Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Danny Saucedo trivs med livet.Danny Saucedo trivs med livet.Danny Saucedo trivs med livet.
En av hans viktigaste stöttepelare är mamma Patricia.En av hans viktigaste stöttepelare är mamma Patricia.En av hans viktigaste stöttepelare är mamma Patricia.
1 AV 2
Danny Saucedo trivs med livet.
Foto: Anders Nicander
2 AV 2
En av hans viktigaste stöttepelare är mamma Patricia.
Foto: / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Danny Saucedo: ”Mamma har hjärntvättat mig”

Danny Saucedo, 33, är singel för första gången i sitt vuxna liv. Efter uppbrottet från Molly Sandén ligger fokus på karriären och på att skapa stillhet i sitt inre rum. Samtidigt har längtan efter att bli pappa länge varit stark.

– Jag insåg jävligt tidigt att om det finns en mening med den här existensen så är det att skaffa ett par ungar, säger han.

Danny Saucedo visste redan som liten att han skulle bli artist, och i dag konstaterar han att han är precis där han vill vara. Fram till i maj förra året drog kritikerrosade Dannys show ”NU” fullt hus på Hamburger Börs i Stockholm och The Theatre i Göteborg. Så vad är det då som har gjort Danny Saucedo till en av våra mest omtyckta artister?

– Det är en bra fråga och jag vet inte. Jag fick höra i dag av min producent Micke att ett kort jag har är min charm. Det kanske är en kombination av min charm och att jag tror på mig själv så himla mycket. Ödmjukt oödmjuk, förstår du hur jag menar? Jag ber inte om ursäkt för mig själv men det är så jag är uppfost­ rad, min morsa gjorde ett bra jobb. Det är hennes förtjänst, säger han.

LÄS OCKSÅ: Pernilla Wahlgren om stora stödet till dottern 

Slog igenom i ”Idol”

Vi når Danny på telefon när han står högst upp i Hotel Gothia Tower i Göteborg. Det enorma jättekomplexet mitt emot nöjesparken Liseberg där Danny spelade sin show ”NU” och där han sätter upp sin nya show ”Run(a)way” i höst. Det går inte att ta miste på passionen han känner för sitt nya projekt. Han berät­tar att den här föreställningen är mer en popartkonsert och att han den här gången vill kommunicera mer med konsten i stället för att sätta konkreta ord på saker som är känslofyllda.

Danny Saucedo

Ålder: 33.

Gör: Artist.

Bor: Stockholm.

Familj: Mamma, pappa, storebror, katterna Santi och Stella.

Aktuell: Med nya showen ”Run(a)way” på The Theatre i Göteborg, premiär 31 oktober

– Jag känner att jag vill kommuni­cera mer med bilder och framför allt dans. Det känns bättre att få uttrycka mig med kroppen. Vi hade en tvådagars­-audition på Intiman i Stockholm och det kom över 500 dansare. Det var så jävla smickrande att känna att alla de här dansarna är här och svettas, krigar och ger allt på scen tillsammans med mig.

För Danny är det ett mål i karriären att få göra den här produktionen och just nu tänker han inte på vad som kommer efter. När han slog igenom i ”Idol” för 13 år sedan var det precis hit han ville.

– Sedan har vägen varit krokig och tagit vändningar jag kanske inte var beredd på. Men jag visste att jag var på väg hit. Exakt just nu blickar jag på Ullevi och det är ett mål jag har om fem, tio år. Att stå där och ”göra en Håkan”. Att fylla Ullevi.

LÄS OCKSÅ: Olle Sarri, 47: ”Karriär är ointressant” 

Om uppbrottet från Molly Sandén

Han säger att drömmarna alltid har varit långsiktiga och stora.

– Jag vet vad jag kommer göra när jag är 60 bast. Jag vill bli en Sinatra och det är någonting jag skulle vilja hålla på med redan nu men jag vet att det kräver sin karl, sin gubbjävel. Med barn, skilsmässor, nya flammor. För att kunna stå där och säga ”I lived my fucking life”. Det blir inte så trovärdigt om en 30-årig grabb står och sjunger det. Jag ser det jag vill växa in i.

Danny Saucedo med exflickvännen Molly Sandén.Danny Saucedo med exflickvännen Molly Sandén.Danny Saucedo med exflickvännen Molly Sandén.
Danny Saucedo med exflickvännen Molly Sandén. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

För några månader sedan bröt Danny och ex-flickvännen Molly Sandén upp sin förlovning efter sex år. Danny berättar att han är singel för första gången i sitt vuxna liv.

– Jag har varit pojkvän i 16 år i sträck. Jag var först ihop med min gamla tjej Janna i tio år och sen direkt över till Molly. Jag får bara lära mig nu hur det är att inte vara pojkvän. Och det är skit-spännande det också. Livet har andra planer och det är spännande. Det är vår, det blåser nya vindar. Både Molly och jag har fått massor med nya möjligheter och det är fint. Vi har varandra kvar i livet. Vi är bästa vänner och vi älskar varandra, säger han.

Jag går ju runt i mitt huvud hela tiden

Sin första singelsommar vill Danny maxa. Med jobb, umgänge med vänner och resor. Repetitionerna inför nya showen inleds i Stockholm innan hela produktionen flyttar ner till Göteborg.

