Christina Schollin och maken Hans Wahlgren.
Christina Schollin och maken Hans Wahlgren. Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Christina Schollin, 81, om stora kärleken till maken

Christina Schollins bästa kärleksminne är dagen då hon träffade mannen i sitt liv, maken Hans Wahlgren. 

62 år senare är hennes största lycka att de fortfarande kan samla barn och barnbarn i familjehemmet på Värmdö.

– Vi har bestämt oss för att rida ut de stormar som kommer, säger Christina.

Christina Schollins bästa…

…söndag

– Jag börjar dagen med en simtur och det gör jag oavsett vilken dag i veckan det är. Vi har det så bra att vi har en uppvärmd pool i Sverige och en i Spanien, där vi bor halva året. Efteråt vill jag äta en nyttig frukost i lugn och ro. Helst utomhus i solen med ett korsord att lösa. Stoppa i mig mina vitaminer som gör att jag mår så bra jag bara kan. Jag vill kunna unna mig att inte ha några måsten och det kan jag eftersom jag bestämmer över min egen tid. Jag arbetar fortfarande med allt möjligt men jag bestämmer själv när, var och hur mycket. Datorn är en fantastisk uppfinning.

LÄS OCKSÅ: ”Jag känner mig lite som en udda fågel överallt” 

…klädesplagg

– På sommaren när jag är hemma på Värmdö sätter jag på mig en lång kaftan. Den är väldigt skön och färggrann. Den kan man ha som hemmaplagg och när jag strosar omkring i trädgården gillar jag att vara bekvämt klädd.

…måltid

– Jag äter inte kött så ofta. Mer fisk och kyckling. Jag gillar att laga mat på enklast möjliga sätt. Steka en laxbit i ugnen med olika grönsaker till. Jag har ett fantastiskt recept på saffranskokta grönsaker. De ska vara snabbkokta så de fortfarande är krispiga. Gärna ett glas vitt vin till. Vin är väldigt bra. Många tänker att de inte ska dricka vin men det är faktiskt nyttigt med ett glas om dagen. Så länge det inte går till överdrift.

Christina Schollin

Ålder: 81.

Familj: Maken Hans, 82, och barnen Peter, 56, Niclas, 54, Pernilla, 51, och Linus, 42. Många barnbarn.

Bor: I villa på Värmdö utanför Stockholm och hus i Nerja i Spanien.

Gör: Skådespelare och influencer.

Aktuell: Med ”Wahlgrens värld” på Kanal 5 och bloggar på Christinaschollin.com.

…årstid

– Sommaren. Ljuset, värmen, solen, blommorna. Jag och Hasse är inga vintermänniskor. Vi tycker inte om att skotta snö, frysa, halka omkring med bilen på isiga vägar. Det är därför vi njuter så kolossalt av vårt hem i Spanien. Mörker tycker ingen människa om, allra minst jag.

…inspiration

– Jag älskar att läsa inspirationsböcker. Till exempel ” The Secret” av Rhonda Byrne. Hon har också skrivit en uppföljare som heter ”The Power”. Jag kan tillägna mig de visdomsord som innebär att man finner sin egen kraft inom sig. Jag ägnar mig åt affirmationer och jag har väldigt mycket nytta av det.

…kärleksråd

– Jag har inget universalråd att ge men jag tycker att när man har barn är det oerhört viktigt att inte ge upp i första taget. Det vi tycker är den största lyckan är att vi har kunnat behålla vårt hem som alla barn har vuxit upp i. Och som nu barnbarnen kommer till. Det går i generationer.

LÄS OCKSÅ: Matias Varela: ”Jag var inte så bra på att vara ung” 

…kärleksminne

– Jag måste säga den dagen då mitt öde besegrades, nämligen dagen då jag träffade Hans Wahlgren. Vi var 19 år båda två och sysslade med teater. Det var min kusin Helena Brodin som tyckte att vi skulle passa bra ihop. Och det gjorde vi också. Den 16 april 1957 träffades vi och efter bara ett par dagar hade vi bestämt oss att vi skulle gifta oss fem år senare. Har du en gång i livet känt en så stark och verklig känsla av att höra samman med en annan människa ska det mycket till för att man ska spräcka det. Jag och Hans har aldrig kämpat men vi har bestämt oss för att vi ska rida ut de stormar som kommer.

…skönhetsknep

– Att sova bra och vara harmonisk. Det du har inom dig utsänder du också. En sund själ i en sund kropp utstrålar skönhet. Det syns i dina ögon om du mår bra. Sedan tio år tillbaka använder jag de allra bästa produkterna för att bibehålla min fräschhet. Jag får ofta höra att jag ser ovanligt ung ut och det är för att jag sköter om mig.

…tanke

– Man ska njuta av tillvaron och tänka goda tankar. Både om sig själv och om andra. Försök att tänka positivt i stället för att haka upp dig på negativa saker. Då tror jag att du mår bättre. Jag lyckas med det ibland och andra gånger är det svårt. Huvudsaken är att man vet vad man mår bra av. Det är naturligtvis jätteviktigt att man är i harmoni med sig själv och med andra. Framför allt med sin familj. Vi har en stor familj och jag är jättelycklig över vår fina gemenskap.

…avkoppling

– Jag gillar att få massage. Jag unnar mig det då och då när jag har möjlighet. En annan avkoppling är meditation. Att få sätta sig på en lugn och avskild plats och meditera tycker jag varenda människa ska göra. Likaså yoga. Allting går ju ut på att man ska må så bra som möjligt i det här livet och då tycker jag att man ska ge sig själv avkoppling. Stress är absolut livsfarligt. Jag jobbar på att finna harmoni i tillvaron.