Därför är gifta par lyckligare än andra

Är du gift? Grattis! Enligt en ny studie gör äktenskapet oss lyckligare - och den höjda nivån av lycka består långt efter den första smekmånadsfasen.

Frida Anter

Tycker du att den stressiga vardagen kan kännas tung att hantera? Då är rådet att skrida till altaret illa kvickt.

Enligt en ny studie, publicerad av The National Bureau of Economic Research, gör giftermål oss gladare och mer nöjda med livet än om vi förblir singlar, skriver The New York Times. Särskilt hjälper det att vara gift under stressiga och påfrestande perioder i livet, som under en medelålderskris till exempel.

 

Hur bra är dina sexkunskaper? Testa dig här och få svaret!

 

Både att förbli ogift och att skilja sig är vanligare bland lågutbildade med lägre inkomst. Samtidigt är det just de som har det svårast som skulle gynnas mest av äktenskapet, menar ekonomerna John Helliwell och Shawn Grover, som ligger bakom studien.

– Äktenskapet är som viktigast när tillvaron är stressig och när saker går fel, säger Grover.

 

Ekonomerna analyserade information om välbefinnande från två tidigare, världsomfattande, studier. När de tittade på hur tillfreds man var med livet före och efter äktenskapet visade det sig att människor i en majoritet av länderna blev lyckligare när de hade gift sig.

En anledning till den ökade lyckan är vänskapens betydelse i ett äktenskap. De som anser att deras äkta hälft också är deras bästa vän får ungefär dubbelt så mycket livstillfredsställelse från äktenskapet än andra.

– Vad jag tyckte var spännande med resultatet var att tänka om när det gäller helhetssynen på äktenskapet. Kanske är det vänskapen som är viktigast, och att aldrig glömma att det vardagliga livet handlar om att ge och ta, säger Helliwell.

 

LÄS OCKSÅ:Vi väljer fel partner från början - därför ökar skilsmässorna 

 

Vissa samhällsvetare hävdar att våra lyckonivåer är medfödda och att vi återvänder till vår naturliga nivå av välbefinnande när den första lyckliga perioden i smekmånadens skimmer är förbi. Men den nya studien visar att fördelarna med att vara gift består.

 

LÄS OCKSÅ: 9 värsta hoten mot äktenskapet de flesta inte tänker på