OBS, genrebild
OBS, genrebild Foto: Shutterstock

Daniel, 41: Pappa blev sol-och-vårad

När Daniels föräldrar skilde sig och pappa blev tillsammans med Anna började barnen ana oråd.

Särskilt när pengarna började strömma ut…

Här är hans historia.

Pappas och mammas relation slutade i katastrof. När mamma kom hem tidigare från jobbet en dag efter att ha fått migrän, kom hon på pappa med att ha sex med städerskan. Det var som en riktigt dålig film. Pappa satt i soffan med byxorna neddragna till fotknölarna samtidigt som städerskan red honom. Det tog hus i helvete. Mamma blev helt vansinnig. Pappa var då i 65-årsåldern och städerskan, Anna, strax under 40.

Mamma flyttade ut direkt. Hon och pappa hade varit tillsammans sedan de var 17 och 18. Det hade väl inte varit särskilt bra mellan dem på många år, men det här hade varken hon eller vi barn förväntat oss. 

LÄS OCKSÅ: 6 vanliga skäl till att sexlivet kraschar i relationer 

Köpte hus i Polen

Pappa var ganska dominant och bufflig. Han drog sig inte för att trycka till folk och komma med dåliga sexskämt, men det var mer en jargong. Jag och syrrorna hade ibland frågat oss hur mamma stod ut, men hon var inte den som klagade. I stället var hon alltid mån om att vara pappa till lags, klä sig snyggt och sminka sig ordentligt.

Medan mamma flyttade in i en lägenhet i centrum, bodde pappa och Anna kvar i den stora villan. Det var en konstig känsla. Det visade sig också att Anna hade en tonårsdotter hemma i Polen, som bodde hos släktingar. För att hjälpa dem gav pappa pengar till Anna, som hon skickade till dottern.

Efter något halvår köpte pappa ett hus i Polen, där dottern skulle bo med sin mormor eller vem det nu var som tog hand om henne. Jag och mina två systrar tyckte att det hela var mycket märkligt. 

LÄS OCKSÅ: 5 dolda tecken på psykisk misshandel du inte ska ignorera 

Nya sambon försvann i långa perioder

Det kändes som om Anna lurade pappa. Vad pappa kände för henne visste vi inte, men vi gissade att han var förtjust i henne. Dessutom var han beroende av henne. Mamma var ju den som gjort allting hemma under alla år, trots att hon jobbade deltid på kontor.

Allt som oftast försvann Anna i väg till Polen och var borta veckor i sträck. Dottern såg vi däremot aldrig till.

Mot oss var pappa snål. Jag och mina systrar hade småbarn, men aldrig att pappa hade med sig något till barnbarnen vid jul eller födelsedag. Han påstod att det blev för dyrt med 14 presenter per år. En dag ringde han och ville att jag skulle lämna tillbaka den gamla Porschen, som han gett till mig flera år tidigare. Anna ville gärna köra den, sa han. Jag blev förbannad och sa att jag faktiskt fått den av honom, men han menade att den stod på honom. Han hade bara lånat ut den och nu ville Anna ha den.

Både jag och syrrorna upplevde att Anna styrde pappa

Något liknande gjorde han mot min syster. Hon hade en vacker gammal matsalsmöbel, som pappa ärvt av sina föräldrar. Den ville han också ha tillbaka. Anna trodde att den skulle passa bra i villan, sa han. Min syster blev besviken och tog ett snack med Anna. Det hjälpte inte. Anna knep bara ihop munnen och ryckte på axlarna. Möbeln tillhörde ju pappan, konstaterade hon. 

Både jag och syrrorna upplevde att Anna styrde pappa. Från att ha haft spenderbyxorna på sig blev han snål mot oss barn. Vi var stora nog att klara oss själva, sa han. Okej, visst hade vi fått väldigt mycket prylar förut och var vuxna allihop, men nu fick vi inte en grej. I stället köpte han dyra smycken, märkeskläder och resor till Anna, förutom alla pengar som han la på hennes dotter. Hur mycket det rörde sig om var det ingen av oss som visste. Det var provocerande. Särskilt som pappa gjort allt för att vår mamma skulle få så lite som möjligt vid skilsmässan. Hon som alltid ställt upp för honom och hjälpt honom när han startade eget företag för många år sedan. 

Under de sex år de hängde ihop hann hon pumpa honom på miljoner

Då stack det faktiskt i ögonen när Anna kom på en släktträff med en Prada-väska och Gucci-skor. Det låter kanske fult, men tanken som for genom mitt huvud var att det var vårt framtida arv som hon brände.

Efter fem år dök Annas dotter plötsligt upp från ingenstans. Den 21-åriga tjejen hade fått ett jobb i Sverige. Via min ena syster fick jag veta att pappa hade en köpt en lägenhet till henne. Jag blev iskall. När jag ringde upp pappa var jag rejält förbannad. Hur kunde han köpa en bostad till henne? 

Dela med dig av din historia

Varje människa bär på en historia. Det är ett känt uttryck och det tänker vi ta fasta på i Söndagsmagasinet.

Vi vill höra din historia.

Du kan berätta om vad som helst, om ett förhållande som inte riktigt blivit som du hoppats, om hur sjukdomen förändrat livet, om dina möten med det övernaturliga, om dagen du hade änglavakt, om kärlek och otrohet, kanske om den bästa dagen i ditt liv när det där speciella hände.

Och det behöver heller inte vara så där väldigt speciellt, kanske bara en liten solskenshistoria om hur ni möttes en gång eller om den där härliga semestern, eller mötet ni aldrig glömmer.

Du får naturligtvis vara helt anonym. Men vi behöver ändå ditt namn och ett telefonnummer för att kunna nå dig. Det kommer dock aldrig att visas för någon annan.

Skriv till oss på adressen:

Läsarberättelser Söndag, 

Expressen 105 16 

STOCKHOLM

Vill du skicka ett mejl så går det också bra. 

Du kan skriva till: lasarberattelser @expressen.se

”Det ska du ge fullständigt fan i. Det är mina pengar. Och Anna har gjort mer för mig än ni någonsin har gjort.”

Lägenheten han köpt var värd över två miljoner. Efter det hade jag inte kontakt med pappa på ett par år. Via min syster fick jag veta att det inte hade tagit många månader förrän Anna hade lämnat pappa. Under de sex år de hängde ihop hann hon pumpa honom på miljoner. Min kontakt med pappa är inget vidare. Vi är inte osams med honom, men han är inte mannen som kan erkänna att han gjort fel. Även om han måste ha blivit stukad bullrar han på som vanligt. Det är bara att hoppas att det inte dyker upp någon ny kvinna som vill blåsa honom.

Berättat av Daniel, 41, för Åsa Görnerup

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + boken Träna hemma av Annika Sjöö. Läs mer!