetsad eller anstränger sig vid sex höjs blodtrycket och kan då ge värk.

LÄS OCKSÅ: 13 tecken på att din partner inte är rätt för dig

Sök hjälp vid ovanlig och intensiv smärta

För att bota huvudvärken kan man vila och ta en vanlig värktablett. Men om huvudvärken kommer ofta kan det vara bra att kolla om huvudvärken hänger ihop med något annat, så som spända muskler i nacke och axlar. 

Och om man får en intensiv smärta som man inte känner igen, och som inte går över så bör man söka läkarhjälp. Trots att det är ovanligt så kan det vara tecken på något allvarligt. 

– Även om sexhuvudvärk normalt är ofarligt så kan de vara en indikator på ett allvarligare problem, till exempel svaga blodkärl eller stroke, säger Dr Clare Morrison, enligt Huffington Post.