Charlotte Perrelli har många bollar i luften.
1 av 2: Charlotte Perrelli har många bollar i luften. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
”Jag har det så fantastiskt bra. Det vore konstigt att inte hjälpa andra som inte har det lika bra. Någonstans måste man ta sitt ansvar.”
2 av 2: ”Jag har det så fantastiskt bra. Det vore konstigt att inte hjälpa andra som inte har det lika bra. Någonstans måste man ta sitt ansvar.” Foto: OLLE SPORRONG

Charlotte Perrelli: ”Jag är så kritisk mot mig själv”

Att sitta hemma och göra ingenting passar inte Charlotte Perrelli, 46. När artistbranschen drabbades av pandemin, startade hon en ny karriär. Hon har också tagit över en hund som akut behövde nytt hem, hjälpt en filippinsk familj att komma till Sverige och renoverat grannhuset som hon köpt åt föräldrarna.

Men sommaren blir lugn i det väl tilltagna huset i Spanien: – Jag älskar klimatet, ljuset och har mycket vänner, säger hon.

Charlotte Perrelli går runt och småplockar i köket hemma i Djursholmsvillan. Om en timme ska hon i väg till frisören inför en fotografering. Då mobilen är trasig gör hon intervjun på högtalartelefon.

Som alltid är artisten en mästare på att hitta nya lösningar och ta vara på sin tid.

När hela artistbranschen ställde in under corona ställde Charlotte om och skapade en klädkollektion. Även om musiken är hennes grund, har hon en stark entreprenörsanda. Nu fanns plötsligt tid att jobba med annat hon känner passion inför.

La Vie är kläder för modemedvetna kvinnor från 30 och uppåt. Plagg som är snygga både till vardags och fest, oavsett storlek. I våras släppte Charlotte sin andra kollektion.

– Den sålde slut direkt. Helt galet. Jag är chockad och hade inte väntat mig det gensvaret. Min sweatshirt med texten ”Still young” sålde slut på en timme. Tusentals collegetröjor i ett samarbete med Gul & Blå! Ibland lyckas man bara träffa rätt. Just nu tror jag att folk är svält- födda på att känna sig lite fina helt enkelt.

Varifrån kommer modet att kasta dig ut i nya världar?

– Vi är i ett pandemiläge och jag jobbar inte alls på samma sätt som normalt. Jag kände att jag måste våga. Det har jag all- tid varit ganska bra på. Det ligger inte för mig att sitta hemma och göra ingenting. Att ha många bollar i luften är en del av min personlighet.

Charlotte Perrelli

Ålder: 46 år.

Bor: Villa i Djursholm, Stockholm. Villa i Marbella.

Familj: Maken Anders Jensen, 44. Barnen Angelo, 17, Alessio, 16, Adrian, 8, Alvin, 2,5 år. Anders dotter Izabella, 13.

Aktuell: Klädkollektionen La Vie. Ny kollektion släpps i höst. Ska ut på dinnershow runtom i landet till hösten. Gästar sommarens ”Allsång på Skansen” 3 augusti och säsongsfinalen av ”Lotta på Liseberg” 16 augusti.

Älskar att testa ny saker

Precis som sin pappa gillar hon att se möjligheter och testa nya saker. Charlotte beskriver honom som en entreprenör ut i fingerspetsarna, medan mamma varit mer försiktig och jobbat kommunalt.

– Pappa har haft snickeriverkstad, sålt skivor och allt möjligt. Det har alltid funnits nya projekt på gång. Okej, nu har vi fått en förfrågan om att sitta och löda kablar som saknas på någon grej. Jaha, dår har vi gjort det hela familjen. Så har det alltid varit hos oss.

Är din make Anders likadan?

– Han är sjukt duktig och uppvuxen med en hårt arbetande pappa som är byggare och alltid har slitit. Hans pappa har haft eget plåtslageri och fått lära sig allt från scratch.

På tal om nya världar. Nu har ni blivit hundägare också?

– Det var verkligen inte planerat. Anders har en kollega som ringde och sa att de hade köpt hund, men hans fru var så allergisk. ”Det bara piper och tjuter om min hustru. Vet du någon som är intresserad av att ta över valpen?” frågade han. När Anders undrade vad det var för ras visade det sig vara en pomeranian.

– Kollegan skickade en bild på hunden. Då var det kört. Mina stora killar har önskat sig den hundrasen sedan de var tre, fyra år. Jag kände att det var ett ”sign”, ett tecken. Det var meningen och inget vi kunde säga nej till. Klockan 17 ringde kollegan. Klockan 19 var vi hundägare. Då kom de och lämnade honom.

