8 tecken på att det dags att bryta med en familjemedlem

Du väljer inte den familj du föds in i.

Foto: Shutterstock

Du väljer inte den familj du föds in i.

Blod är tjockare än vatten, så sägs det.

Men det finns tillfällen då det är bättre att klippa banden trots att det rör sig om familj.

Här är åtta anledningar till att bryta med en anhörig.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Att vara född in i samma familj kommer ofta med en föreställning om att man alltid måste finnas där för varandra, också i vuxen ålder. Men att dela DNA är inte samma sak som att man måste stå varandra nära. Vissa relationer kan vara så dysfunktionella att det kan vara skadligt att vara kvar i dem, och när det kommer till familj är vi ofta mer överseende med deras beteende. Även när det går ut över vårt välmående.

Inspirerade av Bustle listar vi därför åtta tecken på att det faktiskt kan vara en god idé att hålla en familjemedlem på avstånd, eller till och med säga upp kontakten helt.

1. De slukar din energi

Visst är det så att somliga är mer introvert lagda än andra och därför lätt känner sig dränerade på energi efter att ha umgåtts med andra människor. Men om blotta tanken på att träffa en familjemedlem fyller dig med fruktan och en stark längtan efter att gömma dig under täcket tycker familjeterapeuten Lauren Cook att det är dags att fundera på varför du känner på det sättet.

– Det kan vara ett tecken på att er relation är giftig, säger hon till sajten.

Om det känns bättre är en möjlig mellanväg att ersätta att ses med att prata i telefon eller ses under en begränsad tid, som en jobblunch.

2. Du överanalyserar varje interaktion

Då och då får de flesta en släng av social ångest. Man ältar kanske något man sagt eller gjort, eller får en diffus känsla av att man gjort något pinsamt eller dumt och börjar därför gå igenom scenerna i sitt huvud.

Om det här händer med en specifik familjemedlem gång på gång efter att ni umgåtts kan det vara ett tecken på att du inte känner dig trygg med hen.

– Vi borde känna att vi i någon grad hör ihop med vår familj, men om du känner motsatsen är det en vink att vara uppmärksam på, säger Cook.

3. Du försöker undvika dem 

Låter du samtalen gå till röstbrevlådan och ”sjukanmäler” dig när det är släktkalas? Det är faktiskt okej. Du ska inte tvinga dig till att ha en relation, säger Lauren Cook.

– Vår hjärna och kropp är bra på att tala om för oss när vi inte känner oss älskade eller trygga, och det här är tankar och känslor som vi bör vara uppmärksamma på, säger hon.

Vet du inte vad olusten beror på? Då kanske du behöver ta hjälp av en samtalskontakt. 

4. De upprepar samma misstag

... om och om och om och om igen.

Så länge man lever ett liv som inte är totalt isolerat från annan mänskligt kontakt så får man räkna med att man kommer bli sårad några gånger under en livstid. Det gäller även familjemedlemmar. Så, det är bra att kunna förlåta och gå vidare. Men det finns gränser.

– Det är en sak att ge folk en andra chans och komma ihåg att vi alla gör fel ibland, en annan om de upprepade gånger göra samma sak mot dig – särskilt om de vet att det sårar dig, säger Cook.

5. Du kan inte vara dig själv runt dem

Även om man inte tycker lika om allt eller till och med har helt olika värderingar, så ska ska man kunna känna att man är sig själv runt sin familj, eller åtminstone inte känna att man spelar någon annan.

– Om du beter dig på ett sätt runt din familjemedlem, som inte känns som du eller går emot dina personliga värderingar är det ett dåligt tecken, säger terapeuten Rebevva Ogle till Bustle.

LÄS OCKSÅ: 7 sätt att hantera jobbiga familjemedlemmar – utan att klippa banden helt 

6. De erkänner aldrig när de har fel

I en relation som fungerar har båda parter råd att vara sårbara. Om din familjemedlem aldrig erkänner att hen har gjort fel eller inte ber om ursäkt för saker är det en varningsflagga. Det betyder att de värderar sin egen stolthet högre än dina känslor och ditt välmående, och det är inte en grund för en hälsosam relation.

7. De har en missbruksproblematik som de vägrar söka hjälp för

Att vara anhörig till någon som har problem med missbruk är inte en dans på rosor. Ofta ryms motstridiga känslor i en: ilska, sorg och hoppfullhet löser av varandra, ibland i rasande rakt. Man vill hjälpa personen, men det faller inte alltid i god jord. 

– Om din familjemedlem har ett alkohol- eller drogproblem är det svårt att inte dras in i en tornado av kaos som kommer med det, särskilt om du själv är tillfrisknande, säger Ogle.

Om din familjemedlem inte är villig att anstränga sig för att bli bättre, kan det vara bra att se till ditt eget mående och distansera sig. Om du är anhörig till en missbrukare är det bra att ta hjälp av en kurator, terapeut eller psykolog. Med hjälp utifrån är det lättare att veta hur du ska hantera relationen.

LÄS OCKSÅ: Råd till dig som är anhörig till en missbrukare

8. De har problem med ilska

Alla blir arga ibland, men det finns gränser. Det är aldrig okej att din familjemedlem har ett aggressivt beteende eller utövar psykiskt eller fysiskt våld mot dig. I det här läget är det viktigt för dig att ta hjälp utifrån för att på ett så säkert sätt som möjligt kunna lämna relationen. 

Behöver du hjälp att lämna en destruktiv relation? Hit kan du vända dig

Kvinnofridslinjen går att nå dygnet runt på telefonnummer 020 50 50 50.

På sajten Unizon går det att snabbt söka efter en tjej- eller kvinnojour i ens närområde. Här hittar du sökvertyget.

Rikskriscentrums hemsida finns en lista över mansjourer och mansmottagningar. Den hittar du här.

Är situationen akut ska du ringa larmnumret 112.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här