Generationsboendet var maken Anders idé från början, eftersom Charlottes föräldrar ändå var så mycket hos dem.
1 av 3: Generationsboendet var maken Anders idé från början, eftersom Charlottes föräldrar ändå var så mycket hos dem. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Efter att Charlotte köpte grannvillan har hon föräldrarna nära och de kan ses varje dag.
2 av 3: Efter att Charlotte köpte grannvillan har hon föräldrarna nära och de kan ses varje dag. Foto: ERIK GUSTAFSON
3 av 3

Charlotte Perrelli om miljonköpet till föräldrarna

I sommar njuter Charlotte Perrelli av hemester i Djursholm. Hon har kommit i form med LCHF och träning. Kärlekslivet med maken blomstrar. Nyligen köpte hon grannvillan i Djursholm till sina föräldrar.

Det enda hon tycker är synd är att familjen inte kan fira semester i nya lyxvillan i Spanien.

Charlotte Perrelli har tagit det extremt lugnt under coronatiden. Då barnen är i riskzonen har familjen isolerat sig.

– Angelo har nedsatt lungkapacitet och Alesso har astma. Min pappa, som fyller 70, har kol, diabetes och lungproblem. Han får inte bli smittad, så enkelt är det. Det finns inga marginaler. Det är svårt att säga till barnen att de inte får träffa morfar, när vi bor så nära varandra som vi gör.

Familjens nya grannar - Charlottes föräldrar 

Föräldrarna Berth och Monica bor i den gamla trädgårdsmästarbostaden, som hör till Djursholmsvillan där Charlotte bor.

Charlotte, som sitter i frivillig karantän, ger intervjun på telefon. När Coronaepidemin satte fart ställde hon in alla jobb och kommer inte vara med på ”Diggiloo”-turnén som flyttas till nästa sommar.

Än så länge har alla i familjen hållit sig friska, berättar hon.

– Något barn har haft en febertopp på en dag och sedan är det borta, men så var det ju även innan corona.

Charlotte Perrelli

Ålder: 45.

Familj: Maken Anders Jensen, 43. Barnen Angelo, 16, Alessio, 15, Adrian, fyller 7 den 30 juli, Alvin, 1,5 år. Anders dotter Izabella, 12. 

Bor: Villa i Djursholm, Stockholm. Lyxvilla i Marbella.

Gör: Artist och entreprenör.

Aktuell: Singeln ”Caruso”, en italiensk klassiker som Charlotte sjunger live. Självbiografin ”Flickan från Småland” finns både som inbunden, pocket, ljudbok och e-bok.

Hela familjen har blivit mer avslappnad

På ett sätt tycker Charlotte att lugnet är skönt. Det har fått henne att gå ned i varv, även om det är tråkiga omständigheter.

– Jag står här hemma och lagar mat. Jag kan fokusera på sådant jag gillar, men inte har mycket tid för annars. Man kommer in i ett annat tempo. Vi har ingen tid att förhålla oss till och tittar inte på klockan. Är vi hungriga? Känns det som att vi ska laga mat?

Hela familjen har blivit mer avslappnad, när ingen längre måste äta snabbt innan barnens fotbolls- eller tennisträning. Att få ett avbrott från alla aktiviteter är skönt, tycker Charlotte. Hjärnan slappnar av och är inte på högvarv hela tiden, säger hon.

Hur påverkas din och Anders relation av coronakrisen?

– Vi pratade om det och sa att efter corona pluppar det antingen ut en jäkla massa bebisar eller så blir det skilsmässor. Antingen blir folk tajtare eller så vill de inte veta av varandra. För oss är det ingen skillnad. Vi umgås vansinnigt mycket och är så tajta.

Även om de har olika jobb, gillar de att göra allt tillsammans.

– Det är inte ofta jag är på tjejmiddagar. Går jag på middag gör jag det med min man. Det är sällan jag gör separata grejer, men jag trivs med det. Vi har valt varandra för att vi tycker om varandras närhet. Jag kan känna att det är tråkigt när vi inte är ihop.

Förutom att titta på tv-serier har paret olika projekt på gång.

Ett av de senaste är det nya huset i södra Spanien, där de egentligen skulle ha tillbringat sommarveckorna. Barnen var bokade på tennisläger och sonen Angelo skulle gå en musikproduktionskurs i Marbella hela sommaren. Men nu verkar det inte som om familjen kan åka till den exklusiva villan. Huset på 745 kvadratmeter har fem sovrum, sju badrum och 543 kvadrat terrass. Från poolen på 50 kvadrat har man utsikt över havet.