LÄS OCKSÅ: Magdalena Graaf: ”Jag vill inte längre leva bakom en fasad”

Slumpen styr livet

För Charlottes del var det som att få en liten bebis igen på tio veckor. I början kissade och bajsade valpen inne och ville gå ut flera gånger på natten.

I dag har Mozart – eller Mozart Storm som det står i hundpasset – fyllt ett år. Även om han blivit bättre på att lyda är han inte helt pålitlig än. Känner han doften av andra jyckar eller hör ett spännande ljud drar han så fort han får möjlighet. För att hunden inte ska smita ut och bli överkörd har de fäst ett nät i nederkanten av staketet.

Charlotte Perrelli med maken Anders Jensen. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Charlotte konstaterar att slumpen styr mycket i livet. Nyligen fick hon tillbaka sin au pair Mary Jane från Filippinerna. När barnflickan kom till dem första gången var hon 19 år. Livet i hemlandet var tufft, då hennes pappa hade dött i cancer och mamman hade lungproblem. Mary Jane, som var arbetslös, bodde tillsammans med sin tvååriga dotter, man, bröder och systrar i ett hus vars tak blåste av. Tanken var att Mary Jane först skulle arbeta hos en annan svensk familj, men de hade egentligen inget behov av hjälp.

– Min första känsla var åh nej. Att ha en inneboende kändes lite konstigt, men vi behövde en barnflicka. Så jag slog två flugor i en smäll. Mary Jane visade sig vara superbra och jättegullig. Hon pratade också bra engelska, så Alvin lärde sig fort.

LÄS OCKSÅ: Sanna Nielsen: Vi har så mycket kärlek omkring oss

Hjälpte sin au pair till Sverige

Efter ett år som au pair fick hon inte stanna längre i Sverige. En lång process inleddes för att få hit Mary Jane igen. Till slut lyckades Charlotte hitta ett lärlingsjobb på en verkstad åt hennes make, som fick arbetstillstånd. Mary Jane och dottern fick möjlighet att följa med och i dag har familjen fått svenska personnummer. Nu håller de på att ta körkort, lära sig svenska och flickan står i kö till förskolan.

Nyligen flyttade den lilla familjen in i den gamla trädgårdsmästarbostaden, där Charlottes föräldrar tidigare bott.

– Innan hade de inte ens sängar. Nu har de plötsligt ett helt hus på 120 kvadrat, där det finns rum, garderober, kläder och dockor och leksaker till dottern.

Här får de bo så länge de vill. Charlottes tanke är att ge familjen en bra start för att de sedan ska klara sig själva.

– Det handlar om att springa på en människa som man ser har kapacitet att göra något av sitt liv, men inte har rätt förutsättningar. Mary Jane har haft otur. Hon är supersmart, pratar fem språk och har slitit lika mycket som jag för att de ska få komma hit.

Jag har det så fantastiskt bra. Det vore konstigt att inte hjälpa andra som inte har det lika bra

Redan som 18-åring, när Charlotte började tjäna egna pengar, hjälpte hon sin första filippinska familj. I dag är hon internet­ ambassadör i Filippinerna för hjälporgani­sationen Star of Hope. Hon har också rest runt i Afrika, där hon haft flera fadderbarn.

– Jag har det så fantastiskt bra. Det vore konstigt att inte hjälpa andra som inte har det lika bra. Någonstans måste man ta sitt ansvar.

För några år sedan tog hon med sig sina tre äldsta söner till Moçambique för att besöka olika skolor bland annat.

– Där mötte vi tre föräldralösa barn som hade det tufft, så jag bestämde mig för att bygga ett hus åt dem. Det har flera rum, toalett, rinnande vatten, elektricitet, riktigt tak och en dörr man kan låsa. För barnen, som bott i ett skjul med jord­ stampat golv, är det en ny värld.

Hur har det gått med grannhuset, som du köpte till dina föräldrar?

– Vi har renoverat upp det invändigt, men inte utvändigt. Trädgården ligger på lite sank mark och har sjunkit ihop något. Det ska in med jord, nytt gräs och hela tomten ska designas om.

Kanske tar hon tag i trädgårdsjobbet i sommar, men annars har Charlotte inga husprojekt på gång.

LÄS OCKSÅ: Molly Nutley: ”Jag och mamma är fånigt lika”

Ganska nöjd

Hur ser dina sommardagar ut?