– Jag fick frågan för ett tag sedan om vilka mina hobbys är. Men jag har inga hobbys. Jag borde ha något annat än jobbet. Jag kanske borde börja golfa eller spela tennis eller något. Ha någon grej som gör att jag får lufta hjärnan ett tag. Jag går ju runt i mitt huvud hela tiden. Och tror ibland för mycket på mina egna tankar. Det är livsfarligt!

Danny Saucedo om…

…SIN BARNLÄNGTAN:

”Jag har längtat efter att bli farsa sedan jag var 20. Jag tror jag insåg jävligt tidigt att om det finns ett syfte med den här existensen så är det väl att reproducera sig och skaffa ett par ungar som är bättre än du själv. Som kan ta den här världen någonstans. Längtan kommer nog alltid vara lika stark, men nu är den så klart längre bort. Men jag vet att jag kommer få barn någon gång i livet. Det är bara att jag kanske tänkte att det skulle vara med Molly.”

…RELATIONEN TILL SIN PAPPA:

”Farsan var inte med i bilden. Han var en dålig far men en bra person. Vi har lärt känna varandra senare i livet. Han fanns i närheten men var ingen fadersgestalt på det sättet. Min mamma var både mamma och pappa. Hon gav oss allt.”

…ATT VARA EN KÄNSLOMÄNNISKA:

”Jag är transparent som en jävla plastbit! Jag kan sätta mig bredvid någon på bussen och gråta ut. Jag får nya bästisar varje helg då jag står och hänger med någon annan man, kramas och pratar om hur tufft livet är. För mig är det lätt, det är skönt att få lufta. Om jag ska vara kreativ och kunna göra sådana här produktioner så måste jag ha det stilla i det inre rummet. Det kan inte vara stökigt.”

…FRAMTIDSPLANER:

”Karriärsmässigt drömmer jag om att växla upp till både Norge och Danmark. Att bli en skandinavisk artist fullt ut. Men inte mer än så. På det privata planet om fem år hoppas jag verkligen att jag träffat någon härlig människa att älska och skaffa barn med. Gud vad hemskt om jag står där och är 40 och ingen unge. Jag vill orka springa och hänga med barnen.”

…SIN TRO:

”Jag har en jättestark tro men jag är inte religiös. Det är en jättestor skillnad mellan att vara religiös och troende. Jag har ett evigt samtal med min inre röst. Du får kalla den Gud, Jesus, Muhammed, Buddha eller vad du vill. Det är min styrka. Så länge det känns äkta och på riktigt så funkar det för mig och det är en trygghet jag har varje dag.”

Danny jobbar ständigt med att försöka hitta ett sunt förhållningssätt till det han brinner för.

– Jag försöker tänka att jag inte ska ta mig själv eller något annat på så stort allvar. Få lite motvikt mot allt som känns så viktigt ibland. Jag tycker det är kul med mental träning. Det är kul att försöka öva upp och bli stark psykiskt. Städa på insidan, meditera och ta hand om mig själv. Det är viktigt för mig. Jag gör det varje dag, flera gånger om dagen. Några minuter här och där. Många bäckar små, och till slut får man rent på insidan.

Gick i terapi efter andraplatsen i Melodifestivalen

Han är positivt inställd till att ta professionell hjälp av en terapeut och berättar själv om när han gick i terapi första gången.

– Det gjorde jag när jag kom tvåa i Melodifestivalen. Då var jag tvungen att ta professionell hjälp av psykolog. Jag mådde verkligen skit, också för att mitt tioåriga förhållande hade tagit slut. Jag ifrågasatte mig själv så jävla hårt. Det var skönt att prata med någon utomstående och jag rekommenderar alla som har tuffa tankegångar att snacka med någon professionellt.

Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

För Danny blev andraplatsen med låten ”Amazing” i ”Melodifestivalen” 2012, då Loreen vann med ”Euforia” en milstolpe i karriären. I musikdokumentären ”Danny” berättar bland annat Melodifestivalgeneralen Christer Björkman om hur det var Dannys år, Dannys tur att vinna. Den enorma besvikelsen när Loreen till slut tog hem segern gick inte att dölja.

– Fallet blev väldigt hårt, för att vinna var min plan. Med facit i hand, det var det bästa som kunde hända. Det var nyttigt för mig att få den knäppen. Ta reda på min skit, åka i väg och fundera på vad jag vill. Det var bra för mig att komma till USA och få känna att det där ändå inte var vad jag ville. Och när jag fick mitt skivkontrakt i USA kände jag bara ”okej, tack, nu vet jag att jag duger”. Det var någon sorts handpåläggning.

Min mamma och jag är bästa vänner

Danny beskriver sig själv som osvensk när det kommer till att våga ta för sig, och tror det beror på att han vuxit upp i ett mångkulturellt hem med en mamma som matat sin son med att han kan bli precis vad han vill. Mamma Patricia är från Bolivia.

– Jag har fått en uppväxt som är annorlunda från många av mina vänners. Framför allt min mamma har hjärntvättat mig med att jag är bäst hela tiden. Min mamma och jag är bästa vänner. Det finns en navelsträng där som borde ha klippts för länge sen, men för hennes skull gör jag inte det. Jag trivs med att ha henne väldigt nära. Hon bor över gården och hjälper mig med att ta hand om katterna. Väldigt mycket kärlek. Väldigt latinamerikanskt. Hon har gett mig mitt självförtroende och det ger mig så mycket fart i att kunna vara kreativ och få andra människor att tro på mig.