”Det finns en frihetskänsla i att se långt” 

Tidigare hade Charlotte ett tvåvåningshus i Torrevieja i tio år. Precis innan coronakrisen sålde hon huset.

– Vi ville hitta någon annanstans att bo och börja om från scratch. I Torrevieja hade vi mängder av grannar omkring oss. Vår önskan var ett separat hus utan grannar, där vi kan vara i fred. När man kliver ut och går till poolen är det skönt att det inte ligger 50 pers till där.

Charlotte och maken Anders bestämde sig för att utforska Marbella.

– Vi åkte ned en dag och tittade på elva hus. Vi föll för designen och utsikten. Huset ligger helt isolerat högt uppe på en höjd med utsikt över vatten sjukt långt bort. Vyerna och vidderna får mig att må så bra. Det finns en frihetskänsla i att se långt.

I villan ryms de sju familjemedlemmarna plus Charlottes mamma, pappa, syster, systerns man och två barn när de kommer på besök.

– I sanningens namn tittade vi efter ett ställe där vi kunde få plats. Då tänker jag inte bara på oss, utan på alla som vi njuter av att umgås med. Det är härligt om de också får möjlighet att vara med och njuta.

Charlotte Perrelli om…

…singelsläppet:

– Nu släpper jag en singel. ”Caruso” är en låt från ”Flickan från Småland”. Varje kväll jag sjöng den på italienska under konserterna var det stående ovationer. Den är så annorlunda och väldigt stark. Folk har frågat om jag inte kan släppa den. Just nu står jag lite i valt och kvalet. Jag tror att jag ska gå in i en studio och skriva musik igen i ensamhet, som jag får släppa. Man får ta en sak i sänder, då man inte vet när det är möjligt att ge konserter igen. Kanske börjar jag skriva en kokbok. Recepten är redan klara.

 

…kom-i-form tips:

– Sätt inte ribban för högt. Låt det vara rimligt. Bestämmer man sig för att gå 10 000 steg om dagen, en promenad på ungefär en och en halv timme, håller man sig i ganska bra shape.

 

…skönhetsprodukt:

– Det är nog Lernberger Stafsing Facial Oil. Det är världens bästa olja för ansiktet. Den är så fruktansvärt skön. Den funkar när man är torr vintertid, till hela ansiktet och nariga nagelband. Jag känner mig nästan lite besatt av fukt och att ansiktet inte ska vara torrt.

 

…kärleksminne:

– Det har man ju mängder av. Alltså, det finns allt från kärleksfulla stunder med barnen till sin man. Ett klassiskt jag inte kan komma ifrån är bröllopet. Det är ändå en kärleksförklaring utan dess like. Framför allt tänker jag på Anders, men också på alla vänner vi hade möjlighet att ha med oss. Ett slott, ett paradis i Frankrike och alla fantastiska blommor som smyckades runt hela slottet. Det var några underbara dagar vi bär med oss resten av livet. Precis som man ska.

 

…bästa kakbak:

– Jag är nästan alltid ganska nöjd med det jag bakar. Ofta känner jag gud vad gott det blev, det här såg bra ut. Jag älskar grädde och bakverk och tårtor. Men jag också en riktig tant som gillar torra kakor, som drömmar, kolasnittar och chokladkakor till kaffet.

 

…söndagsmiddag:

– Jag gillar när man gör saker lite ambitiöst. Det kan vara en söndagsstek som stått fyra timmar i ugn. Till det serverar jag pressad potatis, egen gelé och en sås. Jag äter inte kött, så för mig får det alltid finnas ett alternativ som en fiskbit, skaldjur eller något vegetariskt. Jag gör alltid minst två rätter till varje middag. Barnen äter inte vegetariskt och tycker det är halvtråkigt att inte få fisk eller kött.

 

…köksredskap:

– Utan en kniv skulle jag inte komma långt. Den går att använda till allt från att hacka till att skala om jag lagar mat. Annars använder jag min assistent varje dag. Eftersom jag bakar så mycket har jag två olika. Min Kitchenaid är bra, tycker jag.

 

…favortiplagg:

– Det är helt klart jeans. Jag är en riktig jeanstjej. Ett par snygga jeans kan pimpas med en kavaj eller skjorta. Jag kan både klä mig välvårdat och trashigt, ha jeansshorts eller jeanskjol, beroende på vad jag ska göra. Det är ett extremt härligt material, som jag använder extremt mycket.

 

…ansvar under coronaepidemin:

– Man får använda sitt sunda förnuft. Så länge man väljer att sitta själv i karantän då tar man ansvar. Att välja att dricka bärs på Stureplan eller stora fester, det är inte att ta ansvar tycker jag.