– Jag spelar mycket padel och barnen tennis. Nu ska jag börja ta tennislektioner också. Inte så att jag tröttnat på padel, men jag är inte lika manisk som förut. Numera spelar jag inte fyra timmar om dagen, utan är lite coolare. Det är ganska skönt att inte känna tokstressen över att jag måste, måste, måste. I stället handlar det om glädje och att må bra.

Du måste vara i toppform?

– Nja, det är lite att ta i. Jag kan titta på bilder och i efterhand se herregud vilken bra form jag var i. Själv känner jag aldrig att jag är i toppform. Nej, jag är så kritisk mot mig själv. Jag kan titta mig i spegeln och känna vad skönt, nu kommer jag i mina kläder igen.

Du känns inte som någon som slår på dig själv?

– Nej, jag är inte en sådan som går omkring och tycker fy fan vad ful jag är. Jag är ganska nöjd. Innerst inne vet jag att det alltid går att göra lite bättre, men det är inget jag går och klandrar mig själv för. Inte heller gör det mig missnöjd.

Jag hade 37,5 i feber och lite hosta, annars var det inte särskilt jobbigt

Charlotte tror att det beror på hennes ständiga strävan att förbättra allt hon gör.

Sent i höstas var hon i riktigt bra form, men i julas drabbades hela familjen av corona under ett par veckor.

– Jag hade 37,5 i feber och lite hosta, annars var det inte särskilt jobbigt. Vi klarade oss bra och kom igen snabbt, men jag har lagt på mig ett par kilo när jag inte tränar så hårt.

I sommar kommer Charlotte mest att ta det lugnt med familjen. Med fyra barn går mycket tid åt till att fixa mat och skjutsa. En stor del av semester tänker familjen vara i villan i Marbella i södra Spanien. Här finns mängder av utomhusaktiviteter som fotboll och golf att ägna sig åt, men också nya ställen att utforska i trakten.

Charlotte Perrellis ljuvliga sommartårta

Här bjuder Charlotte Perrelli på ett av sina bästa recept på sommartårta.

Marängtårta med jordgubbar

Marängbotten:

4 äggvitor

2 dl socker

1 tsk ättika

1 msk maizena

50 g smält mörk choklad 

Topping:

1 burk dulce de leche 

eventuellt ett par nypor salt 

4 dl grädde

1 msk vaniljsocker

färska jordgubbar

en bit vit eller mörk choklad 

mynta

Gör så här:

1. Marängbotten: Sätt ugnen på 140 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum. Rör ner sockret lite i taget under vispning. Vispa tills det blir en glansig smet och som går att forma till toppar med vispen. Tillsätt maizena och ättika, rör om väl.

2. Vänd försiktigt ner den smälta chokladen och rör om något. Rita upp en cirkel på ett

smörat och mjölat bakplåtspapper. Bred ut marängen i cirkeln. Grädda mitt i ugnen i 75 minuter. Stäng av värmen och låt bottnen stå kvar i eftervärmen i minst ett

par timmar.

3. Topping: Töm hela burken med dulce de leche i en skål och blanda ordentligt så konsistensen blir jämn och fin. Tillsätt om du vill ett par nypor salt för att få en smak av salt kolasås. Bred sedan ut ett jämnt lager över bottnen.

4. Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret, varken för löst eller för hårt. Lägg på ett lager med vispgrädde och toppa sedan med färska, skivade jordgubbar, lite riven choklad och

mynta. Så gott!

Men allra skönast tycker Charlotte det är att vara hemma i den gigantiska villan med stor terrass, pool och sjöutsikt.

– Då och då är vi på stranden, men det är en så jäkla stor apparat när vi är så många. Små barn, stora barn, folk vill olika saker och vara där olika länge. Det är inte lika rofyllt som det kan se ut. Hemma kan barnen bada när de vill. Annars kan de sitta inne och spela eller se film. De stora kan köra i väg i moppebilen.

Lever Spanienlivet

Som vanligt kommer Charlottes föräldrar och syster med familj ned i omgångar.

Hur trivs du i Spanien?

– Jag skulle kunna bo där, så hemma känner jag mig. Jag älskar klimatet, ljuset och har mycket vänner. Det är ett enkelt, superhärligt liv. I framtiden, när de stora killarna är ännu större, kanske vi flyttar ner i alla fall för en termin.

Nu går den ena på internatskola och den andra börjar gymnasiet i höst. De kommer bara hem var tredje helg och då skulle jag kunna flyga hem. Men det är inget som kommer ske nu.

Kan du släppa jobbet i Spanien?

– Ja, till 100 procent. Jag tycker det är så skönt att vara ledig. Det är jag faktiskt väldigt bra på.

Aktuellt just nu