Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
När du blir förälskad eller är kär frigörs många ”kärlekshormoner” i kroppen, vilket är bra för hjärtat.
När du blir förälskad eller är kär frigörs många ”kärlekshormoner” i kroppen, vilket är bra för hjärtat.
När du blir förälskad eller är kär frigörs många ”kärlekshormoner” i kroppen, vilket är bra för hjärtat.
När du blir förälskad eller är kär frigörs många ”kärlekshormoner” i kroppen, vilket är bra för hjärtat. Foto: Adobe Stock

Därför är kärlek bra för hjärtat – så förbättras hälsan

Kärlek börjar i hjärnan, men har en massa fördelar för hjärthälsan.

Visste du till exempel att kärlek kan skydda mot inflammationer?

Hjärthälsan förbättras av kärlek på flera olika sätt, vi listar några av dem.

Man har länge beskrivit hjärtat som källan för våra känslor. Antagligen började det i antika Egypten och Grekland, filosofen Aristoteles till exempel trodde att sinnet fanns inuti hjärtat och ansåg att hjärtat var källan för alla tankar och känslor.

Kardiologen och författaren Dr. Sandeep Jauhar kallar det för det ”metaforiska hjärtat”.

– Det metaforiska hjärtat är så vi tänkte på hjärtat innan vetenskap kom in i bilden. Hjärtat var själens frö. Det var där våra känslor fanns, känslor som kärlek eller mod, säger Dr. Jauhar till CNN och fortsätter:

– Vad jag har observerat nu under mina två decennier som kardiolog är att hjärtat som associeras med kärlek, det metaforiska hjärtat, har en direkt påverkan på vårt biologiska hjärta. Människor som har hälsosamma, kärleksfulla relationer har bättre hjärthälsa.

LÄS MER: Psykologen: Enkla receptet för ett bra förhållande 

Kärlek börjar i hjärnan

Ruset av känslor vi känner i vårt hjärta när vi blir kära börjar i hjärnan.

Det börjar med en crush, en första attraktion som triggar dopaminer i hjärnan. Dopamin är känt för att få oss att må bra, men det säger också till oss att vara uppmärksamma och förvänta oss belöning.

Dopamin förbereder oss för nästa steg, förälskelse. Eller kanske är det besatthet. Höga nivåer av dopamin dämpar serotonin, vars främsta uppgift är att balansera våra känslor. Serotonin kallas ibland för kroppens egna antidepressiva. Studier har visat att samma sak händer hos de med tvångssyndrom. 

Hjärnan säger också till dina binjurar att utsöndra hormoner så som stresshormonet adrenalin, så det är inte konstigt att det kan kännas som om hjärtat rusar när vi är i närheten av vår partner.

Hjärnan sätter sedan spiken i kistan när det utsöndrar oxytocin, även kallat ”kärlekshormonet” eftersom det hjälper par att skapa starka band. Oxytocin är ett peptidhormon som utsöndras av hypofysen när man är intim med någon, så som vid kramar, kyssar och orgasmer. 

LÄS MER: Sexologen: 8 nya sätt att nå orgasm 

Kärlek är bra för hjärtat

Att kroppen fylls med kärleksskapande hormoner är bra för nervsystemet och därmed hjärtat. Den varma känslan vi får vid tillgivenhet drar i gång vårt parasympatiska nervsystem, och hjälper oss slappna av. Det minskar stress, depressiva och ångestkänslor.

Kärlekskänslor trycker också ner vårt sympatiska nervsystem, vilket är ansvarigt för vårt flykt- eller kampresponser. När vi är avslappnade ”tenderar våra blodkärl att utvidgas, och blodtrycket tenderar att sjunka”, säger Jauhar.

I en studie med 60 par fann man att deras blodtryck var lägre medan de interagerade med sin partner än när de var ensamma eller interagerade med andra människor. Förvånande nog sänktes blodtrycket även när paren inte kände att deras relation var superbra.

Forskning visar även att de som är gifta löper mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar än de som är singlar. 

LÄS MER: 5 tydliga tecken på att din dejt verkligen diggar dig 

Sex och stöd hjälper

Socialt stöd verkar också förbättra immunförsvaret och minska risken för inflammationer, vilket kan vara ”skadliga för hjärtat”, säger Jauhar. Forskare i en förkylningsstudie i Pittsburgh mätte människors nivåer för stöd från vänner, familj och organisationer, och sedan sprutade de upp förkylningsvirus i näsan på dem. De med mer socialt stöd var mindre troliga att bli sjuka.

Även sex verkar kunna associeras med ett starkare immunförsvar. I en studie med collegestudenter i bra relationer kom man fram till att de som hade sex en eller två gånger i veckan hade högre nivåer av Immunglobulin A (IgA) i deras saliv. IgA är en antikropp som finns i slemhinneförsvaret, och är alltså kroppens första försvarslinje mot respiratoriska sjukdomar.

LÄS MER: Studie: Så ofta är det ”normalt” att ha sex 

Ett kärleksfullt förhållande kan också påverka ditt hjärta genom att uppmuntra hälsosamma beteenden som minskar risken för hjärtsjukdomar.

– Du kommer troligtvis vara mer benägen att lyssna på din partner när hen säger till dig att ta dina mediciner eller gå till doktorn. Eller kanske att resa sig upp från soffan för att träna eller sluta röka, avslutar Jauhar.