 

”Vi mår bra av varandras närvaro”

Charlotte minns när hon började resa i 20-årsåldern. För varje land hon besökte önskade hon att mamma, pappa och systern varit med. Charlotte ville dela upplevelsen med dem.

– Eftersom vi kommer från samma samhälle och bakgrund så vet jag vad de har och inte har i bagaget. Jag ville att de också skulle få se Maldiverna och andra fantastiska ställen.

Charlotte menar att det inte är så komplicerat. Hon trivs helt enkelt med sin familj.

– Det är ingen påklistrad payback. Vi bråkar aldrig och mår bra av varandras närvaro.

Charlottes syster Caroline ”Kina” Björck, 43, bor i Täby norr om Stockholm och har bland annat jobbat med stajling av artister och programledare. Hennes två söner är jämngamla med Charlottes äldsta.

Vad gör ni i sommar, nu när ni inte åker till Marbella?

– Då får vi sysselsätta oss på hemmaplan. Fixa i växthuset, bada i poolen, chilla och spela fotboll och kubb i trädgården. Jag bakar varenda dag, men då får man inte låta bli att träna.

Planerar att bygga om grannhuset eller riva det

Charlotte konstaterar att hon och Anders har många projekt på gång.

– Vi har också köpt grannhuset i Djursholm. Från början tillhörde den tomten vårt hus, men för 20 år sedan styckades den av och det byggdes ett hus. Nu ska vi flytta staketet och antingen bygga om grannhuset eller riva det, så mamma och pappa kan flytta in där.

Nu blir trädgården återigen på 6 500 – 7 000 kvadratmeter, precis som när det herrgårdsliknande huset byggdes 1910.

Trädgårdsmästarbostaden, där föräldrarna bor, är på 100 kvadrat.

– Det är ett supergulligt och supertrevligt hus, men där finns ingen förvaring och bara en pytteliten toalett. Även om det är ett i-landsproblem har huset lite att önska. Anders säger att jag skulle ha blivit mäklare eller arkitekt. Jag älskar att inreda.

Hur fungerar det med generationsboende?

– Superbra! Från början var det Anders förslag. Varken mina föräldrar eller jag hade kommit på idén. Det började med att pappa var uppe hos oss varannan vecka, när mamma hade jobb i Småland.

I dag arbetar mamma Monica, 65, med bokföring på Ryds bilglas i Stockholm, där Anders är vd. Huset i Småland har de kvar som sommarhus.

– Vi ses varje dag. De kan komma över och grilla. Ska jag handla något tittar de till de små barnen. Vi kan också ta en promenad eller ställa oss i gymmet hemma och träna tillsammans. De är extremt pigga och unga.

Inget kommer gratis efter 40, särskilt inte när man fått barn så sent.

Hur har du det med formen?

– Som alla andra får jag jobba med formen om jag vill vara snygg. Inget kommer gratis efter 40, särskilt inte när man fått barn så sent. Man ska komma ihåg att jag gått upp 30 kilo ”more o less” med varje barn. Det är en tung resa att gå ned, man får vara envis. Nu har jag ett par, tre kilo kvar. Eller snarare: Jag har lagt på mig igen.

Sedan är frågan vad som är att vara tillbaka, säger Charlotte.

– Jag är faktiskt äldre och kan inte vara så smal som vid 22. Skulle jag väga 47 kilo skulle jag se sjuk ut i dag. Med åldern måste inse att man lägger på sig lite och det blir smickrande i stället för tvärtom.

Tagit bort socker och kolhydrater i några månader

För att gå ned i vikt har Charlotte kört LCHF i några månader. Tar man bort socker och kolhydrater kommer man ganska långt, menar hon. Men det kräver också att man rör sig.

– Det har varit en hit. Sockret är en bov. Det kan låta motsägelsefullt när jag ägnar mig åt mycket bakande, men det handlar om att inte svulla. Att bara käka en bulle eller tårtbit, inte en hel tårta.

Under sin senaste graviditet gick Charlotte på kortison under åtta månader. Efteråt hade hon sådana problem att läkaren trodde att hon utvecklat reumatism.

– Ett tag kunde jag inte gå. Jag hade ont i fötterna, klarade inte att ha högklackat och fick kämpa. Men peppar, peppar, nu är jag okej igen. Jag är back on track.

LÄS OCKSÅ: Ernst Kirchsteiger: ”Vid Ullas sida blir jag en bättre människa”
LÄS OCKSÅ: Martina Haag: ”Jag har blivit så otroligt stark!” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!